Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

Ουκρανία:


«Σφίγγει» τη λαβίδα ο Πούτιν - Ολονύχτιες μάχες σε τρία μέτωπα - Τι κέρδισε την πρώτη μέρα
Ποιες περιοχές έχουν καταλάβει οι Ρώσοι, μάχες έξω από το Κίεβο - Μαζικά εγκαταλείπουν την ουκρανική πρωτεύουσα οι πολίτες - Όσοι μένουν πίσω, κρύβονται στα σπίτια τους και στο μετρό - Βαριές κυρώσεις κατά της Μόσχας από Μπάιντεν και Τζόνσον - Πανικός στις αγορές, που κατόρθωσαν να ανακάμψουν Σχεδόν ανήμπορη να αντιδράσει στην πράξη και επί της ουσίας παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στην Ουκρανία, μετά τη ρωσική εισβολή. Η πολυμέτωπη επίθεση που εξαπέλυσε η Μόσχα προκάλεσε παγκόσμια αναταραχή, καθώς εκδηλώθηκε ταυτόχρονα από Βορρά, Νότο, αλλά και από τις ανατολικές περιοχές, που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές.



Αιματηρές μάχες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών ήταν σε εξέλιξη έως αργά απόψε, ακόμα και σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από το Κίεβο, καθώς η προέλαση του ρωσικού στρατού συνεχιζόταν από αέρος και εδάφους. Ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει περιοχές βόρεια του Κιέβου και το αεροδρόμιο Αντόνοφ, καθώς και ένα μεγάλο μέρος της Βόρειας Κριμαίας -στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι έχουν διασφαλίσει τη διέλευση του στόλου τους στη Μαύρη Θάλασσα και μπορούν ανά πάσα στιγμή να αποκόψουν την Ουκρανία.
















Παράλληλα, η Ρωσία απέκτησε τον έλεγχο του στρατηγικής σημασίας πυρηνικού σταθμού στο Τσέρνομπιλ, επιτρέποντας έτσι στον Πούτιν να ζητήσει από το Κίεβο να παραδοθεί.



Ο ρωσικός στρατός έχει ήδη πατήσει πόδι στα ανατολικά, σε Χάρκοβο, Λουχάνσκ, Ντονέτσκ (με τη συνδρομή των περίπου 15.000 φιλορώσων αυτονομιστών) και στα νότια, σε Μαριούπολη και Χερσώνα. Πολύ μεγάλες εκρήξεις και ρωσικά «χτυπήματα» έχουν καταγραφεί, στο Μπρόβαρι, στην Οδησσό, στο Λβιβ, στο Ιβάνο Φράνκιβεσκ, στη Ζαπορίζια, στη Μελιτόπολη και στο Ντνίπρο.









Το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης ότι οι νεκροί της πρώτης ημέρας ανέρχονταν σε 57 και οι τραυματίες σε 169 σε όλη τη χώρα.

Στο Κίεβο, οι κάτοικοι συνωστίζονταν στους σταθμούς του μετρό, κάποιοι για να βρουν καταφύγιο εκεί, άλλοι προσπαθώντας να φύγουν από την πόλη. Αυτοκίνητα γεμάτα με οικογένειες αναχωρούσαν όσο πιο μακριά μπορούσαν από τα ρωσικά σύνορα, που απέχουν 400 χιλιόμετρα. Στους μεγάλους οδικούς άξονες της ανατολικής Ουκρανίας, ο ουκρανικός στρατός ήταν παντού.



Την ίδια ώρα, στο κέντρο της Μόσχας, στην πλατεία Πούσκιν και στη λεωφόρο Τβερσκάγια, καθώς και στην Αγία Πετρούπολη, αλλά και σε πολλές ακόμη πόλεις οργανώθηκαν διαδηλώσεις υπέρ της ειρήνης. Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση OVD-Info, συνελήφθησαν περίπου 1.400 άνθρωποι σε όλη τη Ρωσία, επειδή συμμετείχαν σε αυτές τις μη εγκεκριμένες διαδηλώσεις. Στη Μόσχα οι συλληφθέντες ανέρχονταν σε 719 και στην Αγία Πετρούπολη σε 342.

Στο διπλωματικό πεδίο, ο Τζο Μπάιντεν κατήγγειλε μια «απρόκλητη επίθεση», ο Εμανουέλ Μακρόν μίλησε για «στροφή στην ιστορία της Ευρώπης» και ο Όλαφ Σολτς εκτίμησε ότι «διακυβεύεται η ειρήνη» στην ήπειρο. Νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ και η Βρετανία, ενώ και η G7 συμφώνησε να επιβάλει σοβαρές κυρώσεις στη Μόσχα. Οι Ευρωπαίοι από την πλευρά τους προειδοποιούν ότι θα «απομονώσουν» τους Ρώσους αξιωματούχους.

Η ρωσική επίθεση προκάλεσε πανικό στις παγκόσμιες αγορές, με τα χρηματιστήρια να καταγράφουν σημαντική πτώση και την τιμή των πρώτων υλών και των σιτηρών να εκτοξεύεται. Το πετρέλαιο ξεπέρασε επίσης τα 100 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά από το 2014. Το Χρηματιστήριο της Μόσχας έκλεισε με πτώση άνω του 35% και το ρούβλι έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο της ιστορίας του απέναντι στο δολάριο, προτού παρέμβει η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, για να το σταθεροποιήσει.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου