Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Πώς το δημόσιο θα εξοφλήσει τους προμηθευτές του

Σήμερα στις 11.30 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας πρόκειται να παρουσιάσει το σχέδιο για την εξόφληση των οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα,που φθάνουν τα περίπου εννέα δισ. ευρώ.

Όπως είπε χθες ο πρωθυπουργός μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, η εξόφληση των εν λόγω οφειλών αποτελεί ζήτημα άμεσης προτεραιότητας για την κυβέρνηση, καθώς εκατοντάδες εταιρείες που στενάζουν κάτω από την έλλειψη ρευστότητας, δυσκολεύοντας τις συναλλαγές τους για την πληρωμή των εργαζομένων του, οδηγούνται σε τραγικά αδιέξοδα.

Η εξόφληση των οφειλών έχει εδώ και καιρό συνδεθεί με την εκταμίευση της δόσης, η οποία τώρα, μετά τη συμφωνία του Eurogroup, αναμένεται στις 13 Δεκεμβρίου 2012, αφού προηγηθεί βεβαίως η ψήφισή της από τα κοινοβούλια ορισμένων χωρών - μελών της Ευρωζώνης, μια ακόμη επικυρωτική συνεδρίαση του Eurogroup και βεβαίως η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ. 

Βεβαίως, τα χρήματα αυτά δεν επαρκούν για την ολοσχερή εξόφληση των οφειλών, οι περισσότερες των οποίων προέρχονται από το παρελθόν. Ωστόσο, η εξόφληση αποτελεί την αναγκαία προϋπόθεση για τη ρευστότητα εκατοντάδων επιχειρήσεων, που παρά τα βιώσιμα οικονομικά τους, στενάζουν από την έλλειψη ρευστότητας. 

Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό που ψηφίστηκε στη Βουλή, εντός του 2012 θα εξοφληθεί μέρος των οφειλών ύψους 3,5 δισ. ευρώ και άλλα τόσα το 2013, ενώ το υπόλοιπο ποσό άγνωστο πότε.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι το Δημόσιο οφείλει:

- 2 δισ. ευρώ σε επιστροφές ΦΠΑ προς τους εξαγωγείς
- 2 δισ. ευρώ σε φαρμακοβιομηχανίες
- 1,8 δισ. ευρώ σε κατασκευαστικές εταιρείες
- 1,5 δισ. ευρώ σε επιστροφές ΦΠΑ προς τους εμπόρους
- 1,3 δισ. ευρώ σε προμηθευτές υπηρεσιών υγείας (κλινικές και διαγνωστικά κέντρα)

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι από τα 34,4 δισ. ευρώ της δόσης του Δεκεμβρίου μόνο το 10% θα πάει σε πληρωμές τοκοχρεολυσίων και τα υπόλοιπα θα μείνουν στη χώρα. Όπως τόνισε τα 7 δισ. ευρώ θα πάνε άμεσα στην οικονομία με πληρωμές για την κάλυψη του φετινού πρωτογενούς ελλείμματος, ειδικά για την κάλυψη προμηθειών του Δημοσίου και με εξόφληση μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει ήδη καταρτίσει χρονοδιάγραμμα πληρωμών και έχει ήδη συμφωνηθεί, με υπουργική απόφαση, ότι ληξιπρόθεσμη οφειλή πάνω από 300.000 ευρώ απαιτείται απόφαση και υπογραφή του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Όπως προέκυψε από τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αλλά και τις διευθρινίσεις που έδωσαν οι κκ. Στουρνάρας και Σταϊκούρας, 12 υπουργεία τα οποία, είτε αμέσως είτε μέσω των φορέων που εποπτεύουν, χρωστούν σε προμηθευτές του δημοσίου, θα υπογράψουν «μνημόνια» με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, βάσει των οποίων θα λαμβάνουν χρήματα για την εξόφληση.

Εξυπακούεται ότι η εν λόγω διαδικασία πρέπει να είναι απλή στην υλοποίησή της και προφανώς ταχεία. Δεν πρέπει να μπλέξει σε δαιδαλώδη γραφεικρατικά εμπόδια και ασφαλώς να είναι δίκαιη προς όλους. Υπάρχει το κακό προηγούμενο ότι έως τώρα με τα λιγοστά χρήματα που υπήρχαν στα δημόσια ταμεία να εξοφλούνται όσοι κραυγάζουν ή κλείνουν τα καταστήματά τους, βάζοντας ως αιχμή των διεκδικήσεών τους το κοινωνικό σύνολο.

kerdos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου