Σάββατο 10 Αυγούστου 2019

Μια γυναίκα στο τιμόνι της Τράπεζας της Αγγλίας;

 Πώς η επιλογή της Christine Lagarde για διάδοχο του Μάριο Ντράγκι στην ΕΚΤ επηρεάζει
τα
σχέδια της κυβέρνησης του Boris Johnson

Διαλέξτε γυναίκα: Αυτό φαίνεται πως είναι το μήνυμα που πήραν στην κυβέρνηση του Boris Johnson σε ό,τι αφορά τον επόμενο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας, από την επιλογή της Σιδηράς Κυρίας του ΔΝΤ για τη θέση της προέδρου της ΕΚΤ, μόλις λήξει η θητεία του Mario Draghi. Θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που μια γυναίκα θα αναλάβει τα ηνία της κεντρικής τράπεζας της ΕΕ.



Οσονούπω πλησιάζει και η διαδοχή του Mark Carney στην κεφαλή της ΒοΕ. Αν ο Βρετανός πρωθυπουργός και ο ΥΠΟΙΚ του, Sajid Javid διατηρήσουν το ανδρικό μονοπώλιο στη διοίκηση της BOE, τότε η επόμενη ευκαιρία να αλλάξουν τα πράγματα θα είναι σε 8 χρόνια από τώρα, όταν λήξει η θητεία του νέου προέδρου.

Μέχρι τότε όμως, η Τράπεζα της Αγγλίας θα μετρά ήδη 333 χρόνια υπό ανδρική ηγεσία,έχοντας αλλάξει 121 διοικητές. Εντυπωσιακό νούμερο κυρίως αν συγκριθεί με τα δεδομένα που ισχύουν για του νεότερους χρηματοοικονομικούς θεσμούς, όπως η Federal Reserve, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ που τουλάχιστον μια φορά θα έχουν στο τιμόνι τους μια γυναίκα.

«Είναι παγκόσμιο θέμα, να μπουν περισσότερες γυναίκες σε ανώτατες θέσεις στις κεντρικές τράπεζες», αναφέρει η Sharon Bowles, που είχε αιτηθεί τη θέση της διοικήτριας της ΒοΕ το 2012, αλλά έχασε από τον Carney. «Θα ήταν ένας τεράστιος συμβολισμός», προσθέτει.

Σημειώνεται ότι η αντικατάσταση του Carney είναι μια από τις πλέον κρίσιμες αποφάσεις οικονομικής φύσεως πριν την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου.



Eνδιαφέρον για τη θέση έχουν εκδηλώσει 33 άτομα, και ο Philip Hammond, που έχει καταρτίσει μια λίστα για την επόμενη διοίκηση με τη βοήθεια μιας εταιρείας κυνηγών ταλέντων που εξειδικεύεται στη διαφοροποίηση. Τουλάχιστον δύο αιτούντων είναι γυναίκες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν και η προηγούμενη πρωθυπουργός, Theresa May είχε πει τον περασμένο Μάιο ότι μια γυναίκα για την ηγεσία της ΒοΕ θα ήταν ευπρόσδεκτη, ο τωρινός πρωθυπουργός δεν έχει εκδηλώσει τέτοια πρόθεση.

Οποια κι αν είναι πάντως η απόφαση της νέας κυβέρνησης, η μεγάλη πρόκληση θα δεν θα είναι άλλη από το ίδιο το Brexit, καθώς η χώρα είναι πολύ πιθανό να βρεθεί εκτός ΕΕ χωρίς καμιά προηγούμενη συμφωνία.

Αν πάντως αποφασιστεί να είναι ξανά άνδρας ο επικεφαλής της ΒοΕ, σίγουρα δεν θα είναι η μοναδική κεντρική τράπεζα που στερείται διαφοροποίησης. Στην οικογενειακή φωτογραφία του G7 των τραπεζιτών στη Γαλλία, δεν υπήρχε γυναίκα… ούτε για δείγμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου