Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022

Σφαγείο-ουρανοξύστης για εκτροφή και θανάτωση 1 εκατ. χοίρων τον χρόνο


Στα περίχωρα του Εζού, στην κεντρική Κίνα, βρίσκεται ένα κτίριο 26 ορόφων. Εξωτερικά μοιάζει με κτίριο γραφείων ή συγκρότημα κατοικιών.Στην πραγματικότητα είναι ένα τεράστιο χοιροστάσιο και το μεγαλύτερο σφαγείο στον κόσμο με δυνατότητα θανάτωσης μέχρι και 1,2 εκατ. ζώων.







Είναι το αποτέλεσμα της «πείνας» της Κίνας για χοιρινό κρέας, που είναι η πιο δημοφιλής ζωική πρωτεΐνη στη χώρα, όπως σημειώνει ο Guardian.



Ο περίεργος όσο και τρομακτικός ουρανοξύστης-σφαγείο άνοιξε τον Οκτώβριο όταν δέχτηκε 3.700 θηλυκούς χοίρους. Η εταιρεία που τον κατέχει μπήκε τα τελευταία χρόνια στην κτηνοτροφία: ήταν και παραμένει… τσιμεντοβιομηχανία. Αν και αρχικά σχεδίαζε είσοδο στην αγορά των ετοίμων φαγητών, η κάμψη στην αγορά του τσιμέντου και των κατασκευών την έστρεψε στην χοιροτροφία.

Φαίνεται ότι οι ιδιοκτήτες βλέπουν μέλλον στον τομέα γιατί κατασκευάζουν και δεύτερο ίδιο κτίριο κοντά στο πρώτο. Σε πλήρη λειτουργία θα έχουν 800.000 τ.μ. χώρων και δυνατότητα εκτροφής 650.000 ζώων.



Τα πάντα θα είναι αυτοματοποιημένα με 30.000 ταΐστρες που λειτουργούν με το πάτημα ενός κουμπιού από την αίθουσα ελέγχου. Ακόμη και τα περιττώματα των χοίρων θα αξιοποιούνται για την παραγωγή βιοαερίου και άρα ενέργειας για την μονάδα.

Μαζί με τα ζώα έγκλειστοι θα είναι οι εργάτες που θα περνούν από αυστηρή απολύμανση πριν τους δοθεί άδεια να εργαστούν στη βάρδια τους. Το επόμενο διάλειμμα για έξοδο (λέγεται ότι) θα είναι σε μια εβδομάδα.

Είναι όμως πιθανό ότι αυτές οι μονάδες θα γίνουν το έδαφος για νέα ξεσπάσματα ασθενειών. Αν και οι χοίροι θα ζουν σε ένα περιβάλλον απομονωμένο από οικόσιτα ζώα, δεν παύουν να ζουν σε μεγάλους αριθμούς, ένα ιδανικό περιβάλλον και για τις μεταλλάξεις.

Η μονάδα στο Εζού ανοίγει στον δρόμο και για άλλες εγκαταστάσεις. Μόνο στην επαρχία Σιτσουάν σχεδιάζονται ή κατασκευάζονται 64 μονάδες, σπρώχνοντας την χοιροτροφία προς ένα μέλλον που δεν είναι και τόσο ρόδινο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου