Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

Στο προσκήνιο και πάλι η B.R.M.

 Η πάλαι ποτέ θρυλική ομάδα της British Racing Motors αναβιώνει μέσω του καροσερίστα Hall and Hall. Οι φίλοι των motorsport μπορεί να θυμούνται την βρετανική ομάδα της B.R.M., η οποία συμμετείχε από το 1951 έως το 1977 συμμετείχε σε 197 αγώνες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Φόρμουλα 1, κατακτώντας το 1962 τον τίτλο στους κατασκευαστές.

Στο σήμερα, και η εταιρεία αποκατάστασης μονοθεσίων, Hall and Hall αποφάσισε να επαναφέρει ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μοντέλα της ομάδας, ανακατασκευάζοντας τρία όμοια μοντέλα. Πρόκειται για το Type 15, το οποίο συμμετείχε τη σεζόν 1950, κερδίζοντας ένα Γκραν Πρι, στην πίστα του Goodwood. Σύμφωνα με την εταιρεία, κάτω από το αμάξωμα έχει διατηρηθεί το ίδιο μοτέρ των 1.496 κ.εκ., με τους 16 κυλίνδρους σε διάταξη V και περιεχόμενη γωνία 135ο, το οποίο χάρη στον μηχανικό υπερσυμπιεστή της Rolls-Royce που λειτουργεί με μέγιστη απόδοση τα 2,5 psi, έχει ισχύ 600 ίππων στις 12.000 σ.α.λ.

Ένα παρόμοιο μονοθέσιο, με τον ίδιο ακριβώς κινητήρα είχε κάνει για τελευταία φορά την εμφάνισή του το 1999, στην επέτειο των 50 ετών από την ίδρυση της B.R.M., με οδηγό τον Jose Froilan Gonzalez, έναν βετεράνο πιλότο της Φόρμουλα 1 των δεκαετιών του ’50 και ’60. Δυστυχώς κατά την διάρκεια του γύρου επίδειξης, ο κινητήρας υπερθερμάνθηκε, με αποτέλεσμα να βγει εκτός λειτουργίας.

Όπως ανέφερε ο Rick Hall, ιδρυτής της ομώνυμης εταιρείας, η διαδικασία ανακατασκευής του κινητήρα ήταν ιδιαίτερα επίπονη και χρονοβόρα, καθώς υπήρχαν αρκετά θεματάκια με τον υπερσυμπιεστή, τα οποία ευτυχώς λύθηκαν αναίμακτα. Τέλος να αναφερθεί ότι το πρώτο από τα τρία μονοθέσια θα δοθεί στον John Owen, γιο του αρχικού ιδιοκτήτη της B.R.M., Sir Alfred Owen.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου