Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024

Σενάρια από τουρκικά Μέσα και αναλυτές για Τουρκοσυριακή ΑΟΖ

 Αθήνα και Λευκωσία παρακολουθούν με προσοχή τα σενάρια που κυκλοφορούν γύρω από την πρόθεση της Άγκυρας να προχωρήσει σε καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με τη Δαμασκό. Όπως αναφέρουν τουρκικά δημοσιεύματα και αναλυτές, η Τουρκία σκοπεύει να προτείνει μια συμφωνία στη Δαμασκό στα πρότυπα του τουρκολιβυκού μνημονίου.
Τουρκικά Μέσα αναφέρονται σε φιλόδοξα σχέδια για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει το Κατάρ με την Ευρώπη μέσω Συρίας και Τουρκίας.

Συγκεκριμένα το κρατικό πρακτορείο «Ανατολή», με τίτλο «Επανέρχεται ύστερα από 15 χρόνια το σχέδιο του αγωγού φυσικού αερίου από το Κατάρ», αναφέρει πως αυτό θα είναι εφικτό από τη στιγμή που θα σταθεροποιηθεί η Συρία και θα δώσει εναλλακτική στην Ευρώπη για φυσικό αέριο.

Η εφημερίδα Μilliyet με τίτλο «Η στρατηγική για να γίνει η Τουρκία ενεργειακός κόμβος», αναφέρει ότι με την αλλαγή στη Συρία δημιουργείται μια ευκαιρία για την κατασκευή του αγωγού Κατάρ – Συρίας – Τουρκίας και συνδυαστικά το αέριο που θα παράγει η Άγκυρα από τα κοιτάσματά της θα μπορεί να μεταφερθεί άφθονο στις χώρες της Ευρώπης.



Ο απόστρατος ναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί, γνωστός για τη συμβολή του στη χάραξη της πολιτικής του τουρκολιβυκού μνημονίου, υποστήριξε δημόσια ότι μια συμφωνία με τη Συρία θα προσφέρει και στις δύο χώρες σημαντικά γεωπολιτικά πλεονεκτήματα. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι η Συρία θα αποκτήσει κατά 12% μεγαλύτερη ΑΟΖ σε σχέση με την πρόταση της Κύπρου, ενώ η Τουρκία θα επεκτείνει την επιρροή της κατά 4.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

«Αυτή η συμφωνία θα δημιουργήσει μια τουρκική ασπίδα στα ανατολικά, όπως ακριβώς έγινε στα δυτικά με τη Λιβύη», ανέφερε.

Σε δηλώσεις του, ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος τόνισε πως «χρειάζεται να ληφθούν υπ' όψιν οι ευαισθησίες όλων στην περιοχή», ενώ ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ερωτηθείς σχετικά με τη Συρία, απάντησε πως, μεταξύ άλλων, «προέχει η εδαφική ακεραιότητα, εγγυημένη και απαλλαγμένη από εξωτερικώς δρώντες».

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, επιπλέον, τόνισε πως βρίσκεται σε «διαρκή επικοινωνία» με τους άραβες ομολόγους του, πως η Ελλάδα είναι «παρούσα ενεργώς», καθώς επίσης ότι από κοινού με Κύπρο και Αυστρία κατετέθη σχέδιο στην ΕΕ που περιλαμβάνει πρόταση για εγκατάσταση Ειδικού Απεσταλμένου της ΕΕ στη Συρία με σκοπό τη «διαρκή παρακολούθηση των τεκταινομένων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου