Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

«Μαύρη Τετάρτη» στο Χρηματιστήριο - Έκλεισε στις 666 μονάδες με τραπεζικό κραχ


Μεγάλη πτώση στο Χρηματιστήριο - Η Τράπεζα Πειραιώς κατρακύλησε 20,73%, η Eurobank έπεσε 14,69%, η Εθνική έχασε 5,49% και η Alpha είχε απώλειες 3,28% - Πού αποδίδεται το
ξεπούλημα - Στο 4,41% ανέβηκε το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας - Ξεθωριάζει η ιστορία της «καθαρής» εξόδου
Σε τραπεζικό κραχ και πωλήσεις με πανικό δίχως αύριο οδήγησε η αλλαγή στάσης των δανειστών σχετικά με τις τράπεζες.

Το χρηματιστήριο έφθασε να χάνει έως και 4% μετά απο ένα limit Down στην Τράπεζα Πειραιώς και πτώση έως 8-12% στις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές.
Τελικά, η Μαύρη Τετάρτη έφερε τον Γενικό Δείκτη στις 666,84 μονάδες.

Η αλλαγή που ξεκίνησε με το δημοσίευμα του Bloomberg την περασμένη Παρασκευή όπου με λανθασμένο τρόπο δινόταν η εντύπωση ότι, υπήρχε χρονικό όριο για την Τράπεζα Πειραιώς προκειμένου να αντλήσει ομολογιακό tier 2.

Oι ξένοι επενδυτές καταλαβαίνουν ότι οι δανειστές έχουν αλλάξει την στάση τους σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες – πράγμα που όπως θα δούμε δεν μπορεί να ισχύει καθώς μερικούς μήνες μετά τους ελέγχους θα είναι σαν να ομολογεί ο ευρωπαϊκός επόπτης ότι δεν ισχύουν οι έλεγχοι του.

Επιπρόσθετα, δεν ισχύουν και οι αναφορές για κρατικοποίηση καθώς δεν μπορεί ο SSM να φανεί αναξιόπιστος στους ελέγχους του.
Σήμερα και ύστερα απο ένα τριήμερο πωλήσεων στις τράπεζες πρέπει να κτύπησαν και ορισμένα stop loss με αποτέλεσμα να ρευστοποιούνται οι μετοχές έως και -28%.

Η μετοχή της Alpha bank έκλεισε στα 1,18 ευρώ με πτώση 3,28%. Βουτιά 14,69% για την Eurobank στα 0,537 ευρώ.
< Βουτιά 20,73% για την Τράπεζα Πειραιώς στα 1,30 ευρώ. Με πτώση 5,49% η Εθνική Τράπεζα στα 1,583 εευρώ. Οι συνολικές συναλλαγές ανήλθαν στα 108 εκατ. ευρώ, εκτων οποίων τα 65 εκατ.ευρώ αφορούσαν τις τραπεζικές μετοχές. Τι οδήγησε στην πτώση 

Τεχνικά, το αιφνίδιο ξεπούλημα στις τραπεζικές μετοχές αποδίδεται σε αυτοματοποιημένες συναλλαγές καθώς η πτώση που είχε προηγηθεί στις προηγούμενες συνεδριάσεις, «χτύπησε» τα περιθώρια ασφαλείας και ενεργοποιήθηκαν εντολές stop loss μεγάλων χαρτοφυλακίων.

Ακόμη όμως και αν η τεχνική αιτία για την πτώση πρέπει να αναζητηθεί στους χρηματιστηριακούς αλγόριθμους, δεν μπορεί να υποτιμηθεί το γεγονός ότι οι τραπεζικές μετοχές το τελευταίο εξάμηνο, είναι μόνο short από τα μεγάλα ξένα fund.

Η βασική αιτία για την πίεση που δέχονται οι τραπεζικές μετοχές δεν είναι άλλη από την ανησυχία που υπάρχει για την κεφαλαιακή τους επάρκεια και αυτό αποτυπώθηκε και στη χρηματιστηριακή συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές κλιμάκωσαν τις πιέσεις στις μετοχές ξεκινώντας από την Πειραιώς και φθάνοντας στην Alpha Bank, ανάλογα με την κεφαλαιακή θέση της κάθε τράπεζας.

Σε αυτή τη συγκυρία προστέθηκαν το τελευταίο διάστημα και μία σειρά από γεγονότα που πυροδότησαν το σημερινό sell off.

Συγκεκριμένα:

- Η ιταλική κρίση έχει εντείνει τις ανησυχίες για την ευρύτερη περιοχή και η άνοδος των ιταλικών επιτοκίων έχει παρασύρει και τα ελληνικά με αποτέλεσμα το spread να είναι στα ιδια επίπεδα με αυτά που είχαμε πριν ενταχθούμε στο πρώτο μνημόνιο.

- Η ασάφεια σε σχέση με την περικοπή ή μη των συντάξεων, η κατάθεση προσχεδίου προϋπολογισμού με δύο σενάρια, η συζήτηση για την πιστή τήρηση ή την εφαρμογή μέρους μόνο του μεταρρυθμιστικού προγράμματος σε ένα σκηνικό παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, εντείνει τις ανησυχίες των ξένων και αυξάνει το country risk.

-Το τελευταίο διάστημα, μετά την χωρίς αποτέλεσμα προσπάθεια της Τράπεζας Πειραιώς να εκδώσει ομόλογα Tier II, έγινε ευρέως γνωστό ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι αποκλεισμένες από τις αγορές και άντληση κεφαλαίων μπορεί προς το παρόν να επιτευχθεί μόνο με τοκογλυφικά επιτόκια.

- Τα αποτελέσματα εξαμήνου έδειξαν αδύνατες επιδόσεις των τραπεζών. Η πιστωτική επέκταση παραμένει σε αρνητικό έδαφος ενώ τα έσοδα προ προβλέψεων υποχωρούν έως και 25% υπονομεύοντας την κερδοφορία των τραπεζών που αποτελούσε το «μαξιλάρι» για την σταδιακή εξομάλυνση του ελλείμματος στις προβλέψεις. Ταυτόχρονα η απομόχλευση των χαρτοφυλακίων και η συρρίκνωση των δραστηριοτήτων σε επίπεδο ομίλου, μειώνει περαιτέρω τα μεγέθη.

- Οι νέοι επιθετικοί στόχοι μείωσης των κόκκινων δανείων δημιουργούν περαιτέρω ανησυχία για τις πιέσεις που ήδη δέχεται και θα δεχθεί η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου