Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024

Απουσίες Ελλήνων και Κυπρίων ευρωβουλευτών σε ψηφοφορία στην Ουκρανία


Απουσίες Ελλήνων και Κυπρίων ευρωβουλευτών σε ψηφοφορία στην Ουκρανία

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το μοναδικό κράτος μέλος της ΕΕ που βιώνει κατοχή εδάφους της, από άλλη χώρα, για μισό αιώνα. Ωστόσο, η ομάδα των Κυπρίων ευρωβουλευτών, στα στατιστικά της χθεσινής ψηφοφορίας (28/11) στο ευρωκοινοβούλιο, για συνέχιση στήριξης στην Ουκρανία, ήταν η μοναδική που κατέγραψε ποσοστό 100% «όχι», επί των παρόντων.

Παρόντες, ήταν μόνο δύο από τους έξι ευρωβουλευτές, καθώς οι υπόλοιποι τέσσερις έφυγαν από την ολομέλεια μαζί με τους περισσότερους ευρωβουλευτές από την Ελλάδα, για να προλάβουν το αεροπλάνο για την Αθήνα.

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι δύο ευρωβουλευτές του ΔΗ.ΣΥ. που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Λουκάς Φουρλάς και Μιχάλης Χατζηπαντέλας. Επίσης απουσίαζαν, ο ευρωβουλευτής του ΔΗ.ΚΟ. που ανήκει στην Ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Κώστας Μαυρίδης και ο ευρωβουλευτής του ΕΛ.ΑΜ. (Χρυσή Αυγή Κύπρου) Γεάδης Γεάδη, που ανήκει στην ακροδεξιά ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών.

Στην ολομέλεια παρέμειναν και καταψήφισαν το ψήφισμα για την Ουκρανία, ο ευρωβουλευτής Γιώργος Γεωργίου του ΑΚΕΛ που ανήκει στην ομάδα της Αριστεράς και ο ανεξάρτητος Φειδίας Παναγιώτου, ο οποίος τοποθετείται σταθερά κατά της Ουκρανίας.

Από τους 21 Έλληνες ευρωβουλευτές απουσίαζαν οι 9, ενώ εναντίον του ψηφίσματος τάχθηκαν 9 και υπέρ 3. Υπέρ της συνέχισης βοήθειας στην Ουκρανία ψήφισαν οι Μανώλης Κεφαλογιάννης της Νέας Δημοκρατίας και οι Σάκης Αρναούτογλου και Νίκος Παπανδρέου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

Εναντίον, ψήφισαν ο Κώστας Αρβανίτης, Νικόλας Φαραντούρης, Έλενα Κουντουρά και Νίκος Παππάς του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Παπαδάκης του ΚΚΕ, Μαρία Ζαχαριά της Πλεύσης Ελευθερίας, Εμμανουήλ Φράγκος και Γαλάτω Αλεξανδράκη της Ελληνικής Λύσης και Νίκος Αναδιώτης της Νίκης.

Το ψήφισμα πέρασε με ποσοστό 68% υπέρ (390 ευρωβουλευτές), 23% εναντίον (135 ευρωβουλευτές), ενώ 52 ευρωβουλευτές απείχαν και 142 δεν πήγαν να ψηφίσουν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ευρωβουλευτές από την Ελλάδα και τη Κύπρο, απουσιάζουν από συμβολικές ψηφοφορίες στην ολομέλεια, λόγω της προσπάθειας τους να προφτάσουν την πτήση από Στρασβούργο για Αθήνα ώστε να επιστρέψουν για το Σαββατοκύριακο στην Ελλάδα και τη Κύπρο.

Το ψήφισμα Το ψήφισμα ( 2024/2940(RSP) ) αφορούσε «την ενίσχυση της ακλόνητης υποστήριξης της ΕΕ στην Ουκρανία ενάντια στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας και την αυξανόμενη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Βόρειας Κορέας και Ρωσίας».

Στο κείμενο που εγκρίθηκε μεταξύ άλλων αναφέρεται πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «επαναλαμβάνει την καταδίκη του για τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ο οποίος διαρκεί για περισσότερες από 1.000 ημέρες, χωρίς να υπολογίζεται η κατάληψη της Κριμαίας το 2014 και η επιθετική στάση της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία, καθώς και η ανάμειξη και η υποστήριξη τρίτων χωρών σε αυτόν τον πόλεμο. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απαιτεί από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως όλες τις στρατιωτικές δραστηριότητες στην Ουκρανία, να αποσύρει άνευ όρων όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό από ολόκληρο το διεθνώς αναγνωρισμένο έδαφος της Ουκρανίας, να απελευθερώσει Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου και παράνομα κρατούμενους Ουκρανούς αμάχους, να επιστρέψει τα παιδιά που απήχθησαν από την Ουκρανία και να αποζημιώσει την Ουκρανία για τη ζημιά που προκλήθηκε στους ανθρώπους, τη γη, τη φύση και τις υποδομές της».

Επίσης το κοινοβούλιο της ΕΕ «καταδικάζει περαιτέρω τη συνεχή κλιμάκωση της Ρωσίας στον επιθετικό της πόλεμο, ιδίως τους βομβαρδισμούς αμάχων και ζωτικής σημασίας υποδομές, την προσφυγή της στη Βόρεια Κορέα για να της παράσχει στρατεύματα και τις δοκιμές νέων βαλλιστικών πυραύλων στην Ουκρανία. Θεωρεί ότι αυτά τα πρόσφατα βήματα κλιμάκωσης αντιπροσωπεύουν μια νέα φάση στον πόλεμο και έναν νέο κίνδυνο για την ασφάλεια της Ευρώπης στο σύνολό της· καλεί την ΕΕ, τα κράτη μέλη της και τους άλλους εταίρους της Ουκρανίας να ανταποκριθούν ανάλογα.

Υπενθυμίζει, επίσης ότι τυχόν πυρηνικές απειλές από τη Ρωσία δεν θα αποτρέψουν την ΕΕ από το να παράσχει περαιτέρω βοήθεια στην Ουκρανία για την αυτοάμυνα της και προτρέπει όλα τα κράτη να απορρίψουν την τον πυρηνικό εκφοβισμό».

Το Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει επίσης λύπη για το τηλεφώνημα του Γερμανού Καγκελαρίου Σολτς στον Βλαντίμιρ Πούτιν και καταγγέλλει το Ιράν, τη Λευκορωσία και τη Βόρεια Κορέα για τη στρατιωτική υποστήριξή τους στη Ρωσία, και ειδικότερα όλη τη στρατιωτική υποστήριξη της Βόρειας Κορέας προς τη Ρωσία, η οποία επιδεινώνει περαιτέρω τη σύγκρουση.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «καλεί την ΕΕ και τα κράτη μέλη της να ενισχύσουν περαιτέρω τη στρατιωτική τους υποστήριξη προς την Ουκρανία, μεταξύ άλλων μέσω της παροχής αεροσκαφών, πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων Taurus, σύγχρονων συστημάτων αεράμυνας, συμπεριλαμβανομένων των Patriots και SAMP/T, καθώς και πυρομαχικών, ως MANPADS κ.α.

Στο κάδρο και η Τουρκία Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «προτρέπει το Συμβούλιο και τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν συστηματικά το ζήτημα της καταστρατήγησης κυρώσεων από εταιρείες και ιδιώτες με έδρα την ΕΕ, τρίτα μέρη και κράτη εκτός ΕΕ και να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα κατά όλων των οντοτήτων που διευκολύνουν την παράκαμψη των κυρώσεων και παρέχουν στον στρατό της Ρωσίας, στρατιωτικές και διπλής χρήσης τεχνολογίες και εξοπλισμό, διασφαλίζοντας ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν κενά για τη διοχέτευση όπλων ή πόρων στη Ρωσία. Ζητεί να εντατικοποιηθεί επειγόντως η επανεξέταση του εμπορίου των κρατών μελών της ΕΕ με τις χώρες της Κεντρικής Ασίας, καθώς και με την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν, μεταξύ άλλων, καθώς χρησιμοποιούνται σαφώς για την αποφυγή των κυρώσεων της ΕΕ».

Ευρωπαϊκή ασφάλεια και ΝΑΤΟ Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο« αναμένει από τη νέα κυβέρνηση Τραμπ των ΗΠΑ, να διατηρήσει την υποστήριξη για την Ουκρανία και να παραμείνει σταθερή στη δέσμευσή της στο ΝΑΤΟ, και εν τω μεταξύ προτρέπει την ΕΕ και τα κράτη μέλη της, να κάνουν τα λόγια της πράξης και να δημιουργήσουν μια γνήσια αμυντική Ένωση, επίσης ως ευρωπαϊκός πυλώνας του ΝΑΤΟ, ξεκινώντας από ενίσχυση των αμυντικών της δυνατοτήτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου