Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

Νέα επίθεση του θεωρητικού της «Γαλάζιας Πατρίδας» κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη

Στο στόχαστρο φαίνεται πως έβαλε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο εθνικιστής… influencer Τζιχατ Γιαϊτζί, ναύαρχος ε.α. και «θεωρητικός» της «Γαλάζιας Πατρίδας». Αφορμή στάθηκε η επίσημη επίσκεψη του προκαθημένου της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Λιθουανία, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από την πρωθυπουργό Ίνγκριντα Σιμονιτέ.

Ο Γιαϊτζί επιτέθηκε κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη, αποκαλώντας τον ειρωνικά «ιερέα», με προκλητική ανάρτηση στην σελίδα του Κέντρου Ναυτικών και Παγκόσμιων Στρατηγικών του Πανεπιστημίου Μπαχτσεσεχίρ, που ο ίδιος είναι επικεφαλής.







«Κανείς δεν είπε σε αυτόν τον ιερέα να σταματήσει να μας εξαπατάει και να παραβιάζει την Συνθήκη της Λωζάνης και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Επισκέφθηκε τώρα την Λιθουανία και έγινε αποδεκτός ως Οικουμενικός Πατριάρχης αποκαλώντας την Ισταμπούλ Κωνσταντινούπολη. Γιατί κανείς δεν αντιδράσει σε αυτό εκτός από εμάς» διερωτάται ο Γιαϊτζί στα κοινωνικά δίκτυα.






Δεν είναι πρώτη φορά που η συγκεκριμένη πλατφόρμα επιτίθεται κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, με απαξιωτικούς πολλές φορές χαρακτηρισμούς, ζητώντας από την τουρκική κυβέρνηση να προχωρήσει σε μέτρα που θα περιορίσουν τον ρόλο του.



Κατά την επίσκεψή του στην Λιθουανία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανακοίνωσε την ίδρυσης Εξαρχίας στη χώρα, μετά το αίτημα των εκπροσώπων των εθνικών κοινοτήτων και των ορθοδόξων ιερέων να προσχωρήσουν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου