Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Όχι άλλο Photoshop

Πόλεμο εναντίον της τελειότητας των μοντέλων στις διαφημιστικές καμπάνιες, στα editorials των περιοδικών και στο κόκκινο χαλί αλλά και στα επώνυμα άνευ κυτταρίτιδας οπίσθια στις
παραλίες της Καραϊβικής όπως εμφανίζονται στα περιοδικά έχει ξεκινήσει στις ΗΠΑ πριν από μερικούς μήνες, ένα διαδικτυακό γυναικείο περιοδικό με το όνομα «Off Our Chests».

Συγκεκριμένα, το εν λόγω περιοδικό με τις ακτιβιστικές διαθέσεις και σύνθημα το επαναστατικό «Όχι άλλο Photoshop» έχει ήδη ξεκινήσει να πιέζει για την κατάρτιση νομοσχεδίου –του «Self-Esteem Act»- κατά της αλόγιστης χρήσης των διαφόρων τεχνικών βελτίωσης που χρησιμοποιούνται από τα περιοδικά σε κάθε celebritoφωτογραφία ή από τους μεγάλους Οίκους μόδας στις επίσημες φωτογραφίες για το λανσάρισμα των προϊόντων τους.

Στόχος η διασφάλιση της ψυχικής υγείας των γυναικών που νομίζουν ότι τα αψεγάδιαστα σώματα και τα «ατσαλάκωτα» πρόσωπα των επωνύμων πράγματι υπάρχουν.

Πρόσφατο παράδειγμα της υπερβολικής χρήσης του θαυματουργού αερογράφου, ο σάλος που ξέσπασε γύρω από την αλλοιωμένη εικόνα της ταλαιπωρημένης Demi Moore για την διαφημιστική καμπάνια της εταιρίας καλλυντικών Helena Rubinstein. Η γυναίκα στις φωτογραφίες θυμίζει -όχι την, έστω, πιο φρέσκια Demi Moore- αλλά μια, κατά είκοσι χρόνια μικρότερη, ξαδέρφη της και μάλιστα μακρινή. Η πρόταση του «Off Our Chests» είναι η τοποθέτηση ειδικού σήματος «αποποίησης ευθυνών» σε φωτογραφίες οι οποίες έχουν υποστεί ψηφιακή επεξεργασία «με το κιλό», με σκοπό την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις επικίνδυνες επιδράσεις των μη ρεαλιστικών προτύπων που προβάλλονται μέσα από τα περιοδικά στις νεαρές γυναίκες και τον ψυχισμό τους (λέγε με νευρική ανορεξία, κλινική κατάθλιψη, χαμηλή αυτοεκτίμηση).

Τώρα, αυτοί του «Off Our Chests» ή καλοί Σαμαρίτες είναι ή –μεταξύ μας- δεν έχουν λεφτά να προσλάβουν κανέναν καλό Photoshopά και ζηλεύουν τους «απέναντι»..  
Όχι άλλο Photoshop

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου