Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

Αψήφισε τις απαγορεύσεις και μπήκε στα ιταλικά ύδατα το Sea-Watch

 Παρά τις απαγορεύσεις της Ρώμης να μείνει εκτός ιταλικων χωρικών υδάτων, το πλοίο της
γερμανικής ΜΚΟ με τους 42 μετανάστες ξεκίνησε να κατευθύνεται προς τη Λαμπεντούζα

Στα ιταλικά χωρικά ύδατα εισήλθε την Τετάρτη το πλοίο της γερμανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Sea-Watch, που μεταφέρει 42 μετανάστες, παρά τη δεδομένη διαταγή από τη Ρώμη να μείνει μακριά.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχαν άνθρωποι του πλοίου, ο καπετάνιος αποφάσισε να κατευθυνθεί προς το νησί Λαμπεντούζα, επειδή η κατάσταση είναι «τώρα πιο απεγνωσμένη από ποτέ» και πως επιτρέπεται να εισέλθει στα ιταλικά χωρικά ύδατα με βάση το ναυτικό δίκαιο έκτακτης ανάγκης.

«Αρκετά, μπαίνουμε. Δεν είναι για λόγους πρόκλησης, αλλά ανάγκης, υπευθυνότητας», ανέφερε η Sea-Watch στο Twitter την ώρα που ιστότοποι που παρακολουθούν την κυκλοφορία των πλοίων επιβεβαίωναν την είσοδο του σκάφους στα ιταλικά χωρικά ύδατα.

Σύμφωνα με διάταγμα που εγκρίθηκε τον Ιούνιο, το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών, επικεφαλής του οποίου είναι ο ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, έχει την εξουσία να αρνείται την πρόσβαση στα εθνικά χωρικά ύδατα πλοίων που θεωρεί ότι αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια ή τη δημόσια τάξη και να τους επιβάλλει πρόστιμο.

Η Ιταλία χαιρέτισε μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σύμφωνα με την οποία η χώρα δεν υποχρεούται να επιτρέψει στους μετανάστες να αποβιβαστούν από το σκάφος, αν και είναι υποχρεωμένη να παρέχει βοήθεια στη θάλασσα.

Το πλοίο περισυνέλεξε 53 μετανάστες ανοικτά των ακτών της Λιβύης και παρέμενε σε διεθνή ύδατα από τις 12 Ιουνίου. Έντεκα μετανάστες έχουν ήδη απομακρυνθεί από το σκάφος από την ιταλική ακτοφυλακή για λόγους υγείας.

Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου