Πέμπτη 25 Απριλίου 2019

Η αριστοκράτισσα γάτα Περσίας

Γνωρίστε τη γάτα που έχει γεννηθεί για να ζει σαν πριγκίπισσα, να αναπαύεται στα πούπουλα και να τρώει εκλεκτά φαγητά - Δεν θα κυνηγήσει τρωκτικά, ούτε θα κάνει ζημιές. Είναι απλώς μια σύντροφος ζωής
Η αριστοκρατική της φινέτσα μαρτυρά την καταγωγή της. Υπεραγαπήθηκε από βασιλιάδες, ζούσε στα παλάτια και γευόταν εκλεκτά φαγητά. Η γάτα Περσίας δεν θα κυνηγήσει τρωκτικά, δεν θα κάνει ζημιές. Άλλωστε, δεν της το επιτρέπει η γενιά της. Είναι η γάτα σύντροφος, που θα στρέψει το αποκλειστικό της ενδιαφέρον σε εκείνον που θα την πάρει στο «παλάτι» του. Ας τη γνωρίσουμε με τη βοήθεια της εκτροφέως, Σοφίας Σκρέκη.


Φωτογραφία από την εκτροφέα Ivana Antonopoulou, Ignacio Vidoretta Sumava

«Μια γάτα, που αν ποτέ ευλογηθείς να ζήσεις μαζί της, δεν θα την ξεπεράσεις ποτέ! Ο θρύλος αυτός ξεκίνησε να διαδίδεται την εποχή των κουρσάρων, που μετέφεραν λαθραία στα πειρατικά τους πλοία, μαζί με πολύτιμους λίθους και ακριβά μπαχαρικά, γάτες αγέρωχες, μικρές πριγκίπισσες σε συμπεριφορά και χαρακτήρα.

Πολλά άλλαξαν από τότε στην εμφάνιση, όμως τίποτα δεν άλλαξε τον υπέροχο χαρακτήρα αυτών των ζώων, που δημιουργήθηκαν από βασιλείς για βασιλείς. Γεννήθηκαν για να ζουν σε παλάτια και να κοιμούνται σε μετάξια και πούπουλα, αλλά και για να τρώνε εκλεκτά φαγητά και να είναι η απόλυτη συντροφιά.

Λατρεύτηκαν από βασιλείς κι άρχισαν να εκτρέφονται από αυλικούς, στην αρχή κρυφά, αφού απαγορευόταν να ανήκουν σε μη γαλαζοαίματους.

Πιστές, αγαπημένες, εκλεκτές.


Φωτογραφία από την εκτροφέα Ivana Antonopoulou, Ignacio Vidoretta Sumava

Μορφολογία

Μεταξένιος μανδύας σε όλα τα χρώματα καλύπτει το κοντό, γεροδεμένο σώμα τους, και οι πατούσες τους, καλυμμένες με μεταξένια τρίχα, προσδίδει απαλότητα και σταθερό βάδισμα, όπου κι αν κινούνται. Μεγάλο, στρογγυλό κεφάλι με σχεδόν επίπεδη μύτη, σε βαθμό που το προφίλ τους είναι σχεδόν μία ευθεία γραμμή από το μέτωπο ως το σαγόνι. Τεράστια στρογγυλά μάτια, σε χάλκινο ή γαλανό χρώμα, ή ακόμα και στα δύο: ένα κι ένα (odd eyed). Κοντός και δυνατός ο λαιμός τους, καλυμμένος με πλούσιο κασκόλ που πλαισιώνει τέλεια το ξαφνιασμένο τους προσωπάκι. Μικρά, σχεδόν ανύπαρκτα αυτάκια, στρογγυλεμένα στις άκρες, με βαριές τούφες που ξεπηδούν από τους πόρους, προσθέτοντας στιλ σε αυτό το θαυμάσιο πλάσμα.


Φωτογραφία από την εκτροφέα Ivana Antonopoulou, Ignacio Vidoretta Sumava

Όλα τα χρώματα είναι επιτρεπτά και επιθυμητά, καθώς και οι συνδυασμοί τους.

Προσωπικότητα και υγεία

Η μεγάλη εμπορική τους επιτυχία αλλοίωσε κάποια χαρακτηριστικά τους, όμως ποτέ δεν άλλαξε τον χαρακτήρα τους. Δεν είναι η γάτα που θα κυκλοφορήσει έξω με ασφάλεια, αλλά ούτε και εκείνη που θα κυνηγήσει τρωκτικά και θα κάνει ζημιές. Είναι η γάτα που θα σας συντροφεύει και θα απολαμβάνετε την παρέα και την αφοσίωσή της για πολλά χρόνια, αν την προσέχετε με ευλάβεια. Αντιθέτως με όσα λέγονται, είναι υγιείς γάτες. Ένας καλός έλεγχος από κτηνίατρο και ένα DNA TEST για πολυκυστικά νεφρά στις γατούλες που προορίζονται για γεννήτορες μόνο από εκτροφείς, θα το αποδείξουν.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι περσικής γάτας, όπως οι ΙΜΑΛΛΑΙΩΝ, ΤΣΙΝΤΣΙΛΑ, ΕΞΩΤΙΚΕΣ ΚΟΝΤΟΤΡΙΧΕΣ, κ.ά.

Πολλοί επιθυμούν περσική με έντονο προφίλ, αναφέροντας το χαρακτηριστικό doll face. Ενημερωτικά θα σας πω πως οι αξιολάτρευτες αυτές γατούλες, απλά έχουν λάθος κεφάλι, που δεν ανταποκρίνεται στο πρότυπο.

Περιποίηση

Προσοχή στη γούνα τους, απαιτείται επιμελές χτένισμα, καθάρισμα ματιών και αυτιών, τακτικό κόψιμο νυχιών και μια ισορροπημένη διατροφή, που θα διατηρήσει την καλή τους υγεία μέχρι τα βαθιά τους γεράματα.

Αν αποφασίσετε να αποκτήσετε ένα τέτοιο «κόσμημα», απευθυνθείτε σε αναγνωρισμένους εκτροφείς».


Φωτογραφία από την εκτροφέα Ivana Antonopoulou, Ignacio Vidoretta Sumava

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου