Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

«Βούλιαξαν» Διόνυσος, Ωρωπός, Νέα Μάκρη

«Βούλιαξαν» Διόνυσος, Ωρωπός, Νέα Μάκρη
Η βροχή όλου του μήνα έπεσε σε ένα εικοσιτετράωρο στην Αττική προκαλώντας σοβαρά προβλήματα σε πολλές περιοχές, από τη Νέα Μάκρη μέχρι
το Μαρούσι. Δύσκολες καταστάσεις έζησαν οι κάτοικοι και στους νομούς Φθιώτιδας, Καρδίτσας και Λάρισας.
Στη Φθιώτιδα υπερχείλισε για ακόμα μία φορά ο Σπερχειός, στη Λάρισα κόπηκε στα δύο η γέφυρα «Καλατράβα», ενώ στην Καρδίτσα διατάχθηκε η εκκένωση οικισμού Ρομά.
Από το απόγευμα του Σαββάτου, όταν άρχισε η νεροποντή, το τηλεφωνικό κέντρο της πυροσβεστικής «έσπασε» από τις εκατοντάδες κλήσεις πολιτών που ζητούσαν βοήθεια για πλημμυρισμένα υπόγεια και ισόγεια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 5 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα της Κυριακής η Πυροσβεστική δέχτηκε 338 κλήσεις για να αντλήσει νερό από πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα στη Νέα Μάκρη, το Καστρί, το Μαρούσι, την Κηφισιά, το Κρυονέρι, τον Κάλαμο, τη Λυκόβρυση, τη Νέα Ερυθραία, τον Αγιο Στέφανο και τη Δροσιά.
Εντονο ήταν το πρόβλημα και στη Σκάλα του Ωρωπού, όπου η στάθμη του νερού έφθασε το ένα μέτρο. Οκτώ άτομα χρειάστηκε να απεγκλωβίσει η Πυροσβεστική από τα σπίτια τους, αφού από το νερό δεν μπορούσαν να βγουν.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα στην Αττική εντοπίστηκαν στη Νέα Μάκρη όπου, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ιορδάνη Λουίζο, η βροχόπτωση ήταν η δυνατότερη των τελευταίων ετών. Τις πρώτες πρωινές ώρες πλημμύρισε η λεωφόρος Μαραθώνος με αποτέλεσμα να διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία. «Χρειάστηκε η παρέμβαση της Πυροσβεστικής σε περίπου 150 περιπτώσεις για άντληση υδάτων από σπίτια και καταστήματα. Στο εσωτερικό οδικό δίκτυο, επίσης, ακινητοποιήθηκαν πολλά αυτοκίνητα σε δρόμους που πλημμύρισαν» τόνισε ο κ. Λουίζος.
Λόγω της νεροποντής, η αστυνομία έκανε εκτροπή της κυκλοφορίας σε τμήμα των λεωφόρων Σταμάτας και Μαρκοπούλου. Επίσης, στο Καπανδρίτι χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για να απεγκλωβιστεί οδηγός, το αυτοκίνητο του οποίου ακινητοποιήθηκε λόγω εισροής υδάτων στη μηχανή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα ύψη βροχής που καταγράφηκαν στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας πλησίασαν ή ξεπέρασαν τον μέσο όρο ολόκληρου του Δεκεμβρίου ο οποίος είναι περίπου 70 χιλιοστά.
Συγκεκριμένα, στην Ιπποκράτειο Πολιτεία έπεσαν 74 χιλιοστά βροχής, στον Διόνυσο 68, στην Εκάλη 63, στα Ανω Λιόσια 62, στη Νέα Μάκρη 53, στα Πατήσια 52 και στο Περιστέρι 51. Οπως λέει στο «Εθνος» ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς, «ο μέσος όρος βροχής στη Νέα Φιλαδέλφεια τον Δεκέμβριο είναι 70 χιλιοστά και το Σάββατο έπεσαν 99, ενώ στην Πάρνηθα έριξε 140 χιλιοστά με μέσο όρο τα 111. Το φαινόμενο αυτό δεν περιορίστηκε αποκλειστικά στην Αττική, αφού το ύψος της βροχής τόσο στη Θεσσαλία όσο και σε άλλες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας έφτασε έως και μιάμιση φορά πάνω από τον μέσο όρο».

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου