Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022

Mercedes EQG

Η ηλεκτρική εκδοχή της G-Class είναι ένα πολύ ενδιαφέρον αν μη τι άλλο νέο για τους φίλους της Mercedes-Benz αλλά και της εκτός δρόμου αναζήτησης γενικότερα.Η πρόοδος στην εξέλιξη της ηλεκτρικής G-Class, είναι πολύ σημαντική και η στιγμή της αποκάλυψης όπως όλα δείχνουν, πλησιάζει. Οι δοκιμές της Mercedes-Benz EQG είναι σε προχωρημένο στάδιο και μια σειρά από πρωτότυπα έχουν αναλάβει να προχωρήσουν ταυτόχρονα την εξέλιξη του μοντέλου σε όλους τους τομείς που είναι απαραίτητο. Με το χρονοδιάγραμμα για την παρουσίαση του μοντέλου στην τελική του μορφή να καταλήγει στο 2024, η αλήθεια είναι πως οι εξελίξεις είναι γρήγορες.


Έχουμε και λέμε λοιπόν, σύμφωνα με όσα ξέρουμε μέχρι τώρα, η EQG προορίζεται επίσης να λειτουργήσει ως κορυφή στη γκάμα των μοντέλων που θα δημιουργήσουν μια «υπο-μάρκα» της Mercedes-Benz. Ως κορυφαίο μοντέλο της γκάμας των «G», η EQG θα προσφέρει απαράμιλλο συνδυασμό πολυτέλειας και ικανοτήτων εκτός δρόμου, ανοίγοντας νέους ορίζοντες για τα ηλεκτρικά μοντέλα γενικότερα.



Το μοντέλο που θα βασίζεται στην τελευταία έκδοση της G-Class (W463) χρησιμοποιεί μια παραλλαγμένη εκδοχή του πλαισίου από χάλυβα (τύπου «σκάλας») που διαθέτει στη Mercedes-Benz ο επί μακρόν συνεργάτης, Magna Steyer από την Αυστρία. Από τα πρωτότυπα που βλέπουμε στις φωτογραφίες και στο video, διακρίνουμε πως η EQG θα διατηρήσει το χαρακτηριστικό κυβοειδές στυλ, ενώ και η ανάρτηση έχει την ίδια διάταξη με τις βενζινοκίνητες εκδόσεις του μοντέλου.




Στο μπροστινό μέρος, όπως συμβαίνει και στα υπόλοιπα EQ μοντέλα, η Mercedes-Benz δεν θα προσφέρει χώρο για κάποιες αποσκευές στους πελάτες της, συνεχίζοντας τη σπατάλη του χώρου ή αν προτιμάτε, τη μη πλήρη εκμετάλλευσή του. Στο επίκεντρο της τεχνικής εξέλιξης του EQG βρίσκεται το νέο ηλεκτρικό σύστημα με τους τέσσερις ηλεκτροκινητήρες, έναν για κάθε τροχό.



Η διάταξη τεσσάρων κινητήρων είναι αυτή που θα επιτρέψει στους τεχνικούς της εταιρείας να το καταστήσουν ικανό για κορυφαίες εκτός δρόμου επιδόσεις. Προς το παρόν, η Mercedes-Benz δεν αποκαλύπτει στοιχεία που αφορούν στην ισχύ και τη ροπή του αυτοκινήτου, αν και θεωρείται βέβαιο πως θα υπάρχουν περισσότερες από μια εκδόσεις απόδοσης και επιδόσεων.






Οι μπροστινοί ηλεκτροκινητήρες είναι τοποθετημένοι χαμηλά σε κάθε πλευρά του άξονα, ενώ οι πίσω είναι ενσωματωμένοι πιο «μέσα» σε έναν ειδικά εξελιγμένο άξονα τύπου De Dion που έχει σχεδιαστεί ειδικά για την EQG και προάγει την καλύτερη δυνατή πρόσφυση σε κάθε περιβάλλον αλλά και κορυφαία ευελιξία. Κάθε ηλεκτροκινητήρας είναι σε θέση να παρέχει ξεχωριστά κίνηση σε κάθε τροχό, ενώ υπάρχει και μηχανικό κιβώτιο δύο ταχυτήτων.



Η ενεργειακή υποστήριξη των τεσσάρων κινητήρων, γίνεται με μια μπαταρία ιόντων λιθίου, με χωρητικότητα που η εταιρεία –θέλοντας να μην αποκαλύψει λεπτομέρειες- προσδιορίζει ως «περίπου 100 kWh». Η μπαταρία αυτή, είναι τοποθετημένη στο πάτωμα του αυτοκινήτου και «απλώνεται» κάτω από το πίσω κάθισμα, με αρχιτεκτονική αντίστοιχη με εκείνη που είχε δείξει η Mercedes-Benz στο πρωτότυπο EQXX.




Για την προστασία της μπαταρίας σε ακραίες συνθήκες οδήγησης εκτός δρόμου, ολόκληρη η δομή της στεγάζεται σε μια στιβαρή και σφραγισμένη θήκη, που επιτρέπει στην EQG να διασχίζει βαθιά υδάτινα κωλύματα. Το περίβλημα είναι από χάλυβα, με ενισχύσεις από ανθρακόνημα και ειδικές ρητίνες που προστατεύουν ολόκληρη τη συστοιχία των μπαταριών από χτυπήματα σε βράχους και άλλες κακουχίες.



Η EQG θα εφοδιάζεται με τα τυπικά προγράμματα οδήγησης που έχουμε δει και στις υπόλοιπες εκτός δρόμου Mercedes (Eco, Comfort και Sport) αλλά επιπρόσθετα θα διαθέτει και τρεις λειτουργίες για κίνηση μακριά από την άσφαλτο (Trail, Rock και Sand). Είναι χαρακτηριστικό το ότι σε ακραίες συνθήκες, το αυτοκίνητο θα μπορεί να έχει κίνηση ακόμα και σε ένα μόνο τροχό, προκειμένου να βγει από μια δύσκολη κατάσταση.



Επιπλέον, η λεγόμενη λειτουργία G-Turn, που ενεργοποιείται από ένα κουμπί τοποθετημένο στο ταμπλό, κάνει τους ηλεκτρικούς κινητήρες στη μία πλευρά να στρέφουν τους τροχούς προς τα εμπρός και τους «απέναντι» να γυρίζουν προς τα πίσω, οδηγώντας την EQG σε επιτόπια περιστροφή, στη φορά που ο οδηγός επιλέγει με τα paddles του τιμονιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου