
Πώς ορίζεται η χολολιθίαση ή πέτρες στη χολή;
Η πιο συχνή πάθηση της χολοδόχου κύστης είναι η χολολιθίαση ή πέτρες στη χολή όπως λέγεται κοινώς. Η χολολιθίαση μπορεί να υπάρχει σε αρκετούς ανθρώπους και να μην το γνωρίζουν. Είναι μια πάθηση που αφορά πολύ συχνά γυναίκες, αλλά φυσικά επηρεάζει και τους άνδρες. Άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες είναι η ηλικία (αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης σε άτομα άνω των 40 ετών), η απότομη απώλεια βάρους, η διατροφή πλούσια σε λίπη. Η χολολιθίαση μπορεί να περιλαμβάνει συμπτώματα κολικού χοληφόρων, δηλαδή πόνου στην κοιλιακή χώρα, δυσπεψίας και ναυτίας.
Πως γίνεται η διάγνωση της χολολιθίασης;
Ο πιο συνήθης και ενδεδειγμένος τρόπος είναι το υπερηχογράφημα της κοιλιακής χώρας. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να κριθεί απαραίτητη και μία μαγνητική εξέταση, η MRCP. Σε αξονική τομογραφία θα φανούν πέτρες που είναι επασβεστωμένες, συνήθως που έχουν δημιουργηθεί πριν από αρκετό καιρό.
Ποιες είναι οι επιπλοκές της χολολιθίασης;
Η παρουσία χολολίθων μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές φλεγμονής όπως είναι η χολοκυστίτιδα. Σε αυτήν την περίπτωση, συνήθως χορηγείται αντιβιοτική αγωγή και το χειρουργείο με αφαίρεση της χοληδόχου κύστης προγραμματίζεται σε δεύτερο χρόνο, εκτός από περιπτώσεις φλεγμονής, όπου κρίνεται απαραίτητη η χολοκυστεκτομή, δηλαδή η χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης να γίνει επειγόντως. Επίσης, σημαντική επιπλοκή είναι η παγκρεατίτιδα, όπου προκαλείται φλεγμονή του παγκρέατος, που μπορεί να οδηγήσει σε βαριά κλινική κατάσταση, αλλά και η πιθανότητα να «δραπετεύσει» λίθος στο χοληδόχο πόρο (χοληδοχολιθίαση).
Ποια είναι η αντιμετώπιση της χολολιθίασης;
Η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης δεν προκαλεί προβλήματα στην πέψη των τροφών εφόσον η χολή περνάει κατευθείαν στο δωδεκαδάκτυλο και δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος για την αποθήκευσή της. Η ιδανική αντιμετώπιση της χολολιθίασης είναι χειρουργική, η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή. Η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης δεν προκαλεί προβλήματα στην πέψη των τροφών, εφόσον η χολή περνάει κατευθείαν στο δωδεκαδάκτυλο και δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος για αποθήκευσή της. Υπό γενική αναισθησία, το χειρουργείο περιλαμβάνει μικρές τομές στην κοιλιακή χώρα, ώστε να περάσουν η κάμερα και τα εργαλεία εντός της κοιλιακής χώρας και να πραγματοποιηθεί η επέμβαση. Με την τεχνική της ενδοδερμικής ραφής των τομών στο τέλος της επέμβασης, καταφέρνουμε το επιθυμητό κοσμητικό αποτέλεσμα, ώστε να μην υπάρχει διακριτή ουλή. Η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί και ρομποτικά, ανάλογα με την προτίμηση του ασθενούς.
Τι είναι η χολική λάσπη και οι πολύποδες χοληδόχου κύστης;
Κάποιες φορές, ο απεικονιστικός έλεγχος δείχνει «χολική λάσπη» και όχι ξεκάθαρα πέτρες στη χοληδόχο κύστη. Εφόσον αυτό το εύρημα συνοδεύεται από συμπτωματολογία – κοιλιαλγία, ναυτίες – απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση, για να διαπιστωθεί αν η χολική λάσπη και ίσως συνοδός μικρολιθίαση ευθύνεται για τη κλινική συμπτωματολογία, όποτε και η αντιμετώπιση θα είναι η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή. Επίσης, οι πολύποδες χοληδόχου κύστης χρήζουν στενής ιατρικής παρακολούθησης, επειδή μπορεί να μετεξελιχθούν σε καρκίνο. Και, στην περίπτωση των πολυπόδων, συστήνεται η χειρουργική αφαίρεση της χολοδόχου κύστης, σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου