Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

Μουζαντέρ αλ Ζάιντι: Ο δημοσιογράφος που πέταξε τ0 παπούτσι του στον Μπους πάει για βουλευτής

 
Το παπούτσι βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή της εκστρατείας του, ενώ περιλαμβάνει
και ένα στιγμιότυπο από το περιστατικό του 2008 - Θέλει να πατάξει τη διαφθορά και αγωνίζεται για τους καταπιεσμένους


Ο Μουνταζέρ αλ Ζάιντι έγινε κάποτε διάσημος για τα παπούτσια του, τα «ιπτάμενα» παπούτσια του.

Γυρνώντας πίσω στο 2008, ο Ιρακινός δημοσιογράφος βρισκόταν σε μία συνέντευξη Τύπου του τότε προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, ο οποίος εξήρε την επιτυχία της αμερικανικής εισβολής. Ο Ζάιντι δεν άντεξε. Με μία γρήγορη κίνηση έβγαλε τα παπούτσια του και τα εκσφενδόνισε στο κεφάλι του Μπους, φωνάζοντας «Αυτό είναι το αποχαιρετιστήριο φιλί από τον ιρακινό λαό, σκύλε. Είναι από τις χήρες, τα ορφανά και όσους σκοτώθηκαν στο Ιράκ».

Οι φρουροί τον ακινητοποίησαν στο έδαφος και τον συνέλαβαν. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών, ωστόσο εξέτισε ποινή εννέα μηνών και εν συνεχεία μετακόμισε στη Βηρυτό.

Η διαμαρτυρία του τον έκανε διάσημο στον Αραβικό Κόσμο. Η βιομηχανία παπουτσιών Baydan, από την οποία προέρχονταν και αυτά που φορούσε ο Ζαϊντ, ονόμασε το μοντέλο αυτό «Bye Bye Bush» (Αντε γεια, Μπους). Παράλληλα, το παπούτσι έλαβε και τιμή, καθώς έγινε μπρούτζινο γλυπτό σε ιρακινό ορφανοτροφείο.




Raw Video: Iraqi Journalist Throws Shoe at Bush


Ο 39 ετών σήμερα, Ζάιντι διεκδικεί έδρα στην ιρακινή βουλή. Όπως επισημαίνουν οι πολιτικοί αναλυτές, πιθανότατα δεν θα τα καταφέρει, καθώς «κατεβαίνει» με ένα περιθωριακό κ όμμα, όμως δίνει έναν εξαιρετικό αγώνα. Το παπούτσι βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή. Η εκστρατεία του στο Facebook περιλαμβάνει και ένα στιγμιότυπο από το περιστατικό.

«Καθώς με γνωρίζετε εδώ και πολύ καιρό, θα στηρίζω τους καταπιεσμένους ανθρώπους και θα στρέφομαι ενάντια στους καταπιεστές τους», λέει στους οπαδούς του σε βίντεο που ανέβασε στο διαδίκτυο.

Έδωσε ακόμη υπόσχεση να πατάξει τη διαφθορά και να οδηγήσει στη δικαιοσύνη, όσους κλέβουν τα χρήματα του Ιράκ.



Πρόσφατα είχε επιστρέψει στο Ιράκ από τη Βηρυτό και την Ευρώπη, όπου ζούσε από την ημέρα που αποφυλακίστηκε. Τότε είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι είχε υποστεί βασανιστήρια, ηλεκτροσόκ και εικονικούς πνιγμούς.

«Είμαι ξανά ελεύθερος, όμως η πατρίδα μου είναι ακόμη φυλακή», είχε δηλώσει.


Το παπούτσι που έγινε γλυπτό από μπρούτζο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου