Σάββατο 29 Ιουνίου 2019

Πάνω από 50 νήπια είναι υπεράριθμα στον Δήμο Σπάτων-Αρτέμιδας!

Με την ολοκλήρωση των εγγραφών στα Νηπιαγωγεία, σε αρκετούς από τους δήμους που μπήκαν στο πρόγραμμα εφαρμογής της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής για το σχολικό έτος 2019-2020, εμφανίζεται οξυμένο το πρόβλημα της στέγασης των παιδιών, με αποτέλεσμα να βγαίνουν υπεράριθμα.
Σε ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης, η Δημοτική Αρχή παραδέχτηκε ότι πάνω από 50 παιδιά είναι υπεράριθμα στην προσχολική αγωγή και ότι επιχειρείται να καλυφθούν -όπως όπως- οι ανάγκες με αίθουσες κοντέινερ χωρίς ακόμα να έχει καταληχθεί, πώς και σε ποιους χώρους θα τοποθετηθούν αυτά. Δεκάδες παιδιά και οι οικογένειες τους δεν ξέρουν σε ποιο Νηπιαγωγείο θα φοιτήσουν, με ποιες υποδομές και σε ποιες συνθήκες. Οι λύσεις για τη στέγαση, έτσι όπως δρομολογούνται, είναι εντελώς εμβαλωματικές (αίθουσες σε δημοτικά, παιδικούς σταθμούς, κοντέινερ, προκάτ σε προαύλια.

Η άσχημη αυτή κατάσταση οφείλεται στην πολιτική της κυβέρνησης για την προσχολική αγωγή, την οποία θεσμοθέτησε χωρίς να έχει πάρει το παραμικρό υποστηρικτικό μέτρο: Φέτος, επεκτείνεται η υλοποίηση της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής σε 248 από τους 325 δήμους και από το ΦΕΚ ξεκαθαρίζεται ότι δεν θα υπάρξει καμία πρόσθετη χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό για αυτό το σκοπό, προεξοφλώντας, με αυτόν τον τρόπο, ότι η φετινή σχολική χρονιά θα είναι ακόμα χειρότερη, αφού προκρίνονται δήμοι που πέρυσι δεν είχαν τη δυνατότητα να την εφαρμόσουν. Χωρίς επιπλέον χρηματοδότηση, πρόσληψη προσωπικού, δημιουργία αιθουσών και κτιριακών παρεμβάσεων, η δίχρονη προσχολική αγωγή προχωρά με υπερπληθή τμήματα, με υπεράριθμα νήπια, που θα αναγκαστούν να μετακινούνται σε μεγάλες αποστάσεις από τα σπίτια τους και με κοντέινερ δίπλα στα υπάρχοντα παλιά και ασυντήρητα κτίρια.

Τα νέα προβλήματα έρχονται να προστεθούν στην ήδη άσχημη κατάσταση που υπάρχει στα Νηπιαγωγεία εδώ και χρόνια (π.χ. Νηπιαγωγεία στεγάζονται σε ακατάλληλα κτήρια που προορίζονταν για άλλες χρήσεις!).
Εκ του αποτελέσματος μπορούμε να πούμε ότι η εξόφθαλμη απραξία του Υπουργείου Παιδείας οδηγεί σε τετελεσμένα αδιέξοδα τους γονείς στρέφοντάς τους, όσους μπορούν να πληρώσουν, στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό:
Το Υπ. Παιδείας να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε όλα τα προνήπια- νήπια να ενταχθούν ομαλά στα Δημόσια Νηπιαγωγεία σε κατάλληλες κτηριακές υποδομές! Να μη μείνει κανένα παιδί απέξω!
Ο Δήμος Σπάτων-Αρτέμιδας οφείλει να ενημερώσει άμεσα τους γονείς για το πώς θα καλυφθούν οι ανάγκες και να εξαντλήσει όλα τα μέσα ώστε να μην στοιβαχτούν τα παιδιά μας σαν σαρδέλες στα προκάτ!

Δεν παίζουμε με τις ανάγκες των παιδιών μας!!!
Η Προσχολική Αγωγή όμως είναι δικαίωμα κάθε παιδιού και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται!
Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα του δήμου Σπάτων-Αρτέμιδας, πρέπει αποφασιστικά να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν:
  • Να εξασφαλιστούν όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις (μόνιμο και ειδικευμένο παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό και σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις) ώστε να υλοποιηθεί η δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή, με σύγχρονους όρους, για όλα τα παιδιά.
  • Να εξασφαλιστεί η αναγκαία χρηματοδότηση για να καλυφτούν όλες οι ανάγκες φοίτησης και για τα μικρότερα παιδιά σε παιδικούς σταθμούς.
Οι εργαζόμενοι, όμως, τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει και με την ψήφο τους, στις επερχόμενες εκλογές, να καταδικάσουν τις πολιτικές των μέχρι τώρα κυβερνήσεων και δημοτικών αρχών, που βλέπουν την Παιδεία συνολικά σαν εμπόρευμα και τη μόρφωση των παιδιών να εξαρτάται από το πόσο "αντέχει" η τσέπη τους, επιλέγοντας το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ!.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου