Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Τα ωραιότερα παιδικά παραμύθια

Πως είναι μια χώρα χωρίς φως; Που ταξιδεύει η κόκκινη ομπρέλα; Ποιος τραγουδάει την Αλφαβήτα;Πως είναι μια χώρα χωρίς φως; Που ταξιδεύει η κόκκινη ομπρέλα; Ποιος
τραγουδάει την Αλφαβήτα; Που βρίσκεται η Μικρόπολη; Γιατί το σκοτάδι φοβάται τον Νικόλα; Αυτές και πολλές ακόμη παρόμοιες ερωτήσεις στα ωραιότερα παιδικά παραμύθια. Οι απαντήσεις, στις σελίδες τους!

- Το ταξίδι του Φώτη στη Χώρα των Χρωμάτων: Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια μακρινή πολιτεία του πλανήτη Ροδαλφίνη που λεγόταν Φλουπιληληλή. Η Φλουπιληληλή έμοιαζε με τη Γη όσο με κανέναν άλλο πλανήτη σε όλους τους γαλαξίες του σύμπαντος... Και θα λέγαμε “ Φλουπιληληλή-Γη, αδερφή Πολιτεία”... Και τους Φλουπιληλιανούς θα τους λέγαμε Γήινους της Ροδαλφίνης... Δε θα το πούμε όμως. Δεν μπορούμε να το πούμε με τίποτα. Γιατί από τη Φλουπιληληλή έλειπε ένα πράγμα πολύ σημαντικό. Ένα πράγμα τόσο σημαντικό που μπροστά του όλες οι ομοιότητες εκμηδενίζονται. Το πράγμα αυτό ήταν το ΧΡΩΜΑ. Που είχαν πάει τα Χρώματα; Ο Φώτης, που δεν μπορεί να κρατηθεί από την περιέργειά του, μαζί και με τη Ροδούλα, που όλο κοκκινίζει γιατί είναι ντροπαλή, αναλαμβάνουν να λύσουν το μυστήριο.
Συγγραφέας: Ελένη Πολυμενοπούλου, Εικονογράφηση: Ελένη Πολυμενοπούλου , Εκδόσεις Πατάκη. (από 6 ετών)

- Το ταξίδι της κόκκινης ομπρέλας: Η κόκκινη ομπρέλα, ξεχασμένη από τον κάτοχό της στην ομπρελοθήκη της Πινακοθήκης Ουφίτσι, ανακαλύπτει τη μαγεία των πιο διάσημων έργων ζωγραφικής στον κόσμο. Γνωρίζει από κοντά την Αφροδίτη, την Ώρα, τους Ανέμους, μαθαίνει για το ζωγράφο Σάντρο Μποτιτσέλι, τη Σιμονέτα, τον Τζουλιάνο, και αποφασίζει να κάνει μια πολύ παράξενη... μετακόμιση. Έτσι αρχίζει το ταξίδι της μέσα στο διάσημο πίνακα “Η γέννηση της Αφροδίτης” του Μποτιτσέλι.
Συγγραφέας: Ελπίδα Μηναδάκη, Εικονογράφηση: Λέλα Στρούτση, Εκδόσεις Κέδρος.

- Μια τρελή τρελή ΑΒ: Ένα άλφα που όλο κάπου πάει και τρυπώνει, ένα βήτα που βιάζεται να πάει βόλτα, ένα γάμα που διαρκώς η κοιλιά του γουργουρίζει... Μα τι αλλιώτικη, τι αστεία που είναι αυτή η Αλφαβήτα! Η βραβευμένη αυτή συλλογή περιέχει 25 σπιρτόζικα ποιήματα: κάθε ποίημα και μια διαφορετική πρωτότυπη ιστορία για κάθε γράμμα της Αλφαβήτας. Και, στο τέλος, ένα ποίημα για όλα τα γράμματα μαζί, που ξέρουν να περνούν ωραία και κάνουν την καλύτερη παρέα! Δώρο, ένα cd με 25 αντίστοιχα τραγούδια σε μουσική του Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλου.
Συγγραφέας: Ράνια Μπουμπουρή, Εικονογράφηση: Χρύσα Σπυρίδωνος, Εκδόσεις Ψυχογιός.

- Μικρόπολη: Φανταστήκατε ποτέ μια πόλη όπου όλα είναι μικροσκοπικά; Τα αυτοκίνητα, τα σπίτια, τα μαγαζιά, τα λουλούδια, ακόμα και οι άνθρωποι; Ε λοιπόν, αυτή η καταπληκτική πόλη υπάρχει! Και τη λένε Μικρόπολη. Εκεί ζουν η μικρή Λούλα και η φίλη της η μεγάλη χελώνα που τη λένε Λώνα. Μόνο που η ανυπάκουη Λούλα αποφασίζει να φύγει από την όμορφη Μικρόπολη και να πάει να ζήσει σε μια άσχημη μεγάλη πόλη μπαίνοντας σε μεγάλες περιπέτειες...
Συγγραφέας: Κέλλυ Αλχανάτη, Εικονογράφηση: Γιώργος Πετρίδης, Εκδόσεις Μίνωας. (από 3 έως 6 ετών)

- Πώς να εκπαιδεύσετε το (μικρό) μαμούθ σας: Όλα τα παιδιά θέλουν ένα ζωάκι για παρέα στο σπίτι. 10 απλοί κανόνες για να εκπαιδεύσετε το αγαπημένο σας κατοικίδιο και όχι μόνο...
Συγγραφέας: Quentin Greban, Εκδόσεις Ίκαρος.

- Το σκοτάδι φοβάται τον Νικόλα: Ο Νικόλας είναι παιδί ατρόμητο! Αν ήταν πυροσβέστης, δεν θα φοβόταν να ανέβει στον πιο ψηλό όροφο για να σώσει κάποιον από τη φωτιά κι αν ήταν εξερευνητής δε θα φοβόταν να κατασκηνώσει στη μέση της πιο σκοτεινής και επικίνδυνης ζούγκλας. Η αλήθεια είναι όμως πως κάτι φοβάται... - Μπαμπά, φοβάμαι πολύ το σκοτάδι, λέει ένα βράδυ στον μπαμπά του, κι εκείνος κάθεται δίπλα του και του απαντά χαμογελαστός... - Μα αυτό είναι τέλειο! Ένα βιβλίο που κοιτάζει απ' την ανάποδη τους φόβους μας και δοκιμάζει να τους τρομάξει!
Συγγραφέας: Αντώνης Παπαθεοδούλου, Επιστημονική Επιμέλεια: Φιλιώ Τσουκαλά. Εικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός, Εκδόσεις Μίνωας. (από 3 έως 6 ετών)

- Το Σπάταλο Τερατάκι: Το Σπάταλο Τερατάκι είναι τόσο σπάταλο που ούτε ένα τερατονόμισμα από το καθημερινό του χαρτζιλίκι δεν μπορεί να κρατήσει στα χέρια του. Τα ξοδεύει όλα... μα όλα!!! Πώς όμως θα αγοράσει το κατακόκκινο ποδήλατο που του έχει κλέψει την καρδιά; Ένα διασκεδαστικό βιβλίο για την αξία της αποταμίευσης, για το πόσο σημαντικό είναι να έχουμε στόχους και όνειρα και να μαθαίνουμε από τα λάθη μας!
Συγγραφέας: Κατερίνα Μαρκαδάκη, Εικονογράφηση: Γιώργος Δουτσιόπουλος, Εκδόσεις Μίνωας. (από 3 έως 6 ετών)

- Τί φταίει για την κρίση μπαμπά; Η απάντηση του “δεξιού” μπαμπά-Η απάντηση του “αριστερού” μπαμπά: Ένα μάθημα πολιτικής οικονομίας για μικρούς και μεγάλους σε ένα πανέξυπνο “διπλό” βιβλίο που μιλάει στα παιδιά με τον τρόπο του παραμυθιού για τα αίτια της κρίσης που βιώνουμε σήμερα.
Συγγραφέας: Joao Miguel Tavares, Μετάφραση: Κατερίνα Χτενέλη-Λένα Ιωαννίδου, Εκδόσεις Πατάκη.

- Συγγνώμη, μπορώ να πω κάτι; Με λένε Όμηρο και είμαι μόλις 10 χρόνων. Θέλω να μεγαλώσω για να μπορώ να πω όλα όσα σκέφτομαι. Είναι τόσο πολλά: από την αγάπη που έχω για τους παππούδες μου μέχρι την έντονη και όλο γλύκα σχέση με τον αδελφό μου αλλά και για τη δασκάλα μου που με έκανε να αγαπήσω το σχολείο λίγο παραπάνω... Έχω πολλές απορίες και ανησυχίες, νιώθω συχνά μπερδεμένος ακόμα και με τους κοντινούς μου ανθρώπους! Παρόλο που δε μιλάω σαν μεγάλος, μπορώ να σκέφτομαι σαν μεγάλο παιδί που καταλαβαίνει τους μεγάλου. Μακάρι να μπορούσαν κι εκείνοι να σκέφτονται σαν μεγάλα παιδιά για να καταλαβαίνουν εμάς τα μικρά... Αυτά θέλω να τους πω αλλά δεν τα καταφέρνω πάντα!
Συγγραφέας: Μαριέττα Κόντου, Εκδόσεις Μίνωας. (από 10 ετών)

- Ένα δώρο για τον Τζελόζο: Ο Τζελόζο είναι το πιο τυχερό γατί του κόσμου. Ζει σε ένα όμορφο σπίτι με τη Μιράντα και τον Πέτρο που τον υπεραγαπάνε και καθημερινά απολαμβάνει τις φροντίδες τους. Τίποτα δε φαίνεται να απειλεί την ευτυχία του. Ώσπου μια μέρα, η Μιράντα και ο Πέτρος τού φέρνουν... ένα αδερφάκι. “Πιφ, γιατί του δρόμου” σκέφτεται ο Τζελόζο και αδιαφορεί για τον μικρούλη Πόβερο, ενώ παράλληλα καταστρώνει σχέδιο για να τον απομακρύνει. Όμως τα πράγματα παίρνουν απρόσμενη τροπή όταν ο Τζελόζο μαθαίνει την ιστορία του μικροσκοπικού γατοβασιλιά του κόσμου...
Συγγραφέας: Βάσια Τζανακάρη, Εικονογράφηση: Βασίλης Γρίβας, Εκδόσεις Μεταίχμιο. (από 7 ετών)

- Το ημερολόγιο ενός κακομαθημένου: Ο ήρωας του βιβλίου, ο Λάμπης, ένα πανέξυπνο αγόρι 10 ετών, περιγράφει την καθημερινότητα, τις περιπέτειες και τις εντυπώσεις του, με τρόπο μοναδικά διασκεδαστικό. Αν και τυπικό παράδειγμα κακομαθημένου μοναχοπαιδιού, που μονοπωλεί την αγάπη και την αδυναμία της οικογένειάς του, κατορθώνει να κρατά τις ισορροπίες και να προκαλεί γέλιο μέχρι δακρύων, στέλνοντας άθελά του σπουδαία μηνύματα.
Συγγραφέας: Ισμήνη Μπάρακλη, Εικονογράφηση: Γιώργος Δουτσιόπουλος, Εκδόσεις Μίνωας. (από 8 ετών)

- Οι πειρατίνες: Μία καινούρια σειρά με ηρωίδες τη Μαρίνα, την Πελαγία και την Ωκεανία, τις Πειρατίνες του καραβιού Φουρό, που ζουν στην Κοραλλένια Λιμνοθάλασσα, περιτριγυρισμένες από απέραντες μαγικές θάλασσες και μυστικά μέρη που κρύβουν ένα σωρό μυστικά
Συγγραφέας: Έρικα-Τζέιν Γουότερ, Μετάφραση: Αργυρώ Πιπίνη, Εκδόσεις Μεταίχμιο. (από 7 ετών)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου