Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2018

«Προσωπικοί οι λόγοι παραίτησής μου», λέει ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ που έλειπε με άδεια, ενώ το Μάτι καιγόταν


Ο Κώστας Καρακατσιανόπουλος έλαμψε διά της απουσίας του κάνοντας χρήση της άδειάς
του τις ημέρες της τραγωδίας - Δεκτή η παραίτηση από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας
Σε «προσωπικούς λόγους» απέδωσε την παραίτησή του ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, κ. Κώστας Καρακατσιανόπουλος, έναν μήνα μετά τη φωτιά- εκατόμβη στο Μάτι Αττικής, κατά τη διάρκεια της οποίας, αλλά και μετά την κατάσβεσή της, έλαμψε διά της απουσίας του κάνοντας χρήση της άδειάς του.

Ο επί τριετία πρόεδρος του ΕΚΑΒ – και επί σειρά ετών εργαζόμενος του Κέντρου στη Θεσσαλονίκη- υπέβαλε την παραίτησή του στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας την περασμένη Πέμπτη 23 Αυγούστου και αυτή έγινε αποδεκτή. Η σχετική απόφαση του υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού και του αναπληρωτή υπουργού κ. Παύλου Πολάκη – με τον οποίον σημειωτέον ο πρώην πρόεδρος του ΕΚΑΒ διατηρούσε εξαιρετικές σχέσεις- δημοσιεύτηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.


Τη «μαύρη» εκείνη Δευτέρα της 23ης Ιουλίου, που είχε ξεσπάσει πυρκαγιά αρχικά στην Κινέττα Αττικής και μετά στο Νταού Πεντέλης κατακαίοντας τελικά το Μάτι και αφήνοντας πίσω της δεκάδες νεκρούς, ο κ. Καρακατσιανόπουλος έλειπε από το συντονιστικό κέντρο του ΕΚΑΒ, κάνοντας χρήση της άδειάς του. Και όπως αποδείχθηκε από τα γεγονότα που ακολούθησαν δεν θεώρησε πως υπήρχε λόγος να την διακόψει... Το κενό δεν καλύφθηκε ούτε από τον αντιπρόεδρο του Κέντρου ο οποίος εμφανίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης. Ουδείς ενεργοποίησε – ούτε και θα μπορούσε εκτός του προέδρου του ΕΚΑΒ- την Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΕΚΑΒ σε ένα τόσο καταστροφικό συμβάν με βαριές ανθρώπινες απώλειες. Σημειώνεται πως και τις δύο ηχηρές απουσίες είχε στηλιτεύσει ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ, κ. Γιώργος Μαθιόπουλος.

Το όποιο επιχειρησιακό σχέδιο σε επίπεδο ΕΚΑΒ – αλλά και γενικότερα της υγείας- υλοποιήθηκε επειδή βρέθηκαν άνθρωποι-κλειδιά με μεγάλη πείρα, πέρα και πάνω από κυβερνήσεις, στο σωστό σημείο τη σωστή ώρα και πήραν τη διαχείριση της πυρκαγιάς στο ΕΚΑΒ και τα νοσοκομεία κυριολεκτικά επάνω τους. Συνεπικουρούμενοι και από εργαζομένους, διασώστες, επαγγελματίες υγείας και άλλους που με αυταπάρνηση προσέφεραν τις υπηρεσίες τους, κατάφεραν να οργανώσουν διακομιδές, να εξασφαλίσουν περίθαλψη, νοσηλεία, στήριξη και να ολοκληρώσουν μια τιτάνια, πολύωρη αποστολή.


Αξίζει να σημειωθεί βεβαίως πως ο κ. Καρακατσιανόπουλος προσπάθησε να μην αφήσει εκκρεμότητες στο ΕΚΑΒ. Έτσι, συγκάλεσε εχθές Τρίτη, και προτού αναρτηθεί στη Διαύγεια η αποδοχή της παραίτησής του από το υπουργείο Υγείας, εσπευσμένα Διοικητικό Συμβούλιο στο ΕΚΑΒ παρότι αυτό ήταν προγραμματισμένο για την ερχόμενη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου. Οι κακές γλώσσες λένε πως σε αυτό το ΔΣ, το τελευταίο επί προεδρίας του, ο κ. Καρακατσιανόπουλος έλαβε διάφορες αποφάσεις για τα θέματα του Κέντρου, δίδοντας όμως κυρίως έμφαση σε μετακινήσεις «ημετέρων» εργαζομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου