Πριν από λίγες μέρες εθελοντές διασώστες ζώων μαζί με την Πυροσβεστική κλήθηκαν να βοηθήσουν στη διάσωση μιας τραυματισμένης αγριόγατας Serval (Σερβάλ). Η γάτα είχε πέσει στο κενό από τον πέμπτο όροφο πολυκατοικίας στο Μεταξουργείο όπου διέμενε καθώς κάποιος την είχε σαν κατοικίδιο. Το ζώο είχε πέσει μέσω ανοιχτού παράθυρου που βρήκε στο μπάνιο του σπιτιού. Η επιχείρηση διάσωσης και απεγκλώβισης στήθηκε με πολλή προσοχή καθώς το ζώο καθόταν σε τσίγκινο στέγαστρο πάνω από τον ακάλυπτο χωρίς άλλον τρόπο διαφυγής. Μετά από πολλές προσπάθειες πιάστηκε και μεταφέρθηκε σε κτηνιατρείο για περίθαλψη.
Τότε ήταν που όλοι αναρωτηθήκαμε: Τι γυρεύει ένα άγριο ζώο στο κέντρο της Αθήνας; Η απάντηση μας ξένισε και μας εξόργισε: ”Το συγκεκριμένο ζώο δεν αιχμαλωτίστηκε από το φυσικό του περιβάλλον και εισήχθη στην Ελλάδα. Προερχόταν από νόμιμο εκτροφείο εντός ΕΕ όπου γεννήθηκε και εφόσον συνοδεύεται από τα απαραίτητα έγγραφα, τότε η εισαγωγή και κατοχή του είναι νόμιμες. Ο δε εισαγγελέας αποφάσισε να επιστραφεί στον άνθρωπο που το είχε. Η αγριόγατα Σερβάλ του Μεταξουργείου (Φωτογραφία: Facebook Alma Libre)
Ποια είναι η αγριόγατα Σερβάλ
Η μεσαίου μεγέθους αγριόγατα Σερβάλ που έχει το παρουσιαστικό μικρής λεοπάρδαλης ανήκει στην οικογένεια των αιλουροειδών και ο μόνιμος βιότοπός της είναι οι ηλιόλουστες πεδιάδες της σαβάνας στην Αφρική. Πρόκειται για ζώα μοναχικά και νυκτόβια που ζουν μέχρι 10 χρόνια στη φύση και 20 χρόνια σε συνθήκες αιχμαλωσίας. Το βάρος τους κυμαίνεται από 7 έως 20 κιλά.
Αν και εξειδικευμένες στο κυνήγι τρωκτικών, η διατροφή τους επίσης περιλαμβάνει μυγαλές, πτηνά, λαγούς, ύρακες, ερπετά, έντομα, ψάρια και βατράχια. Τα τρωκτικά και οι μυγαλές αποτελούν το 80-90% της λείας τους. Τα μικρά θηράματα καταβροχθίζονται ολόκληρα, ενώ στα μεγαλύτερα, καταναλώνουν τα μικρά οστά, αλλά αποφεύγουν τα εσωτερικά όργανα και τα έντερα, όπως και το τρίχωμα, τα φτερά, τα ράμφη, τα πόδια και τις οπλές. Τέλος σπάνια επιτίθενται σε οικιακά ζώα, όμως κάποιες φορές μπορούν να επιτεθούν σε πουλερικά.
Τα ζώα αυτά, όπως συμβαίνει και με τους γατόπαρδους, είναι φιλικά και εύκολο να εξημερωθούν. Έτσι μπορεί να γίνουν νόμιμα κατοικίδια σε πολλά μέρη του κόσμου με την προϋπόθεση ότι προέρχονται μόνο από νόμιμα εκτροφεία και όχι από τη φύση. Πρέπει επίσης να συνοδεύονται με όλα τα απαραίτητα έγγραφα. Ωστόσο ένα πρόβλημα είναι ότι δεν δέχονται εύκολα την αλλαγή του κηδεμόνα τους ή νέα μέλη στο περιβάλλον τους, με αποτέλεσμα να γίνονται κάποιες φορές άγρια.
Βέβαια το νόμιμο δεν είναι και ηθικό. Τα ζώα αυτά ανήκουν στην άγρια φύση και εκεί έπρεπε να είναι. Και επίσης ανεξάρτητα από το πόσο εξημερωμένη είναι, μια γάτα Σερβάλ θα είναι πάντα ένα άγριο ζώο στην καρδιά και για αυτό δεν κάνει για κατοικίδιο.
Οι αγριόγατες Σερβάλ λοιπόν είναι άγρια ζώα. Οι εξημερωμένες γάτες είχαν χιλιάδες χρόνια για να προσαρμόσουν τις συμπεριφορές τους στη ζωή με τους ανθρώπους, ενώ οι γάτες Σερβάλ όχι. Μπορούν λοιπόν να εξημερωθούν μέχρι ενός σημείου, ειδικά όταν μεγαλώνουν με ανθρώπους από την παιδική ηλικία, αλλά θα διατηρούν πάντα τα άγρια ένστικτά τους. Αυτά τα άγρια ένστικτα είναι που κάνουν την κατοχή μιας τέτοιας γάτας περίπλοκη και συχνά επικίνδυνη.
Ας δούμε 5 λόγους- εκτός από αυτούς της ηθικής- που οι άγριες γάτες Σερβάλ δεν θα πρέπει να ζουν ως κατοικίδια:
1. Οι γάτες Σερβάλ είναι μάστερ διαφυγής
Αυτό είναι λογικό. Στο DNA τους έχουν την επιθυμία να περιφέρονται ελεύθερες. Είναι αθλητικά ζώα, ικανά να πηδούν ψηλά και να σκάβουν πολύ βαθιά. Σε ένα σπίτι έχουν ανάγκη από έναν μεγάλο υπαίθριο βιότοπο, πλήρως κλειστό με ανθεκτικό φράχτη. Αλλά και έτσι μπορούν να δραπετεύσουν.
Αυτό συνέβη και με τη γάτα Σερβάλ στο Μεταξουργείο που βρήκε ανοιχτό παράθυρο και πήδηξε στο κενό. Το ζώο αυτό, αν είναι δυνατόν, ζούσε σε διαμέρισμα. Οι γάτες αυτές είναι επίσης πιο δραστήριες, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, τη νύχτα, οπότε οι πιθανότητες να το σκάσουν είναι περισσότερες τις βραδινές ώρες. Είτε το θέλουμε είτε όχι είναι δύσκολο να κρατηθούν κλεισμένες μέσα.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό τους είναι ότι πηδάνε επίσης απίστευτα ψηλά και φτιάχνουν σήραγγες για το δρόμο προς την ελευθερία. Η δύναμη των ποδιών τους είναι φοβερή. Έχουν τα μακρύτερα πόδια σε σχέση με το μέγεθος του σώματός τους από όλες τις άγριες γάτες. Αυτό τους δίνει ένα μοναδικό πλεονέκτημα που τους επιτρέπει να πηδήξουν περισσότερα από 3,5 μέτρα στον αέρα από όρθια θέση όταν κυνηγούν και μέχρι 2,5 μέτρα όταν είναι όρθιες.
2. Είναι καταστροφείς των πάντων
Οι πλήρως αναπτυγμένες γάτες Σερβάλ μπορεί να φτάσουν τα 20 κιλά. Είναι επίσης γρήγορες, δραστήριες, αθλητικές και μπορεί να γίνουν απίστευτα καταστροφικές μέσα σε ένα σπίτι. Με άλλα λόγια τα πράγματα του σπιτιού θα πληρώσουν το τίμημα του χαρακτήρα τους.
Επίσης είναι πολύ περίεργες και συχνά τραυματίζονται με την κατάποση οικιακών αντικειμένων ή τεμαχίζοντας ηλεκτρικά καλώδια. Το περιβάλλον λοιπόν που θα ζουν θα πρέπει να είναι απολύτως ασφαλές και εσείς σε πλήρη εγρήγορση.
Ένα από τα πιο συναρπαστικά χαρακτηριστικά τους είναι τα αυτιά τους. Αυτές οι γάτες έχουν τα μεγαλύτερα αυτιά γάτας, καθένα από τα οποία περιέχει 22 μυς. Τα αυτιά τους μπορούν να περιστραφούν έως και 180 μοίρες ανεξάρτητα το ένα από το άλλο, κάτι που τις κάνει ικανές να εντοπίσουν τους παραμικρούς θορύβους και να αρχίσουν το τρέξιμο και το κυνήγι.
Επίσης δεν μπορούν τις χαμηλές θερμοκρασίες και χρειάζονται ένα ζεστό περιβάλλον όλον το χρόνο. Οπότε αν φεύγετε από το σπίτι, αυτό θα πρέπει να είναι πάντα ζεστό.
3. Δεν μπορούν να εκπαιδευτούν απόλυτα στο να χρησιμοποιούν την αμμολεκάνη
Το ένστικτο μιας άγριας γάτας είναι να σηματοδοτεί -με τα ούρα της- την επικράτειά της. Ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά προσπαθείτε για να την εκπαιδεύσετε να πηγαίνει στην αμμολεκάνη της, τα άγρια ένστικτά της θα κερδίσουν στο τέλος. Ναι, μπορούν να χρησιμοποιήσουν την αμμολεκάνη, αλλά αυτό δεν θα τις εμποδίσει να ουρήσουν και σε άλλα μέρη.
Εκτός από το περιβάλλον τους, οι γάτες αυτές αν θέλουν να σας διεκδικήσουν, θα σηματοδοτήσουν- ουρήσουν δηλαδή- και εσάς. Και δυστυχώς ένας από τους πρώτους λόγους που πολλοί αποφασίζουν να απαλλαγούν από αυτές είναι ο συγκεκριμένος. Επειδή δηλαδή ουρούν στην κυριολεξία τα πάντα.
4. Είναι φιλικές μεν αλλά μπορεί να γίνουν και επικίνδυνες
Η αλήθεια είναι ότι μια τέτοια γάτα μπορεί να δεθεί με έναν άνθρωπο– συνήθως με έναν μόνο. Είναι στοργική και δεν είναι συνήθως επιθετική. Όμως, όπως και να το κάνουμε, η κατοχή ενός άγριου ζώου εξακολουθεί να είναι κάτι επικίνδυνο. Όπως είπαμε και πιο πάνω, παίζουν σκληρά και δυνατά. Μπορεί να σας δαγκώσουν και να σας ξύσουν με τα νύχια τους για παιχνίδι, όμως πολύ εύκολα θα τραυματιστείτε- συχνά σοβαρά.
Από την άλλη θέλουν μεγάλη προσοχή με τα άλλα κατοικίδια ή τα παιδιά. Οπότε δεν πρέπει να ζουν μαζί τους. Και αυτό γιατί είναι απίστευτοι κυνηγοί. Αυτά τα κυνηγετικά, έντονα αρπακτικά ένστικτα δεν χάνονται ποτέ, ακόμη και αν μεγαλώνουν με ανθρώπους. Τα μικρά ζώα και τα παιδιά μοιάζουν και συμπεριφέρονται σαν θηράματα, οπότε ποτέ δεν είναι ασφαλή.
8 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τη φοβερή και τρομερή γάτα της ερήμου
Η γάτα της ερήμου είναι η μόνη γάτα που ζει αποκλειστικά σε ερήμους.
5. Το πρόβλημα της διατροφής
Οι αγριόγατες Σερβάλ έχουν μια συγκεκριμένη διατροφή, που αποτελείται, όπως αναφέραμε, κυρίως από τρωκτικά και μυγαλές που αποτελούν το 80-90% του φαγητού τους. Πώς είναι δυνατόν σε ένα οικιακό περιβάλλον να διατηρηθούν αυτές οι διατροφολογικές απαιτήσεις;
Συμπέρασμα
Θα το πούμε άλλη μια φορά. Τα άγρια ζώα ανήκουν στην άγρια φύση, όχι στην αυλή ή το σαλόνι σας. Διαφορετικά η ζωή τους δεν θα είναι καθόλου καλή. Για αυτό δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάρετε μια τέτοια γάτα και να την κλείσετε μέσα.
Υπάρχουν τόσες, μα τόσες πολλές ήμερες και υπέροχες γάτες που περιμένουν σπίτια σε καταφύγια και σπίτια εθελοντών. Τα καταφύγια της Ελλάδας είναι κάτι παραπάνω από γεμάτα από ζωάκια που αν δεν βρουν σπίτι, θα ζήσουν όλη τους τη ζωή σε κλουβί και θα πεθάνουν εκεί. Επίσης οι δρόμοι είναι γεμάτοι καταπληκτικές τετράποδες φάτσες που εκλιπαρούν για μια αγκαλιά. Ένα αδέσποτο έχει μέσο όρο ζωής 3-4 το πολύ χρόνια.
Ας αφήσουμε λοιπόν τα άγρια ζώα στην ησυχία τους. Μην αγοράζουμε από τέτοια εκτροφεία ώστε αυτά να σταματήσουν να υπάρχουν. Γιατί η αλήθεια είναι ότι χάρη σε εμάς -και τη ματαιοδοξία μας- υπάρχουν.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Αρχειοθήκη ιστολογίου
-
►
2025
(341)
- ► Ιανουαρίου (341)
-
▼
2024
(10350)
- ► Δεκεμβρίου (1164)
-
▼
Νοεμβρίου
(982)
- Las mejores canciones de amor instrumentales de sa...
- Beyonce - Helo live
- Τα 10 μεγαλύτερα παλάτια του κόσμου που χρησιμοποι...
- Lamborghini Temerario
- Απουσίες Ελλήνων και Κυπρίων ευρωβουλευτών σε ψηφο...
- Αυτές είναι οι εταιρείες που τους επιβλήθηκε πρόστ...
- Χένρι Φορντ: Πώς έκανε προσιτό το αυτοκίνητο στη μ...
- «Έβαζε πλάτη» στους ναρκέμπορους και χρηματιζόταν
- ΣΥΡΙΖΑ για Σαρακιώτη: Καλό του δρόμο
- 10.700 οι αποβολές για κινητά στα σχολεία - Στο τέ...
- Ο κομβικός ρόλος του οδηγού για τη ληστεία στο Λαύ...
- Κατασκοπευτικό θρίλερ στη Βρετανία: Δύο Βουλγάρες ...
- Οι νέες τεχνικές αντιμετώπισης στην αρθροσκόπηση τ...
- Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Φοιτητής χάκαρε τα αρχεία ...
- 1Οι νιγηριανές απάτες έχουν περάσει σε άλλο επίπεδ...
- Βρετανία: Η Ρωσία διεξάγει μια απίστευτα ριψοκίνδυ...
- ΟΟΣΑ: Οι Γερμανοί εργάζονται λιγότερο απ' όλους το...
- Απουσίες Ελλήνων και Κυπρίων ευρωβουλευτών σε ψηφο...
- Κορινθία: Συνελήφθη ο άντρας που έμπαινε σε σπίτια...
- Γερμανία: Δίωξη για κατασκοπεία σε Τούρκο άσκησε η...
- Νεκρός βατραχάνθρωπος στη Μονάδα Υποβρυχίων Καταστ...
- Οι ευεργετικές ιδιότητες της ρίγανης και του ριγαν...
- Τροχαίο με εγκατάλειψη στην Κορινθία: Νεκρός 69χρο...
- Ποδηλάτης «μπήκε» στο πίσω τζάμι αυτοκινήτου
- Διέρρευσε έγγραφο που περιέγραφε με λεπτομέρειες τ...
- Μέση Ανατολή: Πετύχαμε θεϊκή νίκη, το Ισραήλ απέτυ...
- Ιερέας κακοποιούσε σεξουαλικά γυναίκες στην εκκλησ...
- Πατέρας Αντώνιος: Εισαγγελική έφεση στην απόφαση π...
- Γυναίκα στα Σκόπια έγινε μητέρα στα 61 της - Είχε ...
- Φώκια εμφανίστηκε το ενετικό λιμάνι Χανίων - ...
- Χολοντομόρ: Τα αληθινά γεγονότα με τον «μεγάλο λιμ...
- Μετρό Θεσσαλονίκης: Σταθμός «Βενιζέλου», ένα μουσε...
- Ο αξιωματικός της ΕΛΑΣ που συνελήφθη για συμμετοχή...
- Συλλήψεις για ρευματοκλοπή στη Χαλκηδόνα
- Κβέντλινμπουργκ: Ένας ευρωπαϊκός προορισμός βγαλμέ...
- Η... κρυφή κόρη του Πούτιν και ο πολυτελής της βίο...
- Η Μαρίν Λεπέν μπορεί να είναι έτοιμη να καταστρέψε...
- Vivaldi - Winter (Four Seasons) 4K
- Η αγωνιστική Mercedes που θα γίνει το 2ο πιο ακριβ...
- VW Polo
- O σπάνιος επισκέπτης από την Αφρική που έφτασε στη...
- Η Αντίσταση κατά των Ναζί στη Δυτική Ευρώπη (1940-...
- Mercedes-Benz Geely
- Παραιτήθηκε η Βρετανίδα υπουργός Μεταφορών
- Να γιατί οι κόρες των ματιών της γάτας είναι κάθετες
- Ντοκουμέντα από την καταδίωξη που οδήγησε στη σύλλ...
- Καθηγήτρια καταγγέλλει τον αστυνομικό σύζυγό της γ...
- Οι τεχνολογικοί γίγαντες αντιδρούν στo νομοσχέδιο ...
- 100.000 ηλεκτρικά αεροταξί αναμaνεται να πετούν στ...
- Φλωρίδης: Απέναντι μπορούν να λένε ό,τι θέλουν, εμ...
- NoPhone Air: Κάποιοι σκέφτηκαν να λανσάρουν σκέτο ...
- Ροφός με ιογενή εγκεφαλοπάθεια εντοπίστηκε και στη...
- Βενεζουέλα υιοθετεί νόμο που τιμωρεί με ποινές ως ...
- Παγωμένη βουτιά ή ζεστό μπάνιο: Τι ωφελεί περισσότ...
- Ισραήλ: Πέθανε ο άνθρωπος που είχε εκτελέσει τον Ά...
- Περιπολικό συγκρούστηκε με άλογο που πετάχτηκε στο...
- Εξαρθρώθηκε συμμορία που αναρριχούνταν σε μπαλκόνι...
- Μετέφεραν ναρκωτικά με υποβρύχιο από την Κολομβία ...
- Κύπρος - Politico: Ακυρώνονται διαβατήρια που εκδό...
- Συνελήφθη στην Αλβανία αρχηγός κυκλώματος διακίνησ...
- Ιταλία: Τριβές στον κυβερνητικό συνασπισμό της Μελ...
- Σοβαρά προβλήματα λόγω κατάρρευσης δικτύου τηλεφων...
- Λαύριο: Πώς εξιχνιάστηκε η μεγάλη ληστεία του 1,2 ...
- Άσθμα: Η πρώτη νέα θεραπεία εδώ και 50 χρόνια - Θε...
- Κρήτη: Μητέρα κατήγγειλε 14χρονο ότι βιντεοσκόπησε...
- Ασπρόπυργος: Επτά συλλήψεις για συμπλοκή και πυροβ...
- ΕΟΔΥ: 550 νέα περιστατικά HIV λοίμωξης στην Ελλάδα...
- Βόλος: Ξυλοκόπησε άγρια τη σύζυγό του επειδή δέχτη...
- Βόλος: Φυλάκιση δύο ετών με αναστολή σε 28χρονο πο...
- Για απόπειρα ανθρωποκτονίας συνελήφθη ο 53χρονος π...
- Λύθηκε το μυστήριο για τα UFO στην Αχαΐα: Πείραμα ...
- Ρώσοι της Wagner πολεμούν στο πλευρό των Ουκρανών ...
- Αυστραλία: Το κοινοβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο π...
- Πακιστάν: Σχεδόν 1.000 συλλήψεις σε διαδηλώσεις γι...
- Αγρίνιο: Μαθητής απείλησε με μαχαίρι 14χρονη - Τρε...
- Μπεν Στίλερ: Υποστηρίζει πως η woke κουλτούρα στην...
- Βρετανία ψηφίζει για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία ...
- Πώς στήθηκε η μεγάλη απάτη με τα αυτοκίνητα - φαντ...
- ΑΑΔΕ: Λουκέτο για 2 χρόνια σε πέντε πρατήρια γιατί...
- Βρετανία: Τέλος εποχής για την αρχαιότερη κρεαταγο...
- Η επόμενη μεγάλη ανακάλυψη στη βιώσιμη πρωτεΐνη δ...
- Πύργος: Στο νοσοκομείο λιπόθυμος λόγω κατανάλωσης ...
- Ισπανία: Τουλάχιστον 2 νεκροί και ένας αγνοούμενος...
- Πέτρες στη χολή: 5 σημεία – κλειδιά για τη χολολιθ...
- Καλιφόρνια: Άνδρας που αγνοούνταν εδώ και 25 χρόνι...
- SKOPJE SKOPIA
- Πειρατεία παράνομου streaming: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα...
- Βρέθηκαν νεκρά 13 σκυλιά και μία γάτα – «Ζητάμε τη...
- ΕΛ.ΑΣ. πολυμελής συμμορία με κέρδη εκατομμυρίων – ...
- Οικογένεια Καρδασιλάρη: «Μοσχοπουλήθηκε» η βίλα τη...
- Γαλλία: Ο Νετανιάχου «χαίρει ασυλίας» σχετικά με τ...
- Gigabit Voucher: Επιδότηση 200 ευρώ για γρήγορο In...
- Βρετανία: Στη φυλακή μητέρα που έκρυβε την κόρη τη...
- Σπείρα άνοιγε σπίτια σε Θεσσαλονίκη, Κατερίνη, Καβ...
- 80χρονος Έλληνας επιστρέφει στα θρανία και γίνεται...
- Συνελήφθη 45χρονος για ένοπλες ληστείες σε ψιλικατ...
- Γαστρεντερίτιδα: Πού οφείλεται η έξαρση κρουσμάτων...
- DW για την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία: Ξε...
- 424 στρατιωτικό νοσοκομείο: «Έβαλα τη γυναίκα μου ...
- Πατέρας χτύπησε το 10χρονο παιδί του στην Κρήτη - ...
- ► Σεπτεμβρίου (704)
- ► Φεβρουαρίου (837)
- ► Ιανουαρίου (1041)
-
►
2023
(11198)
- ► Δεκεμβρίου (779)
- ► Σεπτεμβρίου (772)
- ► Φεβρουαρίου (1122)
- ► Ιανουαρίου (1018)
-
►
2022
(11200)
- ► Δεκεμβρίου (731)
- ► Σεπτεμβρίου (896)
- ► Φεβρουαρίου (960)
- ► Ιανουαρίου (1185)
-
►
2021
(17393)
- ► Δεκεμβρίου (1574)
- ► Σεπτεμβρίου (1499)
- ► Φεβρουαρίου (1454)
- ► Ιανουαρίου (1497)
-
►
2020
(23158)
- ► Δεκεμβρίου (1599)
- ► Σεπτεμβρίου (1967)
- ► Φεβρουαρίου (2081)
- ► Ιανουαρίου (2427)
-
►
2019
(23814)
- ► Δεκεμβρίου (2676)
- ► Σεπτεμβρίου (2114)
- ► Φεβρουαρίου (1615)
- ► Ιανουαρίου (1648)
-
►
2018
(16714)
- ► Δεκεμβρίου (1126)
- ► Σεπτεμβρίου (1200)
- ► Φεβρουαρίου (1946)
- ► Ιανουαρίου (1812)
-
►
2017
(7347)
- ► Δεκεμβρίου (1712)
- ► Σεπτεμβρίου (714)
- ► Φεβρουαρίου (134)
- ► Ιανουαρίου (174)
-
►
2016
(2893)
- ► Δεκεμβρίου (277)
- ► Σεπτεμβρίου (107)
- ► Φεβρουαρίου (375)
- ► Ιανουαρίου (524)
-
►
2015
(10911)
- ► Δεκεμβρίου (256)
- ► Σεπτεμβρίου (273)
- ► Φεβρουαρίου (1965)
- ► Ιανουαρίου (2523)
-
►
2014
(21554)
- ► Δεκεμβρίου (2811)
- ► Σεπτεμβρίου (1799)
- ► Φεβρουαρίου (1354)
- ► Ιανουαρίου (1501)
-
►
2013
(16071)
- ► Δεκεμβρίου (1318)
- ► Σεπτεμβρίου (1328)
- ► Φεβρουαρίου (1328)
- ► Ιανουαρίου (1141)
-
►
2012
(9024)
- ► Δεκεμβρίου (1035)
- ► Σεπτεμβρίου (520)
- ► Φεβρουαρίου (2)
- ► Ιανουαρίου (1)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου