Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

2ο Ποιητικό Αναλόγιο του ΟΠΠ&Π «Ο Ξενοφών»

Την Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013 στις 19.30 στο Μουσείο Οίνου πραγματοποιήθηκε το 2ο Ποιητικό Αναλόγιο του Οργανισμού Παιδείας Πολιτισμού & Περιβάλλοντος «Ο Ξενοφών»
Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος, το αφιερωμένο στον Άγγελο Σικελιανό.

Την εκδήλωση άνοιξε η Πρόεδρος του Οργανισμού κα Μάρκου Παναγιώτα αναφερόμενη στην σχέση του Σικελιανού με τις τραγωδίες, όπου είπε:
«Σήμερα τιμούμε τον Άγγελο Σικελιανό. Έναν ποιητή πολυποίκιλο και δυσερμήνευτο. Έναν Μέγιστο Ποιητή. Ασχολήθηκε με τα περισσότερα είδη του γραπτού λόγου. Απόψε θα αναφερθώ στην σχέση του ποιητή με την Τραγωδία. Ο Σικελιανός, θέλοντας να αναστήσει με τον δικό του τρόπο την Αρχαία Τραγωδία δίνει στην ποίηση ένα άλλο εύρος, γιατί με το τολμηρό φρόνημα, θέλει να προσθέσει δίπλα στις αισθητικές εντυπώσεις τού ποιητικού μονολόγου την διδασκαλία του δράματος.
Οι τραγωδίες του Σικελιανού, αποτελούν ενότητα μεταξύ τους. Υπάρχει συνέχεια στον μύθο τους, στην εσωτερική τους κατασκευή. Αλλά και στην εκλογή των μύθων, ο Σικελιανός παρουσιάζει μιαν έκτακτη προετοιμασία, οι μύθοι του είναι στην ουσία τους σαν σημερινοί. Όλα τα αξιώματα και όλοι οι νόμοι που διαπνέουν την τραγωδία του είναι στο νόημα μιας εξελικτικής ψυχής, που έχει καθολικότερο κύρος. Οι τραγωδίες του Σικελιανού φέρνουν τον λόγο από τον άνθρωπο προς την πολιτεία.
Πρόβλημα που το έθεσαν οι Αρχαίοι Τραγικοί. Ο Σικελιανός το ίδιο πρόβλημα, το μεταφέρει στην εποχή μας. Οι ήρωες των τραγωδιών του έχουν τη μεγαλοπρέπεια της χρονικής απόστασης καθώς μεταφέρονται στο αγωνιώδες παρόν. Ούτε μια στιγμή δεν διακόπτεται η σχέση του ποιητή με την εποχή του.»
Ακολούθησε η εξαιρετική προσέγγιση πάνω στο έργο του Σικελιανού από τον κ. Νικήτα Παρίση φιλόλογο, συγγραφέα και η εκδήλωση τέλειωσε με την απαγγελία του Κωνσταντίνου Γιαννακόπουλου ο οποίος άφησε άφωνο το κοινό με την ερμηνεία του!

Την επόμενη Δευτέρα στις 18 Νοεμβρίου 2013 ακολουθεί το 3ο Ποιητικό Αναλόγιο αφιερωμένο στον Κώστα Καρυωτάκη.

Σας περιμένουμε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου