Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

Ιστιοπλοΐα: Πρωτιά για το «Optimum 3» στον αγώνα ανοικτής θαλάσσης της Μάλτας


Παρά τις εξαιρετικά δύσκολες καιρικές συνθήκες το «Optimum 3» θριάμβευσε στην κατηγορία του κατακτώντας την πρωτιά!
Με εφόδια την ελληνική ναυτοσύνη και το πάθος για διάκριση της πατρίδος μας στον δυσκολότερο αγώνα της Μεσογείου, τον «Rolex Middle Sea Race», το πλήρωμα του σκάφους «Optimum 3» κατέκτησε την πρώτη θέση στην κατηγορία του (IRC 2). Στην διοργάνωση μετείχαν 131 από τα καλύτερα πληρώματα του κόσμου σε μία ιστιοδρομία 607 ν.μ.. με αντίξοες καιρικές συνθήκες.
Χαρακτηριστικό είναι ότι περισσότερα από 30 ιστιοπλοϊκά αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν ενώ τόσο το «Optimum 3», όσο και το δεύτερο ελληνικό πλήρωμα του «Yacana» (ΝΟ Ελλάδος) ολοκλήρωσαν την προσπάθειά τους και απέσπασαν τα εύσημα από κορυφαίους ιστιοπλόους του κόσμου.
Σε μία non stop ιστιοδρομία, η οποία για το «Optimum 3» διήρκεσε τρεις ημέρες, έξι ώρες και δέκα λεπτά, το πλήρωμα του σκάφους ανταπεξήλθε με τον καλύτερο τρόπο σε έναν αγώνα που οι κυβερνήτες χαρακτήρισαν ως έναν από τους δυσκολότερους στην ιστορία του θεσμού.

«Ήταν η δυσκολότερη Μάλτα που έχω τρέξει. Ανταπεξήλθαμε στην πρόκληση και θα μπορούσα να πω ότι θριαμβεύσαμε γιατί το 2004 που είχαμε κερδίσει το σκάφος ήταν τεσσάρων ετών με νέα πανιά. Φέτος το «Optimum 3» είναι 19 ετών και είχαμε μόνο δύο νέα πανιά. Οπότε, κατ΄ αναλογία, η επιτυχία είναι τεράστια. Στην κατηγορία τη δικιά μας έπαιρναν μέρος πιο σύγχρονα σκάφη με πληρώματα κορυφαίους ιστιοπλόους από όλο τον κόσμο» δήλωσε ο συγκυβερνήτης Περικλής Λιβάς.


Οι καιρικές συνθήκες δυσκόλεψαν την προσπάθεια όλων των ιστιοπλόων και κάποια σκάφη που θεωρούνταν φαβορί για την κατάκτηση της πρωτιάς αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν.

«Ήταν ο αγώνας των μπουρινιών. Με τον όρο μπουρίνι εννοούμε ένα μαύρο σύννεφο με 40 κόμβους αέρα (πάνω από οκτώ μποφόρ) που έχουν διαφορετική διεύθυνση από αυτή που ταξίδευες πριν σε χτυπήσει, ανελέητη βροχή και μηδέν ορατότητα. Το πλήρωμα ξεπέρασε τα όρια του στο να ανεβοκατεβάζει τα πανιά για να τα προστατεύσει από τα μπουρίνια. Το εντυπωσιακό είναι ότι δεν είχαμε καμιά ζημιά ενώ σκάφη που θεωρούνταν φαβορί εγκατέλειψαν. Αυτό επιβεβαιώνει τη ναυτοσύνη της ομάδας μας στα δύσκολα», υπογράμμισε ο Νίκος Λάζος, συγκυβερνήτης και υπεύθυνος για την τακτική.

Οι κυβερνήτες του «Optimum 3» επέλεξαν για αυτόν τον αγώνα παλαιούς και έμπειρους ιστιοπλόους μαζί με νέα παιδιά, τα οποία χάρη στις εμπειρίες τους από αυτή τη διοργάνωση θα αποτελέσουν το μέλλον της χώρας για την ανοικτή θάλασσα. Την προσπάθεια για τη συμμετοχή του «Optimum 3» στη διοργάνωση συντόνισε ο Πανελλήνιος Όμιλος Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου