Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Απροστάτευτοι, στην ΕΕ, οι πολίτες που καταγγέλουν φαινόμενα διαφθοράς

Ανυπεράσπιστοι είναι οι πολίτες που καταγγέλλουν περιστατικά διαφθοράς, δείχνει έρευνα της Διεθνούς Διαφάνειας για 23 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.Οι πολίτες που
αποφασίζουν να κάνουν βήμα καταγγελίας, βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να απολυθούν, να υποβιβαστούν, να υποστούν ψυχολογική ή ηθική παρενόχληση, ακόμη και να αντιμετωπίσουν νομικές συνέπειες, κοινώς να βρουν τον μπελά τους!

«Οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αδυνατούν να προσφέρουν επαρκή νομική προστασία στους αποκαλούμενους και whistleblowers, από αντίποινα στον χώρο εργασίας, γεγονός που αποδυναμώνει κατά ένα σημαντικό εργαλείο στον πόλεμο κατά της διαφθοράς», τονίζεται στην έρευνα.

Εξαίρεση στον κανόνα αποτελούν μόνον τέσσερις χώρες, το Λουξεμβούργο, η Ρουμανία, η Σλοβενία και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς διαθέτουν ισχυρούς νόμους για την προστασία των πολιτών - whistleblowers. Στον κατάλογο των υπολοίπων 23 χωρών, 16 παρέχουν μερική προστασία και επτά - μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα - πλήρως ανεπαρκή.

Η Διεθνής Διαφάνεια καλεί τις χώρες της Ε. Ε. να θεσπίσουν ισχυρούς και κατανοητούς νόμους, χωρίς αοριστίες για τους whistleblowers. Ειδικά, η Διεθνής Διαφάνεια - Ελλάς υπογραμμίζει την ανάγκη αλλαγής του σκηνικού στη χώρα μας, όπου και συνηθίζεται η σιωπή, καθώς πολλοί γνωρίζουν, λίγοι μιλούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου