Το παρακάτω άρθρο του ΟΠΑΣ δημοσιεύθηκε (1η, 4η και 5η σελίδα) στην εφημ. «ΑΛΗΘΕΙΑ» |
Με ΣΕΒΑΣΜΟ σε όλες τις απόψεις που έχουν εκφρασθεί επί του θέματος, σας διαβιβάζουμε για ενημέρωση το συνημμένο άρθρο, έτσι για να δείτε ποιοι λοιδορούν (βλ. και
από 2.10.2013 ανακοίνωση του Δήμου Σ-Α) τους κ.κ. Λιανό, Κρόκο και κα Ζήση, κ.ά., δημοτικούς συμβούλους, κατηγορώντας τους (εν προκειμένω) για την υπερψήφιση της απόφασης 314/30.9.2013 (περί απόρριψης του συμφώνου συνεργασίας για Πλατύ χωράφι)
Πως οι πρώην (και νυν) Αντιδήμαρχοι, κ.κ. ΧΡΗΣΤΟΣ Γ. ΜΑΡΚΟΥ και ΑΘ. ΜΑΡΓΕΤΗΣ, κατατροπώνουν (!!) με ισχυρά επιχειρήματα (του παρελθόντος) τον Ειδικό Γραμματέα Υδάτων του ΥΠΕΚΑ, κ. Κ. Τριάντη και την ΕΥΔΑΠ ΑΕ, σήμερα
Προφανώς και πρέπει να μπει στο αρχείο το «σύμφωνο συνεργασίας» για το Πλατύ χωράφι, κρινόμενο ως ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ, αν και εμμέσως εμμένει (και παρανομώντας εκβιάζει) επ’
αυτού, ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων του ΥΠΕΚΑ, συνεπικουρούμενος τοπικά, όπως μαθαίνουμε, εκ του από το 2011 εισηγητού Αντιδημάρχου, κ. Χρ. Γ. Μάρκου (που ενεργεί αντίθετα από τον πρώην εαυτό του) αφού επισήμως, από το 2001 και το 2003 καταγράφεται ως σφοδρός πολέμιος της λύσης «Πλατύ χωράφι», που την κατήγγελνε τεκμηριωμένα ως ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ (!) για την περιοχή και την Αρτέμιδα.
αυτού, ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων του ΥΠΕΚΑ, συνεπικουρούμενος τοπικά, όπως μαθαίνουμε, εκ του από το 2011 εισηγητού Αντιδημάρχου, κ. Χρ. Γ. Μάρκου (που ενεργεί αντίθετα από τον πρώην εαυτό του) αφού επισήμως, από το 2001 και το 2003 καταγράφεται ως σφοδρός πολέμιος της λύσης «Πλατύ χωράφι», που την κατήγγελνε τεκμηριωμένα ως ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ (!) για την περιοχή και την Αρτέμιδα.
Όπως μαθαίνουμε και όπως προφανώς ζητήθηκε, ο Δήμαρχος Σπάτων – Αρτέμιδος, κ. Χρήστος Α. Μάρκου, επέστρεψε με διαβιβαστικό έγγραφό του προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, το προκαταβολικά υπογεγραμμένο (με πρωτότυπες υπογραφές) από τον Υπουργό Αναπληρωτή ΠΕΚΑ, κ. Στ. Καλαφάτη, τον Γεν. Γραμματέα Περιφέρειας Αττικής, κ. Ι. Σγουρό και τον Πρόεδρο της ΕΥΔΑΠ, κ. Αντ. Βαρθολομαίο, «σύμφωνο συνεργασίας», κατά παράβαση συγκεκριμένων νομικών διατάξεων, όπως τεκμηρίωσε ο ΟΠΑΣ (δημιουργώντας πονοκέφαλο στην διοικητική ιεραρχία του ΥΠΕΚΑ) και πάντως απέρριψε στις 30.9.2013 το Δημ. Συμβούλιο Σπάτων – Αρτέμιδος (απόφαση 314/2013).
Στο προηγούμενο φύλλο της ΑΛΗΘΕΙΑΣ δημοσιεύσαμε εκτενή ανάλυση για την πρότασή μας σχετικά με την θεμιτή, εφικτή και επιλέξιμη λύση του αποχετευτικού της Αρτέμιδος και των Σπάτων, μέσω της Ψυττάλειας.Ωστόσο συνέβησαν πολλά γεγονότα, αντεγκλήσεις, αλλά και σύγχυση στους πολίτες ένεκα της κινδυνολογίας και των εκβιασμών που ασκούνται με τελευταίο το απαράδεκτο υπ’ αριθ. πρωτ: 1216/31.10.2013 έγγραφο του Ειδ. Γραμματέα Υδάτων του ΥΠΕΚΑ, προς τους Δημάρχους Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδος, που κυρίως στοχεύει να μεταφέρει στους πολίτες – δημότες εκβιαστικά διλήμματα για ευθύνες και αρμοδιότητες που ποτέ δεν είχαν οι τοπικές κοινωνίες και οι εκπρόσωποί τους στα έργα αποχέτευσης.
Απόσπασμα από το προκαταβολικά υπογεγραμμένο από το ΥΠΕΚΑ, την Περιφέρεια και την ΕΥΔΑΠ, νομικά διάτρητο «σύμφωνο συνεργασίας» |
Εν όψει όλων αυτών των εξελίξεων και της κινητοποίησης της τοπικής μας κοινωνίας, μας απασχόλησε μια ακόμα σκέψη για απάντηση στην από 31.10.2013 επιστολή του κ. Τριάντη, ώσπου αξιολογώντας το οπλοστάσιο των επιχειρημάτων μας, καταλήξαμε στη σκέψη ότι η καταλληλότερη προς τούτο επιχειρηματολογία βρίσκεται στα ντοκουμέντα των Πρακτικών του πρώην Δήμου Σπάτων και ειδικότερα στις κατά το παρελθόν τοποθετήσεις των κ.κ. Χρ. Γ. Μάρκου και Αθανάσιου Μαργέτη, επί του θέματος της χωροθέτησης ΚΕΛ στο Πλατύ χωράφι.
Για το λόγο αυτό, προς απάντηση στο ΥΠΕΚΑ και την ΕΥΔΑΠ και για πληρέστερη ενημέρωση των δημοτών, ξεκινάμε σήμερα τις δημοσιεύσεις των επίσημων θέσεων των δυο ως άνω πρώην και νυν αντιδημάρχων, σε συνέχειες, λόγω έλλειψης χώρου στην εφημερίδα.
-Ας γυρίσουμε λοιπόν πίσω στην δεκαετία του 2000, κατά την οποία διαμορφώθηκαν και παρέμειναν σταθερές οι θέσεις των αυτοδιοικητικών οργάνων των δυο πόλεων (Σπάτων και Αρτέμιδος)
Έχουμε λοιπόν και λέμε. 5η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Δ.Σ. Σπάτων, στις 18.2.2003, με θέμα : «Χωροθέτηση του βιολογικού καθαρισμού στη θέση Πλατύ Χωράφι», βάσει των τότε διάτρητων μελετών της ΕΥΔΑΠ (φανταστείτε ότι σήμερα κάποιοι θέλουν χωροθέτηση χωρίς μελέτες – ΑΚΡΑΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ ΔΗΛΑΔΗ και με τη σφραγίδα του κράτους), που φυσικά απορρίφθηκαν και δεν μπήκαν καν σε αξιολόγηση σύμφωνα το υπ’ αριθ. πρωτ: υπ’ αριθ. πρωτ: 169169/3.12.2003 έγγραφο της ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» του Γ’ ΚΠΣ προς την ΕΥΔΑΠ, μετά από Κοινοτικό έλεγχο που προκάλεσαν τότε σημερινοί συνεργάτες του ΟΠΑΣ.
Στην ως άνω συνεδρίαση ειπώθηκαν πολλά χρήσιμα και υπεύθυνα πράγματα από τους συμμετέχοντες δημοτικούς συμβούλους, μεταξύ των οποίων χρησιμότατα και καθοριστικά για την απόφαση που ελήφθη ομόφωνα από το τότε Δημ. Συμβούλιο Σπάτων, ήταν όσα είπαν οι κ.κ. Χρ. Γ. Μάρκου και Αθανάσιος Μαργέτης
Και για να μην μακρηγορούμε παραθέτουμε αυτούσια τα τότε λεγόμενα και προφανώς λίαν επίκαιρα σήμερα, αναφερθέντα από τους ανωτέρω, αρχίζοντας από την τοποθέτηση του πρώην και νυν αντιδημάρχου, κ. Χρ. Γ. Μάρκου, ο οποίος είπε επί του θέματος τα εξής:
Παραθέτουμε αυτούσια τα αποκαλυπτικά ΠΡΑΚΤΙΚΑ του Δ.Σ του πρώην Δήμου Σπάτων
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο Χρήστος ο Μάρκου έχει ζητήσει το λόγο.
ΜΑΡΚΟΥ Χ.: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
«Κατ’ αρχήν θέλω να κάνω στο θέμα που συζητάμε μία απλή διάκριση. Θεωρώ ότι σήμερα δεν συζητάμε το θέμα της αποχέτευσης. Σήμερα συζητάμε το αν δεχόμαστε ή δεν δεχόμαστε τη θέση του βιολογικού καθαρισμού στο Πλατύ Χωράφι. Είναι ψευδαίσθηση για εκείνους οι οποίοι θεωρούν, ότι με το που θα γίνει ο βιολογικός καθαρισμός στο Πλατύ Χωράφι, θα λυθεί και το πρόβλημα της αποχέτευσης των Σπάτων. Λάθος. Το πρόβλημα της αποχέτευσης των Σπάτων δεν λύνεται.
Ο βιολογικός καθαρισμός στο Πλατύ Χωράφι δεν γίνεται από την ΕΥΔΑΠ, αγαπητοί συνάδελφοι και αγαπητοί συμπολίτες, για να λυθεί το θέμα της αποχέτευσης των πέριξ Δήμων. Ο βιολογικός στο Πλατύ Χωράφι γίνεται για να ρίξει το κόστος της ΕΥΔΑΠ, η οποία σε βάθος χρόνου θα εξυπηρετήσει την αναπτυσσόμενη Ανατολική Αθήνα, γιατί αν ήθελε η ΕΥΔΑΠ να εξυπηρετήσει τους Δήμους, πρώτα από όλα θα φρόντιζε να εξασφαλίσει πριν από το βιολογικό καθαρισμό τις δυνατότητες χρηματοδότησης των κονδυλίων των εσωτερικών δικτύων, που εκεί δεν μιλάει κανείς για τα εσωτερικά δίκτυα, που αποτελούν το 80 % του συνολικού κόστους.
Αν θέλει, λοιπόν, η ΕΥΔΑΠ να λύσει το θέμα του κόστους της για να εξυπηρετήσει την Ανατολική Αθήνα, η οποία έρχεται στην Ανατ. Αττική, να πάει να κάνει το βιολογικό στο Ντράφι και στην Καλλιτεχνούπολη, όχι στα σύνορα της πόλης μας.
Αυτή η δημοτική αρχή έχει και πάντα θα έχει θέσεις τεκμηριωμένες. Όταν αναφερόμαστε σε τεχνικά θέματα, τα ζητήματα λύνονται με τις μελέτες. Όταν παίρνουμε πολιτικές αποφάσεις, θα έχουμε σε αυτό το τραπέζι τη σαφήνεια και την ειλικρινή τοποθέτηση, ότι αυτά που λέμε θα έχουν πολιτική βαρύτητα.
Στο θέμα όχι της αποχέτευσης, αλλά στο θέμα της θέσης Πλατύ Χωράφι, πιστεύω ότι αυτός καθ’ εαυτός ο βιολογικός καθαρισμός δεν δημιουργεί προβλήματα στο περιβάλλον, όταν η επεξεργασία των λυμάτων γίνεται με προδιαγραφές και με πληρότητα αποτελέσματος. Όμως, το πρόβλημα δεν είναι τα 100 στρέμματα. Το πρόβλημα είναι ότι κοντά στο βιολογικό καθαρισμό αναπτύσσονται δεκάδες ρυπογόνες δραστηριότητες, οι οποίες υποβαθμίζουν συνολικό την περιοχή, ρίχνουν την αξία της περιοχής και δημιουργούν κυρίως ζητήματα στο περιβάλλον.
Δεύτερον, δεν πρέπει να γίνει στο Πλατύ Χωράφι, γιατί καταστρέφεται πραγματικά μία περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
Τρίτον, δεν πρέπει να γίνει κοντό στο Πλατύ Χωράφι, γιατί τα λύματα εκβάλλουν στην Αρτέμιδα, στη Λούτσα, που Λούτσα δεν είναι η Λέρος, Λούτσα είναι η πόλη, η φυσική μας έξοδος στον Ευβοϊκό. Μπορεί να μας ενδιαφέρουν τα Σπάτα, αλλά θα πρέπει να μας ενδιαφέρει και η Αρτέμιδα συνολικά.
Θέλω στο σημείο αυτό, επειδή συζητάμε σε βάση πολιτική, αγαπητέ κύριε Δήμαρχε, να πω πως ο ρόλος και η θέση του Νομαρχιακού Συμβουλίου στο να προσεγγίζει τέτοιου είδους ζητήματα, χωρίς τεχνικό υπόβαθρο, μόνο και μόνο με βάση το μικροπολιτικό συμφέρον των Νομαρχιακών Συμβούλων του, είναι τεράστιο πρόβλημα για την ανάπτυξη της περιοχής. Δεν έχει το δικαίωμα το Νομαρχιακό Συμβούλιο της Ανατ. Αττικής να θεσμοθετεί ερήμην των ανθρώπων οι οποίοι ζουν στην περιοχή. Ξεκάθαρα πράγματα και νομίζω ότι αυτή πρέπει να είναι και η πολιτική θέση του Δημοτικού μας Συμβουλίου (αλλαγή κασέτας)
ΜΑΡΚΟΥ Χ.: ... εκείνοι οι οποίοι βρίσκονται σε θέση ισχύος και σε θέση διεκδικητικοί. Τα αντισταθμιστικά οφέλη τα επιβάλλεις, δεν τα ζητάς. Εμείς σήμερα δεν είμαστε σε θέση ισχύος για να ζητήσουμε αντισταθμιστικά οφέλη. Εμείς σήμερα συρθήκαμε αιχμάλωτοι σε μία κατάσταση την οποία κληρονομήσαμε. Αν μπούμε στη διαδικασία της διεκδίκησης αντισταθμιστικών οφελών, αυτό που θα κερδίσουμε στο τέλος θα είναι κάτι αόριστες υποσχέσεις και ψίχουλα. Τίποτα περισσότερο.
Δεν μπορούμε να πατάμε σε δύο βάρκες. Χαίρομαι, γιατί εκφράζοντας την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, πατώ σταθερά σε μία βάρκα. Η θέση μας είναι αυτή την οποία διάβασε ο Δήμαρχος προηγούμενα. Ευχαριστώ».
Κατόπιν των ανωτέρω θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα δικά μας λόγια περισσεύουν
- Αυτά και άλλα πολύ σημαντικά και τεκμηριωμένα είπε και όπως φαίνεται διατήρησε ως θέσεις έως το 2010 ο κ. Χ.Γ. Μάρκου, άλλωστε γι’ αυτές του τις θέσεις ψηφίστηκε από τους δημότες και προφανώς όχι για τα μπερδεμένα που άρχισε και ψελλίζει από το 2011, σε αντίθεση και ευθεία σύγκρουση με το παρελθόν του.
Όμως, λόγω έλλειψης χώρου σταματάμε εδώ και θα επανέλθουμε στο επόμενο φύλλο, δριμύτεροι, με περισσότερα από τα παλιά καλά και χρήσιμα του κ. Μάρκου, με αυτά που συμπλήρωσε (επίσης πολύ ισχυρά) ο κ. Αθ. Μαργέτης και γιατί όχι οι σημαντικές επισημάνσεις (τότε, γιατί σήμερα;) του κ. Τσαντήλα (απέναντι στα ατάσθαλα και «ύποπτα» ευρήματα του σήμερα, για πραξικοπηματική λύση Πλατύ χωράφι), που φωτογράφιζε από τότε την λύση σύνδεσης με Ψυττάλεια (φανταστείτε πριν ! από την αναβάθμιση του έργου της Ψυττάλειας, που ολοκληρώθηκε το 2009). Επίσης θα παρουσιάσουμε τις θέσεις (από τα Πρακτικά) των πρώην Δημάρχων Σπάτων, κ.κ. Αντώνη Τούντα και Αθαν. Τούντα. Αυτά για την ώρα, γιατί τα γραπτά μένουν και πιστεύουμε θα συζητηθούν και πρέπει να συζητηθούν.
Αρτέμιδα, 29.10.2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Διευκρινήσεις για την εφικτή λύση «Ψυττάλειας» και αναζήτηση ευθυνών αρμοδίων προσώπων και υπηρεσιών
Απαντήσεις σε ζητήματα καταστρατήγησης της νομιμότητας και του δημοσίου συμφέροντος, κατά τους χειρισμούς που έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται όσον αφορά στο θέμα της αποχέτευσης του Δήμου Σ-Α, ΖΗΤΗΣΕ με πολυσέλιδο υπόμνημα που κατέθεσε ο ΟΜΙΛΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΠΑΤΩΝ – ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ, προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, τον Ειδικό Γραμματέα Υδάτων, τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, τον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Αττικής και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.
Αφορμή για την ενέργειά αυτή του ΟΠΑΣ αποτέλεσε η συνεχιζόμενη, διαχρονική αδιαλλαξία, τόσο από πλευράς της Κεντρικής Διοίκησης (ΥΠΕΚΑ, κλπ) και της Περιφέρειας Αττικής, όσο και από πλευράς της Δημοτικής Αρχής Σπάτων – Αρτέμιδος (η οποία επισήμως δεν αναγνωρίζει την από 30.9.2013 απόφαση του Δ.Σ), συνεχίζοντας να παρακάμπτουν πραγματικά, εφικτά και επιλέξιμα δεδομένα (κατά τους Κοινοτικούς Κανονισμούς, την Εθνική νομοθεσία και τις εγκρίσεις Β’ και Γ’ φάσης αναβάθμισης των Ε.Ε.Λ. Ψυττάλειας, μέσω του Γ’ ΚΠΣ και του ΕΣΠΑ, για κάλυψη της αποχέτευσης ολόκληρης της Αττικής).
Στο υπόμνημά του ο ΟΠΑΣ περιγράφει με στοιχεία τις μη σύννομες ενέργειες και αντιφάσεις των ανωτέρω υπηρεσιών, καθώς και την αδιαλλαξία τους, που πλέον προβληματίζει κάθε πολίτη – δημότη, προειδοποιώντας ότι, σε περίπτωση συνεχιζόμενης εμμονής σε εντελώς αβάσιμες πρακτικές, είναι έτοιμος να αναλάβει άμεση πρωτοβουλία (σε συνεργασία και με άλλους τοπικούς φορείς) για προσφυγή στη Δικαιοσύνη προς διερεύνηση ποινικών ευθυνών των υπευθύνων (κατά τα άρθρα 389 και 390 του Ποινικού Κώδικα), προς χάριν του περιβάλλοντος, της προστασίας του δημοσίου χρήματος (καταβεβλημένου ήδη προς το σκοπό επίλυσης του αποχετευτικού των πόλεών μας – γεγονός που παρακάμπτεται) και γενικότερα για την υπεράσπιση του Δημοσίου Συμφέροντος.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΠΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου