Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022
Ουκρανία: Τι σημαίνει ο αποκλεισμός από το Swift και οι άλλες οικονομικές κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας
Συνωστισμός στα ΑΤΜ στη Ρωσία υπό τον φόβο ότι θα καταρρεύσει το ρούβλι - Εκτιμήσεις ότι οι εξοντωτικές κυρώσεις της Δύσης θα προκαλέσουν λαϊκή δυσαρέσκεια και αποσταθεροποίηση του καθεστώτος του Πούτιν - Εναλλακτικές λύσεις, κυρίως μέσω Κίνας, αναμένεται να αναζητήσει η Μόσχα - Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος στις ευρωπαϊκές οικονομίες
Παρά τoν προφανή στόχο του Κρεμλίνου να ελαχιστοποιήσει το πολιτικό κόστος της εισβολής, τα πράγματα πήραν άλλη τροπή. Η κατά το δυνατόν με λιγότερα θύματα και καταστροφές στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία, ώστε να διευκολυνθεί η επόμενη ημέρα, προσέκρουσε στην ουκρανική αντίσταση, με αποτέλεσμα η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων να γίνεται δύσκολα.
Την ίδια στιγμή, η Ρωσία πληρώνει βαρύ τίμημα. Η διεθνής εικόνα της έχει υποστεί βαρύτατη βλάβη, ενώ μεγάλο θα είναι και το κόστος στο οικονομικό επίπεδο, λόγω των κυρώσεων. Στην πραγματικότητα, με τα πρόσθετα πακέτα κυρώσεων, η Δύση έχει κηρύξει οικονομικό πόλεμο στη Ρωσία με στόχο να την γονατίσει οικονομικά και πολιτικά.
Το πρώτο πακέτο κυρώσεων ήταν μικρής εμβέλειας. Οι κυρώσεις που ακολούθησαν, όμως, είναι εξοντωτικές. Στην κορυφή είναι ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT. Πρόκειται για το διεθνές διατραπεζικό σύστημα (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication), το οποίο επιτρέπει τις διεθνείς συναλλαγές.
Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι οι ρωσικές εταιρείες δεν μπορούν ούτε να εξάγουν ούτε να εισάγουν προϊόντα και υπηρεσίες από δυτικές χώρες. «Το SWIFT είναι το οικονομικό πυρηνικό όπλο. Ο αποκλεισμός αποκόπτει ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο» ανέφερε τις προηγούμενες μέρες ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ. Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επανέλαβε μόλις χθες ότι σημαντικές ρωσικές τράπεζες θα αποκλειστούν από το σύστημα SWIFT, ενώ μίλησε και για επικείμενες κυρώσεις κατά της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας.
Λίγες ώρες αργότερα την ίδια ημέρα, η ΕΕ θα έδινε το «πράσινο φως» για την απαγόρευση όλων των συναλλαγών με την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, σύμφωνα με το Bloomberg.
Οι συνέπειες είναι ήδη αισθητές. Η Κεντρική Τράπεζα προσπαθεί να παραδώσει λογαριασμούς ρουβλίων, καθώς η ζήτηση για μετρητά αυξήθηκε 58 φορές. Οι οικονομολόγοι προειδοποίησαν για μεγαλύτερο πληθωρισμό, μεγαλύτερη φυγή κεφαλαίων και βραδύτερη ανάπτυξη. Ο οίκος αξιολόγησης S&P υποβάθμισε τη Ρωσία σε κατηγορία «σκουπίδι».
Το ρούβλι έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο που είχε ποτέ έναντι του δολαρίου. Αυτό καθιστά τις όποιες ρωσικές εισαγωγές ακριβότερες, αλλά και τις όποιες εξαγωγές φτηνότερες για να μην αναφερθούμε στον κλυδωνισμό του ρωσικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Και βέβαια προκαλείται αναστάτωση διεθνώς στις αλυσίδες εφοδιασμού. Ένας από τους μεγαλύτερους λιανοπωλητές ηλεκτρονικών ειδών στη Ρωσία δήλωσε ότι η εταιρεία του αναγκάστηκε να αυξήσει τις τιμές περίπου 30%.
Και σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι «τα αεροσκάφη από την Ρωσία πλέον δεν θα μπορούν να προσγειώνονται, ούτε να απογειώνονται, αλλά ούτε και να υπερίπτανται του εναέριου χώρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Με άλλα λόγια, επιχειρούν να αποκόψουν σχεδόν ολοκληρωτικά τη Ρωσία από τη Δύση.
Πολλοί στη Δύση θεωρούν ότι ο αποκλεισμός της Ρωσίας, ειδικά από το SWIFT θα πλήξει καίρια τη ρωσική οικονομία, προκαλώντας λαϊκή δυσαρέσκεια, η οποία με τη σειρά της θα αποσταθεροποιήσει το καθεστώς του Πούτιν. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ρωσική οικονομία θα ματώσει, αλλά μένει να αποδειχτεί εάν θα γονατίσει. Αυτό εξαρτάται και από το κατά ποσό έχει εξασφαλίσει εναλλακτικές λύσεις κυρίως μέσω Κίνας. Το Κρεμλίνο είχε συνείδηση ότι η εισβολή θα δρομολογούσε «εξοντωτικές κυρώσεις», όπως είχαν προαναγγείλει Αμερικανοί και Ευρωπαίοι, και λογικά θα πρέπει να έχει λάβει τα μέτρα του. Μία διέξοδος είναι η Ρωσία να χρησιμοποιήσει το αντίστοιχο του SWIFT κινέζικο σύστημα συναλλαγών για το εξωτερικό εμπόριο της με τρίτες χώρες.
Επίσης, κυκλοφορεί το σενάριο ότι οι ρωσικές εταιρείες θα στραφούν και στα κρυπτονομίσματα για να παρακάμψουν τις δυτικές κυρώσεις.
Το πραγματικό κόστος των κυρώσεων θα είναι η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της Ρωσίας, δήλωσε ένας από τους πιο έγκριτους οικονομολόγους της Μόσχας. Τα εισοδήματα θα μείνουν περαιτέρω στάσιμα και η μεσαία τάξη θα συνεχίσει να συρρικνώνεται. Πολλοί από τους κατασκευαστές της χώρας που ξεκίνησαν την παραγωγή σύγχρονων τρένων, αυτοκινήτων και άλλων προϊόντων την τελευταία δεκαετία θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα εάν η Δύση απαγορεύσει τις εξαγωγές τεχνολογίας στη Ρωσία.
Αυτή, ωστόσο, είναι η μία όψη του νομίσματος. Ακόμα και αυτοί που εστιάζουν σ’ αυτή την όψη, άλλωστε, θεωρούν ότι ναι μεν θα ασκηθεί οικονομική πίεση στη ρωσική οικονομία, αλλά οι κυρώσεις είναι απίθανο να την κάμψουν τουλάχιστον στο ορατό μέλλον. Η χώρα έχει αποθέματα για να στηρίξει το ρούβλι και το Κρεμλίνο έχει προετοιμαστεί για να απομονώσει την οικονομία από εξωτερικούς κραδασμούς από τότε που επλήγη από κυρώσεις εξαιτίας της προσάρτησης της Κριμαίας το 2014.
Το μόνο ξεκάθαρο αποτέλεσμα των δυτικών κυρώσεων είναι ότι η Ρωσία θα υποχρεωθεί να πέσει στην αγκαλιά της Κίνας, η οποία έχει με άνεση τη δυνατότητα να στηρίξει τη ρωσική οικονομία, προσφέροντάς της διεξόδους και για τις εξαγωγές και για τις εισαγωγές της. Εξάλλου, η Κίνα διψάει και για τη ρωσική ενέργεια (πετρέλαιο και φυσικό αέριο), αλλά και για τα στρατηγικής σημασίας ορυκτά μέταλλα, στις αγορές των οποίων η Ρωσία κατέχει σημαντική θέση.
Ο Ρώσος πρόεδρος και ο Κινέζος ομόλογός του λίγες εβδομάδες πριν είχαν ανακοινώσει την σύναψη μακροπρόθεσμης εμπορικής συμφωνίας, το ύψος της οποίας θα αγγίξει τα 117,5 δισ. δολάρια. Η συμφωνία προβλέπει την αύξηση των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου (μέσω Καζακστάν) κατά 100 εκατ. τόνους για την επόμενη δεκαετία, καθώς και την προμήθεια στην Κίνα 10 δισ. κυβικών μέτρων ρωσικού φυσικού αερίου κατ’ έτος για τα επόμενα 25 χρόνια.
Εάν στη διέξοδο Κίνα προστεθεί και η δυνατότητα διεξόδου του ρωσικού εξωτερικού εμπορίου και προς την δυναμικά αναδυόμενη ινδική οικονομία, είναι προφανές ότι οι δυτικές κυρώσεις είναι μάλλον απίθανο να μπορέσουν να γονατίσουν τη ρωσική οικονομία σε βαθμό που να υποχρεώσουν τον πρόεδρο Πούτιν σε πολιτική αναδίπλωση. Την πολιτική ήττα της Ρωσίας δεν επιθυμούν για τους δικούς τους λόγους ούτε το Πεκίνο ούτε το Νέο Δελχί.
Οι δυτικές κυρώσεις, ωστόσο, είναι νόμισμα με δύο όψεις. Και η άλλη όψη είναι το κόστος που θα έχουν για τις δυτικές οικονομίες, ειδικά τις ευρωπαϊκές. Η Γερμανίδα πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι «μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς το ρωσικό αέριο», αλλά ο Σύνδεσμος Γερμανικών Βιομηχανιών διαφώνησε δημόσια. Απάντησε ότι η γερμανική βιομηχανία δεν μπορεί να ζήσει με πολύ ακριβές τιμές ενέργειας και ότι δεν υπάρχει λύση αυτή τη στιγμή χωρίς το ρωσικό αέριο.
Και μάλλον έχει δίκιο, αφού το κενό δεν μπορεί στο άμεσο μέλλον το αμερικανικό LNG να καλύψει το κενό που θα αφήσει στην Ευρώπη το ρωσικό φυσικό αέριο. Κι αν η Γαλλία καλύπτει σε μεγάλο μέρος τις ανάγκες της από πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, δεν συμβαίνει το ίδιο με τη Γερμανία, την Ιταλία και μικρότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Εκτός από τους υδρογονάνθρακες, όμως, Ρωσία και Ουκρανία παράγουν και εξάγουν μεγάλες ποσότητες σιτάρι, αλλά και –όπως προαναφέραμε–μέταλλα ζωτικής σημασίας για τη βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας. Με άλλα λόγια, οι δυτικές κυρώσεις αναμένεται να επιτείνουν προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και της Δύσης, ενώ είναι αναπόφευκτη η εκτόξευση των τιμών, προκαλώντας μεγάλο άλμα στον πληθωρισμό με ό,τι αυτό σημαίνει για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση για την πολιτική σταθερότητα. Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε ότι η πολιτική των κυρώσεων οδηγεί σε τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.
«Πολλά λέγονται για τον τραπεζικό τομέα. Φυσικό αέριο, πετρέλαιο, SWIFT. Είναι χειρότερο από πόλεμο. Η Ρωσία ωθείται προς έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Πρέπει να είστε πολύ επιφυλακτικοί και να αποφύγετε κάτι τέτοιο. Γιατί ο πυρηνικός πόλεμος είναι το τέλος των πάντων», είπε. Οι οικονομολόγοι τείνουν να εστιάζονται στα της οικονομίας. Αυτοί είναι που προειδοποιούν αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα προκαλέσει ο δύσβατος δρόμος της οικονομικής αποδυνάμωσης και απομόνωσης της Ρωσίας και την μετατροπή της σε οικονομικό παρία.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Αρχειοθήκη ιστολογίου
-
►
2025
(502)
- ► Ιανουαρίου (502)
-
►
2024
(10349)
- ► Δεκεμβρίου (1163)
- ► Σεπτεμβρίου (704)
- ► Φεβρουαρίου (837)
- ► Ιανουαρίου (1041)
-
►
2023
(11198)
- ► Δεκεμβρίου (779)
- ► Σεπτεμβρίου (772)
- ► Φεβρουαρίου (1122)
- ► Ιανουαρίου (1018)
-
▼
2022
(11200)
- ► Δεκεμβρίου (731)
- ► Σεπτεμβρίου (896)
-
▼
Φεβρουαρίου
(960)
- HAUSER and Señorita - I Will Always Love You (Quar...
- Mercedes-Benz
- Kλείνει για έναν μήνα ο εναέριος χώρος του Εβρου
- Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ζητεί έρευνα για εγκ...
- Μια φρίκη που δεν τιμωρήθηκε ποτέ:
- Καστοριά: Στη λίμνη Παμβώτιδα μεταφέρθηκε ο θλιμμέ...
- Ουκρανία: Η Μέρκελ θα μπορούσε να διαμεσολαβήσει α...
- Ουκρανία: Οι συνομιλίες με τη Ρωσία ήταν δύσκολες,...
- Τουρκία κήρυξε «πόλεμο» στο αμερικανικό CBS γιατί ...
- Ουκρανία: Ο Πούτιν απειλεί τις χώρες που στέλνουν ...
- Τουρκία έκλεισε τα στενά του Βοσπόρου σε πολεμικά ...
- Ουκρανία: Μίλησε με τον Πούτιν ο Μακρόν - Τρεις όρ...
- «Η Ρωσία δεν έχει στόχο να καταλάβει την Ουκρανία»...
- CIA εναντίον FSB: Γιατί οι ΗΠΑ αυτή τη φορά «μάντε...
- Ουκρανία - Ελβετία:
- Παραλήρημα Τσαβούσογλου κατά Δένδια -
- Ταμείο Ανάκαμψης: Θετική η Κομισιόν για την εκταμί...
- Στη ΜΕΘ του Ιπποκράτειου ο 12χρονος που πυροβολήθη...
- Υπόθεση Folli Follie: Εκτός φυλακής με περιοριστικ...
- Ουκρανία: Τεράστια συγκέντρωση ρωσικών ναυτικών δυ...
- Ουκρανία - RT: «Σφαίρες με χοιρινό λίπος θα χρησιμ...
- Ουκρανία - Πούτιν: Αυτοκρατορία του ψέματος η Δύση
- Ουκρανία: Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας εξηγεί για...
- Ρώσος υπουργός Άμυνας: Σε «συναγερμό μάχης» οι πυρ...
- Στις 4 Μαρτίου θα πέσει στη Σελήνη ένα άγνωστης πρ...
- Ρωσία: Δημοσιογράφος «προπαγανδιστής» του Πούτιν έ...
- AVON - ΜΑΡΤΙΟΣ 2022: ΩΡΑ ΝΑ ΑΝΘΙΣΕΙΣ! Η άνοιξη είν...
- Τούρκος καθηγητής: «Εφαρμόστε ίδιες κυρώσεις και σ...
- «Ένας καγκελάριος στον πόλεμο»: Πώς σχολιάζουν τα ...
- Ουκρανία - Τσαβούσογλου:
- Ουκρανία - Nordic Monitor: «Το ΝΑΤΟ πίστευε εδώ κα...
- Γιατί η Ευρώπη πήρε το όνομά της από μια ελληνική ...
- Ένα λιοντάρι του βουνού κυνηγούσε έναν πεζοπόρο, έ...
- Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Ο «αόρατος» ολιγάρχης που πούλα...
- BP και το Νορβηγικό Κρατικό Ταμείο Ενέργειας αποχω...
- Ουκρανία: Το μεγαλύτερο αεροπλάνο στον κόσμο κατασ...
- Ghost of Kyiev: Υπήρξε όντως Ουκρανός πιλότος που ...
- Ουκρανία: Τι σημαίνει ο αποκλεισμός από το Swift κ...
- Ουκρανία:Tτουρκικό Bayraktar να βάλλει κατά ρωσικο...
- Απίστευτη καταγγελία για πυροβολισμούς σε αγώνα το...
- Κρήτη: 4,1 Ρίχτερ στο θαλάσσιο χώρο βορειοανατολικ...
- Τέλη κυκλοφορίας 2022: Εκπνέει η προθεσμία, ποια ε...
- HAUSER x Urban Verbunk - Pirates of the Caribbean
- Γάτος- διαρρήκτης ανοίγει την πόρτα για να μπει μέ...
- Αποχωρεί ο Αμπράμοβιτς από την Τσέλσι λόγω της ρωσ...
- Ουκρανία - Εμπρηστικό σχόλιο Ζαχάροβα κατά Δύσης: ...
- LoLa & HAUSER - Love Story LIVE
- Ο τίτλος του Ναδάλ στο Ακαπούλκο ρίχνει στο Νο5 το...
- Ουκρανία - «Μανιφέστο» Σόλτς: Πώς τα λάθη του Πούτ...
- Τον συνέλαβαν για βίντεο με τη δήμαρχο να πίνει ου...
- Δολοφόνησαν 73χρονο έμπορο μέσα στο μπακάλικο του
- Ουκρανία: Η Τουρκία σκέπτεται να κλείσει τα Στενά -
- Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Ο κωμικός ηθοποιός που έγινε ...
- Μπάφετ: Η Berkshire Hathaway ανθίζει και ο Τιμ Κου...
- Θύμα άγριου ξυλοδαρμού έπεσε δικηγόρος
- Εισβολή στην Ουκρανία: Ποιοι Έλληνες ευρωβουλευτές...
- Απεβίωσε η πρώην υπουργός Μαριέττα Γιαννάκου
- Ποιος ήταν ο νικητής του Κριμαϊκού Πολέμου (1853 –...
- Ουκρανία - Εμπρηστικό σχόλιο Ζαχάροβα κατά Δύσης: ...
- Στάθης Ψάλτης δεν φοβόταν τον θάνατο αλλά τη φυλακ...
- Με απειλή όπλου λήστεψαν γυναίκα στο Κιάτο
- Σοβαρός τραυματισμός 12χρονου στο κεφάλι από κυνηγ...
- Ουκρανία: Η ζυθοποιία Pravda με έδρα το Λβιβ στρέφ...
- Ουκρανία: H Γερμανία στέλνει 400 αντιαρματικά και ...
- VW: Σταματούν εργοστάσια λόγω της Ουκρανίας
- Ουκρανία: Η Άγκυρα διαψεύδει ότι ο Ερντογάν έταξε ...
- Ζελένσκι: O Ερντογάν μου είπε ότι απαγορεύει τη δι...
- Ουκρανία: O Πούτιν διέταξε να σταματήσει ο βομβαρδ...
- Πούτιν: Τι κρύβουν οι απειλές του σε Φινλανδία και...
- Γαλλία: «Μπλόκο» σε εμπορικό πλοίο, καθώς υπάρχουν...
- Μαθήτρια καταγγέλλει ότι δέχθηκε σεξουαλική επίθεσ...
- Τρομακτικό σενάριο σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου:...
- Ανήλικοι κατέστρεψαν 30 κυψέλες και θανάτωσαν τις ...
- Sarah Brightman - Fleurs Du Mal (Live In Stephansd...
- DW για τον πόλεμο στην Ουκρανία: Η μέρα που άλλαξε...
- Προειδοποιεί η Roscosmos αν «σπάσει» η συνεργασία ...
- Νεκρός από πυροβολισμό Αφγανός στη μέση του δρόμου...
- Ουκρανία: Το «ευχαριστώ» στον ελληνικό λαό του Ουκ...
- Ουκρανία: Ο Ζελένσκι έχει φύγει από το Κίεβο, λέει...
- Ελβετία: Καλή τύχη στην Ελλάδα με τα τρένα των 200...
- Προκλητικός Τσαβούσογλου για Δένδια: Aφοσιώνεται σ...
- Τρόμος για τουρίστρια από την Ολλανδία στο Ζάππειο
- Ουκρανία: Ο Τσετσένος ηγέτης Καντίροφ επιβεβαιώνει...
- Μουσείο Χαρτονομισμάτων Κέρκυρας: Μοναδικό στο είδ...
- Πόλεμος στην Ουκρανία - ΝΑΤΟ: Ενεργοποιεί τη Δύναμ...
- Ερντογάν: «Εδάφη ευρωπαϊκών χωρών ήταν δικά μας τμ...
- Ο «Ιρανός Hulk» πακετώθηκε δύο φορές από τον «πιο ...
- Ξυλοκόπησε άγρια τη 42χρονη σύντροφό του και απείλ...
- Στη Λεμεσό για εκπαιδευτικές ασκήσεις το γαλλικό α...
- Νέα «μαργαριτάρια» σε διαγωνισμό του Δημοσίου για ...
- Η απίστευτη κερδοφορία της Formula1…
- Νεαρός κατηγορείται για απόπειρα βιασμού της 22χρο...
- Άμστερνταμ: Η πιο κουλ και «ελεύθερη» πρωτεύουσα τ...
- Ρωσία - Ουκρανία: Μια διαμάχη με παρελθόν
- Ελληνικό Hummer που σαρώνει τα σύνορα (video)
- Ουκρανία: «Οι σχέσεις Δύσης - Ρωσίας πλησιάζουν σε...
- Ουκρανία: «Fake news ότι καταθέτουμε τα όπλα, είμα...
- Ειδικές δυνάμεις «απομάκρυναν» από την Ουκρανία το...
- Φιδονήσι: Ποιο είναι το νησί που οι Ρώσοι «γάζωσαν...
- Hang On Little Tomato - Pink Martini ft. China For...
- ► Ιανουαρίου (1185)
-
►
2021
(17393)
- ► Δεκεμβρίου (1574)
- ► Σεπτεμβρίου (1499)
- ► Φεβρουαρίου (1454)
- ► Ιανουαρίου (1497)
-
►
2020
(23158)
- ► Δεκεμβρίου (1599)
- ► Σεπτεμβρίου (1967)
- ► Φεβρουαρίου (2081)
- ► Ιανουαρίου (2427)
-
►
2019
(23814)
- ► Δεκεμβρίου (2676)
- ► Σεπτεμβρίου (2114)
- ► Φεβρουαρίου (1615)
- ► Ιανουαρίου (1648)
-
►
2018
(16714)
- ► Δεκεμβρίου (1126)
- ► Σεπτεμβρίου (1200)
- ► Φεβρουαρίου (1946)
- ► Ιανουαρίου (1812)
-
►
2017
(7347)
- ► Δεκεμβρίου (1712)
- ► Σεπτεμβρίου (714)
- ► Φεβρουαρίου (134)
- ► Ιανουαρίου (174)
-
►
2016
(2893)
- ► Δεκεμβρίου (277)
- ► Σεπτεμβρίου (107)
- ► Φεβρουαρίου (375)
- ► Ιανουαρίου (524)
-
►
2015
(10911)
- ► Δεκεμβρίου (256)
- ► Σεπτεμβρίου (273)
- ► Φεβρουαρίου (1965)
- ► Ιανουαρίου (2523)
-
►
2014
(21554)
- ► Δεκεμβρίου (2811)
- ► Σεπτεμβρίου (1799)
- ► Φεβρουαρίου (1354)
- ► Ιανουαρίου (1501)
-
►
2013
(16071)
- ► Δεκεμβρίου (1318)
- ► Σεπτεμβρίου (1328)
- ► Φεβρουαρίου (1328)
- ► Ιανουαρίου (1141)
-
►
2012
(9024)
- ► Δεκεμβρίου (1035)
- ► Σεπτεμβρίου (520)
- ► Φεβρουαρίου (2)
- ► Ιανουαρίου (1)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου