Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Αποθήκευση στο «νέφος»

Αμέτρητοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο διαθέτουν πλέον έναν τεράστιο όγκο δεδομένων (όπως κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) που θέλουν να διαχειρίζονται καθημερινά μέσω του κομπιούτερ, του «έξυπνου» κινητού αλλά και του tablet PC τους.
Είναι φυσικό λοιπόν να κερδίζει ολοένα περισσότερη δημοφιλία η ιδέα των ντερνετικών σκληρών δίσκων, δηλαδή οι πλατφόρμες οι οποίες αξιοποιούν την τεχνολογία του «υπολογιστικού νέφους» («cloud computing»), για να επιτρέπουν στον χρήστη να αποθηκεύει τα αρχεία του σε ένα «άυλο» hard drive στον παγκόσμιο ιστό, ώστε να μπορεί να τα χρησιμοποιήσει από κάθε συσκευή που συνδέεται στο Διαδίκτυο.
Γι’ αυτό και οι τρεις ιντερνετικοί κολοσσοί –η Microsoft, η Αpple και η Google– σχεδιάζουν να βελτιώσουν τους «άυλους» δίσκους που προσφέρουν. Ετσι, η Microsoft προγραμματίζει να αναβαθμίσει τον online αποθηκευτικό χώρο που παρέχει μέσω της δωρεάν πλατφόρμας Skydrive, ο οποίος έχει συνολική χωρητικότητα 25 GB και επιτρέπει τη φύλαξη, την αποστολή, αλλά και την κοινή χρήση αρχείων μεγέθους έως και 100 ΜΒ το καθένα.
Εως σήμερα, το μειονέκτημα που είχε το SkyDrive ήταν ότι η πρόσβαση σε αυτό από τα PC γινόταν μόνο μέσω ενός φυλλομετρητή. Ωστόσο, μέσα στον Απρίλιο η εταιρεία θα κυκλοφορήσει ένα πρόγραμμα για τα Windows 7 και τα Windows Vista που θα εμφανίζει όλα τα online αποθηκευμένα δεδομένα σε έναν φάκελο στον υπολογιστή, για πιο εύκολη χρήση, και θα τα προσαρμόζει αυτόματα στις όποιες αλλαγές έχει κάνει κανείς στον ιντερνετικό του δίσκο από οποιοδήποτε άλλο μηχάνημα.
Οπως είναι φυσικό, το SkyDrive θα είναι πλήρως ενσωματωμένο στα επερχόμενα Windows 8, κάτι που σημαίνει ότι στους υπολογιστές με το νέο λειτουργικό θα δίνει ακόμη περισσότερες δυνατότητες. Κατ’ αρχάς επειδή θα επιτρέπει και σε εφαρμογές τρίτων προγραμματιστών να αξιοποιούν τον διαδικτυακό «σκληρό δίσκο», ώστε για παράδειγμα να «ανεβάζουν» αρχεία κειμένου ή φωτογραφίες.
Ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι, μέσω της πλατφόρμας, ο χρήστης θα έχει απομακρυσμένη πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα του υπολογιστή του – και όχι μόνο σε αυτά που έχει αποθηκεύσει online.
Παράλληλα, εκτός από τους ιδιοκτήτες τηλεφώνων Windows Phone, σκοπός της Microsoft είναι να μπορούν να χρησιμοποιήσουν επίσης το SkyDrive οι κάτοχοι iPhone, iPad και «έξυπνων» συσκευών Android, μέσα από συμβατές εφαρμογές.
Η Apple, από την άλλη πλευρά, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι στον δικό της «άυλο» σκληρό δίσκο, το iCloud, μπορούν πλέον να αποθηκευτούν και ταινίες που θα αγοραστούν από το online κατάστημά της iTunes.
Με χωρητικότητα 5 GB, ήδη το iCloud αναλαμβάνει να συγχρονίζει και να προωθεί τα δεδομένα του χρήστη στο iPhone, το iPad, τον υπολογιστή Mac ή το Windows PC του – μεταξύ άλλων, τις εφαρμογές, τα βιβλία, τις φωτογραφίες και τις επαφές του. Και με το νέο λειτουργικό Mountain Lion για υπολογιστές Mac, που αναμένεται το καλοκαίρι, η Apple σκοπεύει να αξιοποιήσει τον online αποθηκευτικό της χώρο για να κάνει ακόμη πιο δημοφιλείς τους Mac στους κατόχους iPhone και iPad, αφού το iCloud θα εγκαθίσταται μαζί με το λειτουργικό σύστημα, μεταφέροντας τις ρυθμίσεις του χρήστη από την «έξυπνη» συσκευή του και διευκολύνοντας τον συγχρονισμό των κειμένων.
Οποιος χρησιμοποιεί τις ιντερνετικές υπηρεσίες της Google, γνωρίζει ότι η πλατφόρμα της Google Docs προσφέρει τη δυνατότητα δωρεάν αποθήκευσης εγγράφων, εικόνων, βίντεο και αρχείων ήχου συνολικού μεγέθους έως 1 GB – μάλιστα, όπως και στην περίπτωση του SkyDrive, τα δεδομένα αυτά μπορούν να σταλούν σε άλλους χρήστες ή να χρησιμοποιηθούν από κοινού.
Σύμφωνα πάντως με δημοσίευμα της Wall Street Journal τον Φεβρουάριο, η Google σε μερικούς μήνες θα λανσάρει το Google Drive, έναν πλήρη ιντερνετικό δίσκο με μεγαλύτερη χωρητικότητα, στον οποίο θα μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση όχι μόνο μέσω οποιουδήποτε φυλλομετρητή, αλλά και μέσω εφαρμογών τόσο για επιτραπέζιους πολογιστές όσο και για φορητές συσκευές.
45 εκατ. στην Dropbox
Παρόλο που και η Amazon παρέχει χωρίς χρέωση στον μέσο καταναλωτή 5 GB για τη φύλαξη κειμένων, βίντεο και φωτογραφιών στον παγκόσμιο ιστό και το Cloud Drive, μέχρι στιγμής μία από τις δημοφιλέστερες πλατφόρμες για την online αποθήκευση είναι το Dropbox. Υπολογίζεται ότι ήδη 45 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν την πλατφόρμα, συγκριτικά με τα 17 εκατ. χρήστες του SkyDrive, αν και ο δωρεάν αποθηκευτικός του χώρος δεν ξεπερνά τα 2 GB, με το Dropbox να προσφέρει 50 GB έναντι μηνιαίας συνδρομής 10 δολαρίων.
Ο βασικός λόγος είναι πως, εκτός από την πρόσβαση στον «εικονικό» σκληρό δίσκο μέσα από την ιστοσελίδα του Dropbox, η διαχείριση του δίσκου μπορεί να γίνει εύκολα από τις εφαρμογές που έχει αναπτύξει η εταιρεία σχεδόν για κάθε λειτουργικό σύστημα υπολογιστή, «έξυπνου» κινητού τηλεφώνου και tablet PC.
Πριν από λίγες ημέρες, μάλιστα, η εταιρεία ανασχεδίασε τον ιστότοπό της, προσθέτοντας νέες λειτουργίες. Ανάλογες δυνατότητες προσφέρουν αρκετές ακόμη πλατφόρμες, όπως οι SugarSync, ZumoDrive, TeamDrive, IDrive, Syncplicity και SpiderOak.

Αποθήκευση στο «νέφος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου