Τρίτη 16 Αυγούστου 2022

Αμερικανοί γυρίζουν την πλάτη στα ηλεκτρικά;

 Στην Ευρώπη, οι πωλήσεις των αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων αυξάνονται διαρκώς, βάσει των στοιχείων. Τι γίνεται στις ΗΠΑ, αντίστοιχα; Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε o ACEA, ο Σύνδεσμος Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων, το δεύτερο τρίμηνο του έτους οι πωλήσεις καινούργιων αμιγώς ηλεκτροκίνητων οχημάτων στις χώρες της Ευρώπης αυξήθηκαν περισσότερο και έφτασαν στο 9,9% των συνολικών ταξινομήσεων σε αυτές.

Η αυξανόμενη τάση στη Γηραιά Ήπειρο ενδεχομένως να μας κάνει να θεωρούμε ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει και στον υπόλοιπο κόσμο. Όμως, αυτό δεν είναι έτσι. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Βάσει των στοιχείων που δημοσίευσε η S&P Global, οι Αμερικανοί δεν προτιμούν αυτά τα μοντέλα όσο οι Ευρωπαίοι.



Σύμφωνα με τα δεδομένα, οι πωλήσεις των αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων και στις 50 πολιτείες των ΗΠΑ καταλαμβάνουν ποσοστό μόλις 0,6% των συνολικών! Το περασμένο Μάιο, οι ταξινομήσεις τους έφτασαν το 4,6% των ολικών του μήνα, γεγονός που θεωρήθηκε σημαντικό, καθώς το ποσοστό τους διπλασιάστηκε συγκριτικά με αυτό του ίδιου μήνα του 2021.

Σε ό,τι αφορά στις πωλήσεις ανά αμερικανική πολιτεία, η Καλιφόρνια είναι στην πρώτη θέση. Σε αυτή, καταγράφονται σχεδόν το 39% των καινούργιων αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων που πωλούνται σε όλες τις ΗΠΑ. Στη δεύτερη θέση είναι η Φλόριντα (6,7%), το Τέξας στην τρίτη (5,4%), στη τέταρτη η Γουάσινγκτον (4,4%) και στην πέμπτη θέση η πολιτεία της Νέας Υόρκης (3,6%).



Το ποσοστό της Καλιφόρνιας φαίνεται μεγάλο αλλά δεν είναι αν το δούμε συγκριτικά. Κι αυτό γιατί τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα στη νοτιοδυτική πολιτεία των ΗΠΑ είναι λιγότερα από το 2,0% του συνολικού αριθμού των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν σε αυτή.



Σύμφωνα με την έρευνα, η εξήγηση για το ότι οι Αμερικανοί δεν δείχνουν τον ίδιο ζήλο για τα ηλεκτρικά οχήματα έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ακόμα οι κατάλληλες υποδομές για να υποστηρίζουν τη χρήση και τη φόρτισή τους στην αχανή χώρα και ότι παραμένουν πιστοί στους κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου