Κυριακή 28 Μαρτίου 2021

Επενδύει 500 εκατ. δολάρια σε ένα νησί στη Χαβάη – Τι σχεδιάζει ο Λάρι Έλισον της Oracle (pics)

 O δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας είχε ξοδέψει περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια για να γίνει ο νέος ιδιοκτήτης του μικρότερου κατοικημένου νησιού στη Χαβάη Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Oracle, Λάρι Έλισον, σχεδιάζει να μετατρέψει μία από τις επενδύσεις του σε κέντρο βιώσιμης ανάπτυξης που θα προσελκύει εκατοντάδες τουρίστες κάθε χρόνο.
Το 2012, ο γνωστός επιχειρηματίας αγόρασε σχεδόν το 98% του νησιού Λανάι το οποίο βρίσκεται στη Χαβάη. Η αγορά περιλάμβανε 87.000 από τα 90.000 στρέμματα του νησιού. O Έλισον είχε ξοδέψει περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια για να γίνει ο νέος ιδιοκτήτης του μικρότερου κατοικημένου νησιού στη Χαβάη και η επένδυση έχει πλέον φθάσει στο μισό δισεκατομμύριο. Το Λανάι φιλοξενεί μόλις 3.200 κατοίκους ενώ συγχρόνως διαθέτει δεκάδες πανέμορφες παραλίες και θέρετρα υψηλών προδιαγραφών. Σταδιακά και με τη βοήθεια τόσο του ιδιοκτήτη του, Λάρι Έλισον, αλλά και μιας εταιρείας ανάπτυξης που ακούει στο όνομα Pulama Lanai, το νησί μετατρέπεται σε όαση βιώσιμης ανάπτυξης.



Πριν από την αγορά του Έλισον, το νησί από το 1985 ανήκε στον πρόεδρο της Dole, Ντέιβιντ Μέρντοκ, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες του BusinessInsider, ζητούσε 1 δισεκατομμύριο δολάρια για το πουλήσει. Σε σύγκριση με άλλα νησιά στη Χαβάη, το Λανάι είναι απομονωμένο – αλλά ο Έλισον σχεδιάζει να το αλλάξει αυτό. Θέλει να μετατρέψει το νησί του σε έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς του κόσμου. Το Λανάι διαθέτει ήδη δύο ξενοδοχεία. Η ρετιρέ σουίτα στο Four Seasons Hotel Lanai κοστίζει 21.000 δολάρια ανά διανυκτέρευση, καθιστώντας την έτσι την πιο ακριβή σουίτα σε ολόκληρη τη Χαβάη.



Το 2014, ο ιδιοκτήτης της Oracle είχε προχωρήσει σε μία ακόμη αγορά. Αγόρασε την Island Air, μια αεροπορική εταιρεία που μεταφέρει επιβάτες από το Οάχου και το Μάουι στο Λανάι. Δύο χρόνια αργότερα, όμως η αεροπορική εταιρεία έχασε 21,78 εκατομμύρια δολάρια και ο Έλισον έπρεπε να απολύσει περίπου το 20% του εργατικού δυναμικού της. Σήμερα, o επιχειρηματίας προχωρά στην ανασυγκρότηση της αεροπορικής εταιρείας.



Τα τελευταία χρόνια, το νησί έχει μετατραπεί σε έναν πολλά υποσχόμενο ταξιδιωτικό προορισμό. Ωστόσο, οι φιλοδοξίες του Έλισον δεν σταματούν εκεί. Επεκτείνονται πέρα ​​από τον τουρισμό αφού σκοπεύει να δημιουργήσει «την πρώτη οικονομικά βιώσιμη, 100% πράσινη κοινότητα». Το 2018, ο δισεκατομμυριούχος ίδρυσε μια εταιρεία ευεξίας, τη Sensei, η οποία επικεντρώνεται σε τρία κύρια θέματα, στην παγκόσμια αγορά τροφίμων, στη διατροφή και στη βιωσιμότητα. Στόχος της εταιρείας είναι να χρησιμοποιήσει δεδομένα προκειμένου να αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής.

Η Sensei δημιούργησε δύο υδροπονικά θερμοκήπια, γνωστά ως Sensei Farms. Τα θερμοκήπια διαθέτουν αισθητήρες και κάμερες που παρακολουθούν δεδομένα σχετικά με τα αγροκτήματα, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης νερού και της ροής αέρα. Tροφοδοτούνται από 1.600 ηλιακούς συλλέκτες Tesla. Η Sensei δημιούργησε επίσης ένα πολυτελές σπα που ονομάζεται Sensei Retreat και κοστίζει 3.000 δολάρια τη βραδιά.

Ακόμη, ο Έλισον επιθυμεί να αγοράσει το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και το ηλεκτρικό δίκτυο του νησιού από την Hawaiian Electric Co. για να απομακρύνει το νησί από ορυκτά καύσιμα και να το στρέψει σε μια 100% ανανεώσιμη ενέργεια. Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla και στενός φίλος του Έλισον, Έλον Μασκ, έχει δηλώσει πως το νησί θα είναι ο «μικρόκοσμος του κόσμο».

Ο Έλισον έχει ξοδέψει περίπου μισό δισεκατομμύριο δολάρια στο νησί, πέρα ​​από την αρχική του αγορά το 2014, ξόδεψε επιπλέον 41 εκατομμύρια δολάρια μόνο σε ακίνητα. Ο πλούτος του γνωστού επιχειρηματία, ωστόσο, συνεχίζει να αυξάνεται και κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σήμερα, η αξία του ανέρχεται σε 81,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου