Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

Η Τουρκία έπληξε στόχους Κούρδων μαχητών σε Ιράκ και Συρία ως αντίποινα για την επίθεση στην Αεροδιαστημική Βιομηχανία

 Σε προφανή αντίποινα για την επίθεση στα κεντρικά γραφεία της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (TUSAS) κοντά στην Άγκυρα την Τετάρτη, για την οποία η Άγκυρα κατηγόρησε τον PKK, η Τουρκία έπληξε στόχους Κούρδων μαχητών στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία.Συνολικά 32 στόχοι καταστράφηκαν, ανακοίνωσε αργά την Τετάρτη το τουρκικό υπουργείο Άμυνας. Το PKK έχει την έδρα του στα βουνά του βόρειου Ιράκ. Η Τουρκία εξισώνει επίσης τις συμμαχικές από τις ΗΠΑ, υπό την ηγεσία των Κούρδων Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις με το PKK.

Νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ έδειξε ως υπέυθυνους για την τρομοκρατική επίθεση στο TUSAS το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση, μεταξύ των οποίων δύο δράστες, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια. Ανέφερε επίσης ότι άλλοι 22 τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε κοντινά νοσοκομεία. Ένας από αυτούς είναι σε σοβαρή κατάσταση.



«Κάθε φορά δίνουμε σε αυτά τα ξεδιάντροπα μέλη του PKK την τιμωρία που τους αξίζει, αλλά δεν μαθαίνουν», είπε ο Γκιουλέρ στους δημοσιογράφους.

Ο PKK δεν είχε αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση μέχρι αυτή τη στιγμή.

Η επίθεση έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή εν μέσω αναφορών που υποδηλώνουν ότι ο κυβερνών συνασπισμός της Τουρκίας εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει διπλωματία εκτός από στρατιωτικά μέτρα για την επίλυση της ένοπλης σύγκρουσης 40 ετών.



Την Τρίτη, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, εθνικιστής ηγέτης και κορυφαίος σύμμαχος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρότεινε να επανεξεταστούν οι όροι της ποινής της ισόβιας κάθειρξης του ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν χωρίς αναστολή, εάν ο Κούρδος μαχητικός ηγέτης συμφωνήσει να κηρύξει τη διάλυση της ένοπλης ομάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου