Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

«Ο Μοχάμεντ Μεράχ είναι προϊόν της Γαλλίας»

Στη διάρκεια της μακράς του συνομιλίας με τους άνδρες των δυνάμεων της τάξης, η οποία κατέληξε στο θάνατό του, ο Μοχάμεντ Μεράχ υποστήριξε ότι είχε εκπαιδευτεί από την αλ-Κάιντα.

Όπως είπε, οι λόγοι που σκότωσε τα επτά θύματά του στην Τουλούζη ήταν η οργή του για τη μοίρα των Παλαιστινίων, η στρατιωτική παρουσία της Γαλλίας στο Αφγανιστάν και η απαγόρευση της μπούρκας.

Μια εβδομάδα αργότερα, οι γαλλικές αρχές εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους για τις σχέσεις του με την τρομοκρατία, παρόλο που παραμένει ανοιχτό το ερώτημα πώς ο 23χρονος αυτός άνεργος απέκτησε τα όπλα που χρησιμοποίησε και 26.000 δολάρια σε μετρητά.

Τα πρώτα συμπεράσματα δείχνουν ότι το προσωπικό του άγχος ήταν εξίσου σημαντικό με τον ρόλο των τρομοκρατικών δικτύων με τα οποία ενδεχομένως ήλθε σε επαφή είτε στις σκοτεινές γειτονιές της πόλης του είτε στη φυλακή όπου βρέθηκε για μικροαδικήματα.
Ο Μεράχ ενταφιάστηκε χθες στην Τουλούζη, αφού η Αλγερία αρνήθηκε να δεχθεί τη σορό του για λόγους ασφαλείας.
Παιδικοί φίλοι του δράστη λένε ότι δεν μπορούν να καταλάβουν πώς αυτός ο χαμογελαστός νεαρός που του άρεσαν τα γρήγορα αυτοκίνητα και τα νάιτ-κλαμπ, και μοίραζε καραμέλες στα παιδιά της γειτονιάς, έγινε μέλος της αλ-Κάιντα.
Σύμφωνα πάντως με έναν πρώην συμμαθητή του, τον Φαούντ, ο Μεράχ ταυτιζόταν περισσότερο με το ισλάμ παρά με τη Γαλλία.

«Τα διαβατήριά μας μπορεί να γράφουν ότι είμαστε Γάλλοι, αλλά δεν αισθανόμαστε Γάλλοι γιατί ποτέ δεν μας δέχθηκαν εδώ», λέει ο Φαούντ στους Νιου Γιορκ Τάιμς.

«Κανείς δεν μπορεί να συγχωρήσει αυτό που έκανε, αλλά είναι ένα προϊόν της γαλλικής κοινωνίας και της αίσθησης ότι δεν είχε καμιά ελπίδα, άρα και τίποτα να χάσει.

«Δεν δημιούργησε η αλ-Κάιντα τον Μοχάμεντ Μεράχ. Η Γαλλία τον δημιούργησε», είπε.

Η αποτυχία της Γαλλίας να εντάξει τους μετανάστες και να τους προσφέρει ευκαιρίες απουσιάζει πλήρως από την προεκλογική εκστρατεία, όσο κι αν ορισμένοι υποψήφιοι ζητούν με έμφαση τον περιορισμό της μετανάστευσης και την εξάλειψη της εγχώριας τρομοκρατίας.

Κάθε οργισμένος νεαρός δεν αρχίζει βέβαια να σκοτώνει. Και η γαλλική αστυνομία πιστεύει τώρα ότι ο Μεράχ ενδέχεται να κατασκεύασε τις σχέσεις του με τρομοκρατικά δίκτυα.

«Πιστεύουμε ότι οι απόψεις του διαμορφώθηκαν από τον μεγαλύτερο αδελφό του, τον Αμπντελκαντέρ, ο οποίος είχε σχέση με εξτρεμιστές Σαλαφιστές», λέει ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

Τα περισσότερα από τα όπλα του ήταν παλιού στιλ, όπως τρία σαρανταπεντάρια Κολτ και ένα αυτόματο πολυβόλο Sten.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, τα τρομοκρατικά δίκτυα χρησιμοποιούν συνήθως εκρηκτικά και μόνο ένας ερασιτέχνης θα χρησιμοποιούσε όπλα διαφόρων διαμετρημάτων.

Αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι ο Μεράχ έδρασε μόνος. Οι ανακριτές εξετάζουν κατά πόσον ο αδελφός του συνεργάστηκε μαζί του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, βοήθησε τον δράστη να κλέψει το σκούτερ που χρησιμοποιήθηκε στις επιθέσεις, ενώ την ημέρα της επίθεσης στο εβραϊκό σχολείο βρισκόταν εκεί κοντά.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών υποστηρίζει ότι ο Αμπντελκαντέρ Μεράχ δήλωσε υπερήφανος για τις πράξεις του αδελφού του, αλλά ο δικηγόρος του Αμπντελκαντέρ το διαψεύδει.

Οι ανακριτές ερευνούν επίσης κατά πόσον οι δύο αδελφοί είχαν δεσμούς με ένα εξτρεμιστικό δίκτυο γνωστό ως Ομάδα της Τουλούζης. Η μητέρα του Μοχάμεντ είναι παντρεμένη με ένα μέλος της Ομάδας, τον Σάμπρι Εσίντ, που έχει σχέση με ένα παλιό κρησφύγετο της αλ-Κάιντα στη Συρία.

«Ο Μοχάμεντ Μεράχ είναι προϊόν της Γαλλίας» - Κόσμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου