Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018

Η Μέι κλειδώθηκε στο αυτοκίνητό της πριν τη συνάντηση με τη Μέρκελ

Η Άνγκελα Μέρκελ περίμενε την Τερέζα Μέι στο κόκκινο χαλί, όμως η πόρτα του
αυτοκινήτου δεν μπορούσε να ανοίξει – Το περιστατικό έγινε κατά την περιοδεία της Μέι σε χώρες της Ευρώπης για το Brexit
Αν και επιστημονικώς η μεταδοτικότητα της «γκαντεμιάς» αμφισβητείται, η πραγματικότητα δείχνει μερικές φορές να το διαψεύδει. Κι αυτό επειδή η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται ότι μετέδωσε λίγη από την... κακοτυχία της στην Βρετανή πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, λίγο πριν συναντηθούν στο Βερολίνο. Με τη διαφορά ότι το πρόβλημα στη Μέρκελ εμφανίστηκε στο αεροπλάνο, ενώ της Μέι περιορίστηκε στο αυτοκίνητο.

Η Τερέζα Μέι πραγματοποιεί συναντήσεις σε πρωτεύουσες της Ευρώπης, μετά την αναβολή της ψηφοφορίας για το Brexit, που είχε προγραμματιστεί να γίνει σήμερα και με στόχο να αποσπάσει κάτι καλύτερο από Ευρωπαίους ηγέτες.




Στο Βερολίνο, όλα ήταν έτοιμα να την υποδεχθούν. Το κόκκινο χαλί ήταν ήδη στρωμένο και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, βρισκόταν στο σημείο που έπρεπε να να βγει η κατάλληλη φωτογραφία. Το αυτοκίνητο της Τερέζα Μέι έφτασε και από την πόρτα του συνοδηγού βγήκε άνετα ένας άνδρας από την προσωπική της ασφάλεια για να της ανοίξει την πόρτα.

Εις μάτην όμως... Η πόρτα δεν μπορούσε να ανοίξει με τίποτα. Μετά από προσπάθειες, και με την Μέρκελ ατάραχη να περιμένει στη θέση της, το τεχνικό πρόβλημα ξεπεράστηκε, η Τερέζα Μέι κατέβηκε από το αυτοκίνητο και συνάντησε την Άνγκελα Μέρκελ, ανταλλάσσοντας χαμόγελα και τον δέοντα χαιρετισμό, μπροστά στις κάμερες.




Νωρίτερα, η Τερέζα Μέι είχε συναντηθεί με τον Ολλανδό ομόλογό της, Μαρκ Ρούτε, που ακόμη και σε επίπεδο συναντήσεων τέτοιου βεληνεκούς δεν αφήνει το αγαπημένο του ποδήλατο, με το οποίο προσήλθε.




Τι προσπαθεί να πετύχει η Μέι

Μετά το φιάσκο της αναβολής της ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων και με το πολιτικό της μέλλον, όπως και τη συμφωνία για το Brexit να κρέμεται από μία κλωστή, η Τερέζα Μέι πραγματοποιεί συναντήσεις με ξένους ηγέτες.




Στόχος της Μέι είναι να αποσπάσει «περαιτέρω διασφαλίσεις» για το σύνορο της Βόρειας Ιρλανδίας, προκειμένου να λάβει τη στήριξη από βουλευτές.

Αύριο, η Τερέζα Μέι έχει προγραμματίσει συνάντηση με τον Ιρλανδό ομόλογό της Λίο Βαράντκαρ, ενώ σήμερα, θα συνομιλήσει με τον καγκελάριο της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ο ευρωπαϊκός «μαραθώνιος» της Μέι που κρίνει το Brexit

Πάντως, η καθυστέρηση της ψηφοφορίας εγείρει προβληματισμό στη Βρετανία σχετικά με το Brexit.

Ο πρώην πρωθυπουργός, Τζον Μέιτζορ, δήλωσε σήμερα ότι η Βρετανία θα πρέπει να ανακαλέσει το Brexit και μάλιστα με άμεση ισχύ. Ο Μέιτζορ προέτρεψε την Τερέζα Μέι να εκμεταλλευτεί την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που έκρινε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να αποσύρει το Brexit μονομερώς, για να τερματίσει το χάος.

Άγνωστο παραμένει ακόμη τι θα συμβεί εφόσον η συμφωνία καταψηφιστεί στη Βουλή, που φαντάζει και το πιθανότερο σενάριο. Πέραν της πτώσης της Τερέζα Μέι, οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα περιθώρια δείχνουν είτε ένα Brexit χωρίς συμφωνία, γεγονός που θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα τόσο στη Βρετανία, όσο και στην ΕΕ, είτε ένα μη Brexit, ένα σενάριο που δείχνουν να προτιμούν κύκλοι των Βρυξελλών, όπως και ο Ντόναλντ Τουσκ.

Η Μέρκελ είπε «όχι» στη Μέι

Πάντως, η ευρωπαϊκή περιοδεία της Μέι, που επισκέφθηκε δύο πρωτεύουσες μέσα σε λίγες ώρες, δεν δείχνει να αποδίδει. Παρά τα χαμόγελα, η Άνγκελα Μέρκελ απέρριψε κάθε ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας για το Brexit.

«Δεν υπάρχει τρόπος να τροποποιήσετε τη συμφωνία για το Brexit», της είπε κατά τη συνάντησή τους, αν και σύμφωνα με τη Μέι, οι δυο τους συμφώνησαν να παραμείνουν σε «στενή επαφή».


Ο Γιούνκερ αρνείται επαναδιαπραγμάτευση, δέχεται διευκρινίσεις

Πάντως, οι προσπάθειες της Μέι δεν αναμένονται εύκολες. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υποστήριξε ότι η ΕΕ δεν θα επαναδιαπραγματευτεί» τη συμφωνία, αλλά υπάρχει χώρος για «περαιτέρω διευκρινίσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου