Δημιουργός των διάσημων μυθιστορημάτων της σειράς SAS
Απεβίωσε σε ηλικία 83 ετών στο Παρίσι ο Γάλλος συγγραφέας Ζεράρ ντε Βιλιέ, δημιουργός των διάσημων μυθιστορημάτων της σειράς SAS, «από επιπλοκές μίας νόσου από την οποία υπέφερε χρόνια», ανακοίνωσε σήμερα μέσω Twitter ο δικηγόρος του Ερίκ Μορέν.
«Επιθυμία του ήταν ο θάνατός του να ανακοινωθεί με αυτόν τον τρόπο», διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Μορέν.
Μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο, οι New York Times χαρακτήρισαν τον ντε Βιλιέ ως τον συγγραφέα κατασκοπευτικών μυθιστορημάτων που «γνώριζε πάρα πολλά».
Συγγραφέας και δημοσιογράφος, ο ντε Βιλιέ σπούδασε δημοσιογραφία στο Παρίσι.
Αφού εργάστηκε ως ξένος ανταποκριτής μέχρι το 1965, ξεκίνησε να γράφει κατασκοπευτικά μυθιστορήματα.
Ο ίδιος ο συγγραφέας είχε δηλώσει πρόσφατα ότι αγνοεί τον ακριβή αριθμό των πωληθέντων από το 1965 βιβλίων του, ωστόσο υπολόγιζε ότι σε όλες τις χώρες έχουν κυκλοφορήσει από 120-150 εκατομμύρια αντίτυπα.
Έγινε ιδιαίτερα γνωστός χάρη στα βιβλία των περιπετειών «SAS», με κεντρικό ήρωα τον αυστριακό πρίγκιπα και μυστικό πράκτορα Μάλκο. Έγραψε σχεδόν 200 βιβλία της σειράς SAS τα οποία σύμφωνα με τους New York Times έχουν πουλήσει περισσότερα από 100 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, γεγονός που κατατάσσει το έργο του δίπλα στις περιπέτειες του Τζέιμς Μποντ του Ίαν Φλέμινγκ.
Μάλιστα, ο αριθμός πωλήσεων των βιβλίων του σημειώθηκε ενώ ο ντε Βιλιέ υπήρξε σχεδόν άγνωστος στις ΗΠΑ.
Εξηγώντας την επιτυχία τους ο ντε Βιλιέ έλεγε: «Είναι δημοσιογραφία σε μορφή μυθιστορήματος, ένα είδος φωτογραφίας μιας χώρας στο γεωπολιτικό πλάνο».
Τα τελευταία 50 χρόνια, ο ντε Βιλιέ έγραφε τέσσερα με πέντε βιβλία της σειράς SAS τον χρόνο.
Πολλά από τα βιβλία του «προέβλεπαν» δολοφονίες ξένων ηγετών, ενώ σε άλλα ο συγγραφέας χρησιμοποιούσε απόρρητες πληροφορίες, όπως για παράδειγμα συνέβη με την περίπτωση του Σέρβου καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου Ράντοβαν Κάρατζιτς.
Ταξίδευε για δύο εβδομάδες στη χώρα που τον ενδιέφερε, έγραφε για άλλες έξι και εξέδιδε τα βιβλία σε σταθερές περιόδους, κάθε Ιανουάριο, Απρίλιο, Ιούνιο και Οκτώβριο.
Το καλοκαίρι του 2012 έγραψε το «Ο δρόμος προς τη Δαμασκό». Σε αυτό περιέγραφε απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Μπασάρ αλ Ασαντ και μια επίθεση κοντά στο προεδρικό μέγαρο που έμοιαζε πολύ με ό,τι συνέβη στην πραγματικότητα έναν μήνα μετά την κυκλοφορία του βιβλίου.
Το 1980, ο ντε Βιλιέ είχε γράψει ένα μυθιστόρημα στο οποίο εξτρεμιστές ισλαμιστές δολοφονούν τον Αιγύπτιο πρόεδρο Ανουάρ ελ Σαντάτ, έναν χρόνο προτού δολοφονηθεί, ενώ σε άλλο βιβλίο του είχε «προβλέψει» τη δολοφονία της προέδρου της Ινδίας Ίντιρα Γκάντι.
Το μυθιστόρημα «Οι τρελοί της Βεγγάζης» κυκλοφόρησε έξι μήνες πριν από την επίθεση ισλαμιστών στο αμερικανικό προξενείο και τη δολοφονία του Αμερικανού πρεσβευτή Κρίστοφερ Στίβενς το 2012 και περιείχε περιγραφές του κέντρου διοίκησης της CIA στη Βεγγάζη.
Το 2007 εκδόθηκε το βιβλίο του «Κόκκινος Λίβανος» με θέμα Αμερικανούς, Ισραηλινούς και σαουδάραβες κατασκόπους που συνεργάζονται με στόχο την απαγωγή του επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, λίγο καιρό μετά την ένοπλη σύγκρουση Λιβάνου-Ισραήλ που διήρκεσε 33 ημέρες τον Ιούλιο του 2006. Τότε, ο ντε Βιλιέ είχε δηλώσει ότι η ιστορία αυτή ήταν κατά 80% αληθινή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου