Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024
Τα 10 μεγαλύτερα παλάτια του κόσμου που χρησιμοποιούνται ακόμα
Επιβλητικά κτίρια, τεράστια και πανάκριβα, που φιλοξενούν τις βασιλικές οικογένειες και τις εκδηλώσεις τους. H λέξη από μόνη της επιτρέπει ονειροπόληση: Παλάτι. Εκεί που μένει ο βασιλιάς, ο εμίρης, ο σουλτάνος, τέλος πάντων ο εστεμμένος. Χώροι τεράστιοι, όχι μόνο για τον μονάρχη και τη βασιλική του οικογένεια (όσα μέλη επιλέγουν να μένουν μαζί του), αλλά για εκατοντάδες ανθρώπους που τον υπηρετούν. Ανέκαθεν τα παλάτια προκαλούσαν δέος, όχι μόνο για το πόσο μεγάλα ήταν, αλλά και για τη χλιδή που κοσμούσε τους εσωτερικούς τους χώρους.
Στην ιστορία της ανθρωπότητας υπήρξαν πολλά. Το μεγαλύτερο απ’ όλα, σαν κτίριο, υπήρξε το σημερινό μουσείο του Λούβρου. Περίπου 250.000 τετραγωνικά μέτρα αφιερωμένα στον Γάλλο μονάρχη, που τα χρησιμοποιούσε επί σχεδόν 300 χρόνια. Το παλάτι Χόφμπουργκ στη Βιέννη, άλλοτε έδρα της Αυστρο-ουγγρικής αυτοκρατορίας, με τα 2.600 δωμάτια. Τα Χειμερινά Ανάκτορα του τσάρου στην Αγία Πετρούπολη. Η Απαγορευμένη Πόλη του Κινέζου αυτοκράτορα στο Πεκίνο.
Νομίζετε ότι αυτά ανήκουν στο παρελθόν; Κάθε άλλο. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν επιβλητικά κτίρια, τεράστια και πανάκριβα, που χρησιμοποιούνται ακόμα σαν κατοικίες των εστεμμένων ή σαν λειτουργικοί χώροι που σχετίζονται με τα βασιλικά πρωτόκολλα. Αυτή είναι η πρώτη δεκάδα των πιο μεγάλων παλατιών της γης.
Photo: Wikipedia
Istana Nurul Iman (200.000 τ.μ.) Μπαντάρ Σερί Μπεγκαβάν, Μπρουνέι
Ο πιο πλούσιος μονάρχης της γης πρέπει να μένει στο πιο μεγάλο παλάτι. Έτσι πάει. Αποτελεί την επίσημη κατοικία του σουλτάνου του Μπρουνέι. Το όνομα σημαίνει «Το Παλάτι του Φωτός της Πίστης» στην τοπική γλώσσα. Σε χώρους του παλατιού υπάρχει και η αίθουσα του κυβερνητικού συμβουλίου. Ολοκληρώθηκε το 1984, όταν και το Μπρουνέι απέκτησε την ανεξαρτησία του από τη Βρετανία. Τους 17 ορόφους του σχεδίασε ο Φιλιππινέζος αρχιτέκτονας Λεάντρο Λοκσίν. Κόστισε περίπου 1,4 δισ. δολάρια. Ψίχουλα, δηλαδή, για την γενική περιουσία του σουλτάνου.
Photo: Wikipedia
Palazzo Apostolico (162.000 τ.μ.) Πόλη του Βατικανού
Από τη στιγμή που το Βατικανό θεωρείται ανεξάρτητο κράτος, ο Πάπας εκτός από προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας είναι και μονάρχης. Η υπερπολυτελής κατοικία του εκάστοτε Πάπα ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 1589 κι έκτοτε στεγάζει όχι μόνο την Αγιότητά του, αλλά και πλήθος άλλων υπηρεσιών, θρησκευτικών και μη. Μέρος του παλατιού είναι η περίφημη Καπέλα Σιξτίνα, το παρεκκλήσι που διακόσμησαν με τις δημιουργίες τους ο Μιχαήλ Άγγελος και ο Μποτιτσέλι, μεταξύ άλλων.
Photo: Wikipedia
Royal Palace (135.000 τ.μ.) Μαδρίτη, Ισπανία
Τυπικά το τεράστιο αυτό κτίριο είναι η επίσημη κατοικία της ισπανικής βασιλικής οικογένειας. Μόνο που από τον καιρό του Χουάν Κάρλος ακόμα, κανείς δεν ήθελε να μένει εκεί ούτε καν ο ίδιος ο μονάρχης. Το παλάτι χρησιμοποιείται σήμερα για τελετουργικούς σκοπούς, εκεί γίνονται όλες οι ακροάσεις και οι βραβεύσεις που έχουν σχέση με τη βασιλική οικογένεια. Είναι το μεγαλύτερο βασιλικό παλάτι της Ευρώπης, με 3.418 δωμάτια. Για να συντηρηθεί χρειάζεται να δουλεύουν εκεί πάνω από 1.300 άνθρωποι καθημερινά.
Photo: Getty Images / Ideal Image
Qasr Al Watan (134.275 τ.μ.) Αμπού Ντάμπι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Το παλάτι αυτό έχει μια ιδιαιτερότητα: Παρ’ ότι όλα τα Εμιράτα έχουν εμίρηδες, δηλαδή μονάρχες κληρονομικούς, το συγκεκριμένο κτίριο αποκαλείται «προεδρικό». Διότι ο εμίρης του Αμπού Ντάμπι είναι ταυτόχρονα και πρόεδρος αυτής της ομοσπονδίας εμίρηδων, σύμφωνα με την ψήφο των άλλων έξι πριν 50 χρόνια. Και ο αντιπρόεδρος, ο εκάστοτε εμίρης του Ντουμπάι, αν θέλει μπορεί να εγκατασταθεί εκεί. Υπάρχει χώρους για όλους. Το παλάτι ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2019 και λέγεται ότι στους χώρους του βρίσκει κανείς πάνω από 350.000 τεχνουργήματα, ιστορικά και μοντέρνα.
Photo: Wikipedia
Istana Negara (90.082 τ.μ.) Κουάλα Λουμπούρ, Μαλαισία
Όπως και τα Εμιράτα, έτσι και η Μαλαισία είναι μια ομοσπονδία κρατιδίων, τα περισσότερα από τα οποία έχουν κληρονομικό μονάρχη. Ο πρόεδρος αυτής της ομοσπονδίας σουλτάνων ονομάζεται Γιανγκ Ντι Περτουάν Αγκόνγκ κι έχει τον κληρονομικό τίτλο του «βασιλιά» της Μαλαισίας. Τον ψηφίζουν οι οκτώ άλλοι κυβερνήτες των κρατιδίων. Το 2023 βασιλιάς της χώρας είναι ο σουλτάνος του Τζοχόρ. Το παλάτι άρχισε να λειτουργεί το 2011, χτίστηκε μέσα σε 4 χρόνια με κυβερνητικά λεφτά και στοίχισε περίπου 1 δις ρίνγκιτ, δηλαδή 213,5 εκατ. ευρώ.
Photo: Wikipedia
Buckingham Palace (77.000 τ.μ.) Λονδίνο, Μεγάλη Βρετανία
Ίσως το πιο επιβλητικό ανάκτορο στον κόσμο, στο κέντρο του Λονδίνου, χρησιμοποιείται ακόμα για κατοικία της βασιλικής οικογένειας, αν και ο Κάρολος έχει αρκετές κατοικίες αλλού μέσα στην πόλη, και ο Ουίλιαμ με την Κέιτ έχουν το δικό τους σπίτι. Χτίστηκε από τον δούκα του Μπάκιγχαμ το 1703 και αγοράστηκε από τον βασιλιά Γεώργιο Γ’ για χάρη της συζύγου του βασίλισσας Καρλότας το 1763. Έκτοτε ανήκει στην εκάστοτε βασιλική οικογένεια της Μεγάλης Βρετανίας. Διαθέτει συνολικά 761 δωμάτια και χρειάζεται πάνω από 5.000 ανθρώπους για να λειτουργήσει (μαζί με τη φρουρά).
Photo: Wikipedia
Kungliga Slottet (61.210 τ.μ.) Στοκχόλμη, Σουηδία
Το βασιλικό παλάτι της Σουηδίας δεν φιλοξενεί πια τη βασιλική οικογένεια, αλλά εκεί ο βασιλιάς έχει τα γραφεία του κι εκεί δέχεται όλους τους ξένους επισήμους που επισκέπτονται τη χώρα. Βρίσκεται στη Γκάμλα σταν, στο κέντρο της Στοκχόλμης, μεσοτοιχία με το Ρίκσνταγ, το κοινοβούλιο. Κτίριο που στέγαζε τον βασιλιά και την οικογένειά του βρισκόταν στην περιοχή από τον 13ο αιώνα, όμως το συγκεκριμένο παλάτι άρχισε να χτίζεται το 1697 και ολοκληρώθηκε το 1760.
Photo: Wikipedia
Palais Royal (33.027 τ.μ.) Βρυξέλλες, Βέλγιο
Αυτό είναι το «επίσημο» παλάτι της βελγικής βασιλικής οικογένειας, εκεί που ο βασιλιάς δέχεται επισήμους, ορίζει κυβερνήσεις και ενημερώνεται για τις τρέχουσες υποθέσεις. Η βασιλική οικογένεια προτιμάει το πολύ μικρότερο παλάτι Λέκεν στα βόρεια των Βρυξελλών από τον τεράστιο χώρο στο κέντρο της πόλης. Αντίθετα, επισήμως μένουν εκεί ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων και ο πρόεδρος της βουλής. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1783 και ολοκληρώθηκε επισήμως το… 1934, από τον βασιλιά Λεοπόλδο Β’. Συνολικά επτά κορυφαίοι αρχιτέκτονες έβαλαν την πινελιά τους.
Photo: www.wikimedia.org
Amalienborg Palace (26.500 τ.μ.) Κοπεγχάγη, Δανία
Σε αντίθεση με άλλα ευρωπαϊκά ανάκτορα, η βασιλική οικογένεια της Δανίας επιλέγει την παραδοσιακή κατοικία για να ζήσει. Το Amalienborg είχε χτιστεί από τον 16ο αιώνα για να στεγάσει οικογένειες ευγενών, αλλά μετά από μια πυρκαγιά που κατέστρεψε τα βασιλικά ανάκτορα το 1794 οι Δανοί βασιλείς αγόρασαν το κτίριο για λογαριασμό τους και μετακόμισαν εκεί. Ο βασιλιάς Φρειδερίκος Ι’ και η βασίλισσα Μαρία εξακολουθούν να ζουν εκεί. Εκεί μένουν και τα τέσσερα παιδιά τους.
Photo: Wikipedia
Paleis op de Dam (22.031 τ.μ.) Άμστερνταμ, Ολλανδία
Η ιδιαιτερότητα του παλατιού αυτού είναι πως χρησιμοποιήθηκε πρώτα σαν Δημαρχείο και μετά σαν οίκος της βασιλικής οικογένειας. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1655 και έμεινε έτσι για πάνω από 1,5 αιώνα. Το 1810 εγκαταστάθηκε εκεί ο Λουδοβίκος Βοναπάρτης ως βασιλιάς της Ολλανδίας (αδελφός του Ναπολέοντα) κι από τότε είναι στη διάθεση του εκάστοτε βασιλιά, όπως και άλλα δύο κτίρια στη χώρα. Το παλάτι ανήκει στο ολλανδικό δημόσιο κι εκεί γίνονται διάφορες επίσημες εκδηλώσεις, από την πρωτοχρονιάτικη γιορτή μέχρι την ανακοίνωση του νέου μονάρχη. Επίσης είναι ένα από τα λίγα επίσημα παλάτια που είναι ανοιχτό για το κοινό.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Αρχειοθήκη ιστολογίου
-
►
2025
(102)
- ► Ιανουαρίου (102)
-
▼
2024
(10351)
- ► Δεκεμβρίου (1165)
-
▼
Νοεμβρίου
(982)
- Las mejores canciones de amor instrumentales de sa...
- Beyonce - Helo live
- Τα 10 μεγαλύτερα παλάτια του κόσμου που χρησιμοποι...
- Lamborghini Temerario
- Απουσίες Ελλήνων και Κυπρίων ευρωβουλευτών σε ψηφο...
- Αυτές είναι οι εταιρείες που τους επιβλήθηκε πρόστ...
- Χένρι Φορντ: Πώς έκανε προσιτό το αυτοκίνητο στη μ...
- «Έβαζε πλάτη» στους ναρκέμπορους και χρηματιζόταν
- ΣΥΡΙΖΑ για Σαρακιώτη: Καλό του δρόμο
- 10.700 οι αποβολές για κινητά στα σχολεία - Στο τέ...
- Ο κομβικός ρόλος του οδηγού για τη ληστεία στο Λαύ...
- Κατασκοπευτικό θρίλερ στη Βρετανία: Δύο Βουλγάρες ...
- Οι νέες τεχνικές αντιμετώπισης στην αρθροσκόπηση τ...
- Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Φοιτητής χάκαρε τα αρχεία ...
- 1Οι νιγηριανές απάτες έχουν περάσει σε άλλο επίπεδ...
- Βρετανία: Η Ρωσία διεξάγει μια απίστευτα ριψοκίνδυ...
- ΟΟΣΑ: Οι Γερμανοί εργάζονται λιγότερο απ' όλους το...
- Απουσίες Ελλήνων και Κυπρίων ευρωβουλευτών σε ψηφο...
- Κορινθία: Συνελήφθη ο άντρας που έμπαινε σε σπίτια...
- Γερμανία: Δίωξη για κατασκοπεία σε Τούρκο άσκησε η...
- Νεκρός βατραχάνθρωπος στη Μονάδα Υποβρυχίων Καταστ...
- Οι ευεργετικές ιδιότητες της ρίγανης και του ριγαν...
- Τροχαίο με εγκατάλειψη στην Κορινθία: Νεκρός 69χρο...
- Ποδηλάτης «μπήκε» στο πίσω τζάμι αυτοκινήτου
- Διέρρευσε έγγραφο που περιέγραφε με λεπτομέρειες τ...
- Μέση Ανατολή: Πετύχαμε θεϊκή νίκη, το Ισραήλ απέτυ...
- Ιερέας κακοποιούσε σεξουαλικά γυναίκες στην εκκλησ...
- Πατέρας Αντώνιος: Εισαγγελική έφεση στην απόφαση π...
- Γυναίκα στα Σκόπια έγινε μητέρα στα 61 της - Είχε ...
- Φώκια εμφανίστηκε το ενετικό λιμάνι Χανίων - ...
- Χολοντομόρ: Τα αληθινά γεγονότα με τον «μεγάλο λιμ...
- Μετρό Θεσσαλονίκης: Σταθμός «Βενιζέλου», ένα μουσε...
- Ο αξιωματικός της ΕΛΑΣ που συνελήφθη για συμμετοχή...
- Συλλήψεις για ρευματοκλοπή στη Χαλκηδόνα
- Κβέντλινμπουργκ: Ένας ευρωπαϊκός προορισμός βγαλμέ...
- Η... κρυφή κόρη του Πούτιν και ο πολυτελής της βίο...
- Η Μαρίν Λεπέν μπορεί να είναι έτοιμη να καταστρέψε...
- Vivaldi - Winter (Four Seasons) 4K
- Η αγωνιστική Mercedes που θα γίνει το 2ο πιο ακριβ...
- VW Polo
- O σπάνιος επισκέπτης από την Αφρική που έφτασε στη...
- Η Αντίσταση κατά των Ναζί στη Δυτική Ευρώπη (1940-...
- Mercedes-Benz Geely
- Παραιτήθηκε η Βρετανίδα υπουργός Μεταφορών
- Να γιατί οι κόρες των ματιών της γάτας είναι κάθετες
- Ντοκουμέντα από την καταδίωξη που οδήγησε στη σύλλ...
- Καθηγήτρια καταγγέλλει τον αστυνομικό σύζυγό της γ...
- Οι τεχνολογικοί γίγαντες αντιδρούν στo νομοσχέδιο ...
- 100.000 ηλεκτρικά αεροταξί αναμaνεται να πετούν στ...
- Φλωρίδης: Απέναντι μπορούν να λένε ό,τι θέλουν, εμ...
- NoPhone Air: Κάποιοι σκέφτηκαν να λανσάρουν σκέτο ...
- Ροφός με ιογενή εγκεφαλοπάθεια εντοπίστηκε και στη...
- Βενεζουέλα υιοθετεί νόμο που τιμωρεί με ποινές ως ...
- Παγωμένη βουτιά ή ζεστό μπάνιο: Τι ωφελεί περισσότ...
- Ισραήλ: Πέθανε ο άνθρωπος που είχε εκτελέσει τον Ά...
- Περιπολικό συγκρούστηκε με άλογο που πετάχτηκε στο...
- Εξαρθρώθηκε συμμορία που αναρριχούνταν σε μπαλκόνι...
- Μετέφεραν ναρκωτικά με υποβρύχιο από την Κολομβία ...
- Κύπρος - Politico: Ακυρώνονται διαβατήρια που εκδό...
- Συνελήφθη στην Αλβανία αρχηγός κυκλώματος διακίνησ...
- Ιταλία: Τριβές στον κυβερνητικό συνασπισμό της Μελ...
- Σοβαρά προβλήματα λόγω κατάρρευσης δικτύου τηλεφων...
- Λαύριο: Πώς εξιχνιάστηκε η μεγάλη ληστεία του 1,2 ...
- Άσθμα: Η πρώτη νέα θεραπεία εδώ και 50 χρόνια - Θε...
- Κρήτη: Μητέρα κατήγγειλε 14χρονο ότι βιντεοσκόπησε...
- Ασπρόπυργος: Επτά συλλήψεις για συμπλοκή και πυροβ...
- ΕΟΔΥ: 550 νέα περιστατικά HIV λοίμωξης στην Ελλάδα...
- Βόλος: Ξυλοκόπησε άγρια τη σύζυγό του επειδή δέχτη...
- Βόλος: Φυλάκιση δύο ετών με αναστολή σε 28χρονο πο...
- Για απόπειρα ανθρωποκτονίας συνελήφθη ο 53χρονος π...
- Λύθηκε το μυστήριο για τα UFO στην Αχαΐα: Πείραμα ...
- Ρώσοι της Wagner πολεμούν στο πλευρό των Ουκρανών ...
- Αυστραλία: Το κοινοβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο π...
- Πακιστάν: Σχεδόν 1.000 συλλήψεις σε διαδηλώσεις γι...
- Αγρίνιο: Μαθητής απείλησε με μαχαίρι 14χρονη - Τρε...
- Μπεν Στίλερ: Υποστηρίζει πως η woke κουλτούρα στην...
- Βρετανία ψηφίζει για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία ...
- Πώς στήθηκε η μεγάλη απάτη με τα αυτοκίνητα - φαντ...
- ΑΑΔΕ: Λουκέτο για 2 χρόνια σε πέντε πρατήρια γιατί...
- Βρετανία: Τέλος εποχής για την αρχαιότερη κρεαταγο...
- Η επόμενη μεγάλη ανακάλυψη στη βιώσιμη πρωτεΐνη δ...
- Πύργος: Στο νοσοκομείο λιπόθυμος λόγω κατανάλωσης ...
- Ισπανία: Τουλάχιστον 2 νεκροί και ένας αγνοούμενος...
- Πέτρες στη χολή: 5 σημεία – κλειδιά για τη χολολιθ...
- Καλιφόρνια: Άνδρας που αγνοούνταν εδώ και 25 χρόνι...
- SKOPJE SKOPIA
- Πειρατεία παράνομου streaming: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα...
- Βρέθηκαν νεκρά 13 σκυλιά και μία γάτα – «Ζητάμε τη...
- ΕΛ.ΑΣ. πολυμελής συμμορία με κέρδη εκατομμυρίων – ...
- Οικογένεια Καρδασιλάρη: «Μοσχοπουλήθηκε» η βίλα τη...
- Γαλλία: Ο Νετανιάχου «χαίρει ασυλίας» σχετικά με τ...
- Gigabit Voucher: Επιδότηση 200 ευρώ για γρήγορο In...
- Βρετανία: Στη φυλακή μητέρα που έκρυβε την κόρη τη...
- Σπείρα άνοιγε σπίτια σε Θεσσαλονίκη, Κατερίνη, Καβ...
- 80χρονος Έλληνας επιστρέφει στα θρανία και γίνεται...
- Συνελήφθη 45χρονος για ένοπλες ληστείες σε ψιλικατ...
- Γαστρεντερίτιδα: Πού οφείλεται η έξαρση κρουσμάτων...
- DW για την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία: Ξε...
- 424 στρατιωτικό νοσοκομείο: «Έβαλα τη γυναίκα μου ...
- Πατέρας χτύπησε το 10χρονο παιδί του στην Κρήτη - ...
- ► Σεπτεμβρίου (704)
- ► Φεβρουαρίου (837)
- ► Ιανουαρίου (1041)
-
►
2023
(11198)
- ► Δεκεμβρίου (779)
- ► Σεπτεμβρίου (772)
- ► Φεβρουαρίου (1122)
- ► Ιανουαρίου (1018)
-
►
2022
(11200)
- ► Δεκεμβρίου (731)
- ► Σεπτεμβρίου (896)
- ► Φεβρουαρίου (960)
- ► Ιανουαρίου (1185)
-
►
2021
(17393)
- ► Δεκεμβρίου (1574)
- ► Σεπτεμβρίου (1499)
- ► Φεβρουαρίου (1454)
- ► Ιανουαρίου (1497)
-
►
2020
(23158)
- ► Δεκεμβρίου (1599)
- ► Σεπτεμβρίου (1967)
- ► Φεβρουαρίου (2081)
- ► Ιανουαρίου (2427)
-
►
2019
(23814)
- ► Δεκεμβρίου (2676)
- ► Σεπτεμβρίου (2114)
- ► Φεβρουαρίου (1615)
- ► Ιανουαρίου (1648)
-
►
2018
(16714)
- ► Δεκεμβρίου (1126)
- ► Σεπτεμβρίου (1200)
- ► Φεβρουαρίου (1946)
- ► Ιανουαρίου (1812)
-
►
2017
(7347)
- ► Δεκεμβρίου (1712)
- ► Σεπτεμβρίου (714)
- ► Φεβρουαρίου (134)
- ► Ιανουαρίου (174)
-
►
2016
(2893)
- ► Δεκεμβρίου (277)
- ► Σεπτεμβρίου (107)
- ► Φεβρουαρίου (375)
- ► Ιανουαρίου (524)
-
►
2015
(10911)
- ► Δεκεμβρίου (256)
- ► Σεπτεμβρίου (273)
- ► Φεβρουαρίου (1965)
- ► Ιανουαρίου (2523)
-
►
2014
(21554)
- ► Δεκεμβρίου (2811)
- ► Σεπτεμβρίου (1799)
- ► Φεβρουαρίου (1354)
- ► Ιανουαρίου (1501)
-
►
2013
(16071)
- ► Δεκεμβρίου (1318)
- ► Σεπτεμβρίου (1328)
- ► Φεβρουαρίου (1328)
- ► Ιανουαρίου (1141)
-
►
2012
(9024)
- ► Δεκεμβρίου (1035)
- ► Σεπτεμβρίου (520)
- ► Φεβρουαρίου (2)
- ► Ιανουαρίου (1)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου