Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Ιταλία: Δήμαρχος χωριού χωρίς κρούσματα διαψεύδει θεωρία περί... «θαυματουργού νερού»

Το Μοντάλντο Τορινέζε πήρε από νωρίς τα μέτρα του ενάντια στον ιό, και εκεί μάλλον οφείλεται η μέχρι στιγμής απουσία του ιού από τα χώματά του
Την ώρα που η φονική επέλαση του κορωνοϊού στην Ιταλία συνεχίζεται, στοιχίζοντας εκατοντάδες ζωές κάθε μέρα, οι κάτοικοι του μικρού χωριού Μοντάλντο Τορινέζε στην βόρεια περιφέρεια του Πεδεμόντιου εξακολουθούν να μην έχουν κανένα κρούσμα ανάμεσά τους, τουλάχιστον με βάση πρόσφατα στοιχεία.

Σύμφωνα με την Guardian, η απουσία κρουσμάτων σε αυτό το όμορφο μικρό χωριό των μόλις 720 κατοίκων, αποδίδεται από κάποιους σε έναν θρύλο της περιοχής που κάνει λόγο για «θαυματουργό νερό», το οποίο είχε δήθεν «θεραπεύσει» στρατιωτικούς του Ναπολέοντα Βοναπάρτη από πνευμονία.

«Το Μοντάλντο Τορινέζε βρίσκεται περίπου 19 χλμ από το Τορίνο, την πρωτεύουσα της περιφέρειας, όπου το Σάββατο ο αριθμός των ανθρώπων που είχαν μολυνθεί από τον ιό έφτανε τους 3.658. Σε ολόκληρο το Πεδεμόντιο, την τέταρτη πιο σφοδρά χτυπημένη από τον ιό περιφέρεια της Ιταλίας, την Κυριακή είχαν καταγραφεί συνολικά 8.206 κρούσματα», αναφέρει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας.

Όπως εξηγεί το άρθρο, το νερό από το πηγάδι του Μοντάλντο Τορινέζε πιστεύεται από κάποιους ότι είχε θεραπεύσει τους στρατιώτες του Ναπολέοντα, οι οποίοι είχαν κατασκηνώσει εκεί τον Ιούνιο του 1800, πριν από τη μάχη στο κοντινό Μαρένγκο, ενάντια στις αυστριακές δυνάμεις.

«Σύμφωνα με την παράδοση, στρατηγοί του Ναπολέοντα είχαν αρρωστήσει με πνευμονία. Και χάρη στον καθαρό αέρα, την παρθένα φύση αλλά και αυτό [το νερό] θεραπεύτηκαν», εξηγεί στην Guardian ο Σέρτζιο Γκαϊότι, δήμαρχος του μικρού χωριού. Παρόλο που αναμφίβολα πρόκειται για έναν όμορφο θρύλο, η σημερινή απουσία κρουσμάτων κορωνοϊού στην περιοχή δεν έχει καμία σχέση με το νερό που πίνουν οι κάτοικοι, υπογραμμίζει ωστόσο ο Γκαϊότι.

«Εκείνη την εποχή, το νερό πιθανόν να είχε βοηθήσει. Σήμερα όμως, το πηγάδι είναι κλειστό και το νερό του χρησιμοποιείται μόνο για την άρδευση των χωραφιών. Δεν μπορείς να το πιεις», επισημαίνει ο δήμαρχος. Σύμφωνα με τον ίδιο, η απουσία κρουσμάτων κορωνοϊού στο χωριό (που κατοικείται από πολλούς ηλικιωμένους αλλά και οικογένειες, αφού αρκετοί κάτοικοι εργάζονται στο Τορίνο) είναι πιο πιθανό να οφείλεται σε τρεις παράγοντες: τον καθαρό αέρα, τον υγιεινό τρόπο ζωής αλλά και τις προσπάθειες του ίδιου να προειδοποιήσει έγκαιρα τον κόσμο και να διανείμει μάσκες σε όλες τις οικογένειες.

«Από την αρχή μοίραζα ενημερωτικά δελτία στα γραμματοκιβώτια, τα οποία περιείχαν οδηγίες προστασίας για τον κόσμο, όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών και την αποφυγή κοινωνικών επαφών. Επίσης δημοσίευμα επίσημες ανακοινώσεις στον ιστότοπό μας. Ήμασταν το πρώτο χωριό στην περιοχή που μοίρασε μάσκες σε όλες τις οικογένειες, και ακόμα διανέμουμε μάσκες για να τις αντικαθιστούν», λέει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου