Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Εγκρίθηκαν από τη Βουλή οι συμβάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του ΟΗΕ

Αφορά τη δράση κατά της εμπορίας ανθρώπων.Με την σύμφωνη γνώμη όλων σχεδόν των κομμάτων, πλην του ΚΚΕ που δήλωσε ότι θα τοποθετηθεί στην Ολομέλεια και
προσανατολίζεται στο «παρών» και της Χρυσής Αυγής που εξέφρασε την αντίθεσή της, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής τους από την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, η σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη δράση κατά της εμπορίας ανθρώπων και το πρωτόκολλο του ΟΗΕ κατά των βασανιστηρίων και άλλων μορφών σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης και τιμωρίας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου επεσήμανε την ανάγκη κύρωσης των διεθνών συμβάσεων, παρά το γεγονός, όπως σημείωσε, ότι το νομοθετικό οπλοστάσιο της Ελλάδας σε ότι αφορά την προστασία θυμάτων εμπορίας και εκμετάλλευσης, είναι πλήρες και πολύ πιο προοδευτικό σε σχέση με πολλές άλλες χώρες.

«Ευθύνη ενός σοβαρού και οργανωμένου κράτους είναι να επιβάλει στοιχειώδους κανόνες ώστε να προστατεύσει τα ανήλικα και τις γυναίκες που είναι θύματα ιδιαίτερα ειδεχθών πράξεων», επεσήμανε ο κ. Αθανασίου.

Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων την προώθηση μέτρων προστασίας των θυμάτων εκμετάλλευσης και αυστηροποίηση της νομοθεσίας κατά της εμπορίας και εκμετάλλευσης ανθρώπων.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου τόνισε μεταξύ άλλων την ανάγκη άμεσης αρωγής και στήριξης των θυμάτων εκμετάλλευσης αλλά και μέτρα προστασίας τους από αντίποινα, ιδιαίτερα των γυναικών και των παιδιών.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Σαλτούρος, έδωσε έμφαση στα μέτρα πρόληψης και καταστολής που προβλέπει η σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά μιας σύγχρονης μάστιγας.

«Είναι μια μείζονα πρόταση σε μια ζοφερή εικόνα με ρυθμίσεις που εκτείνονται σε δικαστικό, διοικητικό και πολιτικό επίπεδο, και σε συνεργασία με διεθνείς οργανώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε:

«Πρέπει να σταθούμε αρωγοί στα ανυπεράσπιστα θύματα εκμετάλλευσης. Η κύρωση των συμβάσεων είναι ένα ισχυρότατο όπλο καταπολέμησης των κυκλωμάτων εμπορίας ανθρώπων».

«Κυρώνουμε μια πολύ σημαντική συμφωνία, όμως, η λύση του προβλήματος δεν θα έρθει από τις διακηρύξεις αλλά από το σπάσιμο των "βρώμικων κυκλωμάτων". Και σε αυτό, έχει ιδιαίτερη σημασία ο ρόλος των διωκτικών αρχών», ανέφερε μεταξύ άλλων, η εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Από την πλευρά της Χρυσής Αυγής, ο εισηγητής του κόμματος Δημήτρης Κουκούτσης, μίλησε για προβληματικές διατάξεις που ανοίγουν το παράθυρο για διασφάλιση μόνιμης διαμονής και περίθαλψης των μεταναστών, στην χώρα μας.

«Η Χρυσή Αυγή επιφυλάσσεται μπορεί όμως και να το ψηφίσει αν μας διαβεβαιώσετε ότι τα κέντρα κράτησης θα λειτουργήσουν σε περιοχές όπως το Κολωνάκι, η Μύκονος, η Κηφισιά», πρόσθεσε.

«Η σύμβαση που κυρώνουμε δεν αφορά την παράνομη μετανάστευση. Εστιάζεται κυρίως σε μέτρα προστασίας για ανήλικα παιδιά και γυναίκες θύματα εμπορίας και εκμετάλλευσης και δεν είναι ένα γενικό ευχολόγιο. Είναι ένα σοβαρό και συγκεκριμένο κείμενο για σοβαρότατα ποινικά αδικήματα, όπως δουλεμπορία, εμπορία οργάνων, σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Παρέχει σε αυτά τα θύματα ένα πλαίσιο προστασίας ώστε να ενθαρρύνονται και να καταγγέλλουν αυτές τις πράξεις», σχολίασε ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Πανούσης.

Από την πλευρά της, η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη σχολιάζοντας τα όσα υποστήριξε ο κ. Κουκούτσης έκανε λόγο για προμετωπίδα της Χρυσής Αυγής με τους μετανάστες προκειμένου να δημιουργήσει κλίμα εντυπώσεων.

Παράλληλα η κ. Κανέλλη σημείωσε ότι μπορεί να δίνεται με τη σύμβαση η δυνατότητα στα θύματα να απολαμβάνουν κάποια προστασία ωστόσο, όπως είπε, «υπάρχει ανυπαρξία κρατικής μέριμνας, δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά το φαινόμενο της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο ενώ συχνά τέτοιου είδους συμβάσεις αξιοποιούνται για την καταστολή της μετανάστευσης».

«Η ερμηνεία των διατάξεων της σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης και του πρωτοκόλλου του ΟΗΕ θα γίνει με βάσει το ελληνικό δίκαιο που είναι πιο πλήρες και προοδευτικό. Θα τις εφαρμόσουμε όπως μας επιτάσσει το σύνταγμα μας», επεσήμανε ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος.

«Η σύμβαση αυτή δίνει έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι η μόνη χώρα που δεν την έχει επικυρώσει. Έχουμε επιπλέον και πολιτικούς λόγους να το κάνουμε, ενόψει της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ», υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης κλείνοντας την συζήτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου