Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

Δεν ηρεμεί ο σκύλος σας; Να πώς μπορείτε να τον βοηθήσετε


Έχετε βγει μεγάλη βόλτα, έχετε παίξει στο σπίτι με το μπαλάκι, έχει μπροστά του παιχνίδια εκτόνωσης και όμως, δεν ησυχάζει με τίποτα. Όταν συμβαίνει αυτό συχνά, τότε κάποιο πρόβλημα υπάρχει στη ζωή του σκύλου. Συνήθως μετά από τη βόλτα, το φαγητό και το παιχνίδι, κάνει ένα διάλειμμα για ύπνο και ξεκούραση. Ακόμα και τα κουτάβια, μόλις κάνουν τον γνωστό χαμό τους, πέφτουν ξαφνικά στο πρώτο διαθέσιμο μαξιλάρι που θα βρουν.

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που ένας σκύλος δεν ηρεμεί που σχετίζονται τόσο με εμάς, όσο και με τον ίδιο. Ας δούμε τι μπορεί να συμβαίνει, αλλά και πώς μπορούμε να τον βοηθήσουμε:


1. Δεν έχει βγει αρκετή βόλτα

Την ποιότητα και την ποσότητα της βόλτας την καθορίζει ο σκύλος και οι ανάγκες του. Είναι μία από τις υποχρεώσεις που έχουν όλοι οι κηδεμόνες και το σωστό είναι να γίνεται τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Η βόλτα πρέπει να περιλαμβάνει την τουαλέτα του, αλλά και πνευματική και σωματική δραστηριότητα. Όλα αυτά είναι απαραίτητα για την ευζωία του σκύλου και την καλή διάθεση και την σωστή συμπεριφορά του. Πολλές φορές λόγω χρόνου, ίσως να νομίζουμε πως μερικά λεπτά στο πεζοδρόμιο μόνο για να κάνει την τουαλέτα του, αρκούν, κάτι που είναι εντελώς λάθος.

Ο σκύλος έχει ανάγκη το περπάτημα για να διατηρήσει το βάρος του σε κανονικά επίπεδα. Έχει ανάγκη να μυρίζει έξω τα ίχνη από άλλα σκυλιά για να ικανοποιεί την περιέργειά του και να επικοινωνεί μαζί τους. Ανάλογα με τη φυλή τους, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο, χρειάζονται και τρέξιμο ή κάποιο άλλο είδος άθλησης. Δεν γίνεται να ξεχάσουν ή να προσπεράσουν τα ζωάκια τις ανάγκες τους. Ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα βόλτας είναι με τα κυνηγόσκυλα, που περισσότερο απολαμβάνουν έναν περίπατο στο δάσος, παρά σε μια ευθεία με πεζοδρόμια.

2. Τον ενοχλεί κάτι

Μπορεί να έφαγε κάτι, να πονάει κάπου, να αισθάνεται δυσάρεστα για κάποιο λόγο. Πολλές φορές σκύλοι που είναι ανήσυχοι έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας και η συμπεριφορά τους συνοδεύεται από αφαγία, εμετούς και διάρροιες. Αν έχει τραυματιστεί, μπορείτε να το διαπιστώσετε παρατηρώντας τον: Ίσως κουτσαίνει, ίσως γλείφει κάποιο συγκεκριμένο σημείο, ίσως δεν μπορεί να βολευτεί στο μαξιλάρι του. Μία ακόμα αιτία ενδέχεται να είναι ότι δεν χορταίνει, γιατί δεν έχετε βάλει αρκετή ποσότητα φαγητού ή δεν μπορεί να τη φάει γιατί δεν του αρέσει.


3. Έχει άγχος

Δεν αγχώνονται μόνο οι άνθρωποι, αλλά και τα ζώα. Πολλές φορές το εκφράζουν με διάφορους τρόπους όπως το κλάμα και το γάβγισμα. Άλλες, απλά είναι αναστατωμένα και κάνουν βόλτες μέσα στο σπίτι ή την αυλή. Πολλοί λόγοι μπορεί να στρεσάρουν τον σκύλο όπως ένας καβγάς με άλλο σκύλο, κάτι που ζητάει από εσάς και δεν γίνεται, ένας κεραυνός που έπεσε, μια μετακόμιση που γίνεται στο σπίτι, η παρουσία ενός επισκέπτη, πραγματικά οτιδήποτε.

4. Προσπαθεί να προσαρμοστεί σε νέο χώρο

Από τις γάτες και τους σκύλους, μέχρι και τα χρυσόψαρα, επηρεάζονται από την αλλαγή περιβάλλοντος. Αν πάτε διακοπές, αν τον αφήσετε σε dog sitter ή σε φιλικό πρόσωπο θα θέλει χρόνο να συνηθίσει τόσο το νέο χώρο όσο και την απουσία σας. Αν μετακομίσετε ή πάτε διακοπές με τον σκύλο σας, μπορεί να έχει εσάς γύρω του, θα χρειαστεί πάλι κάποιες μέρες μέχρι να εξοικειωθεί.

5. Είναι απλώς κουτάβι


Η ενέργεια του κουταβιού δεν είναι πάντα διαχειρίσιμη, ειδικά από άπειρους κηδεμόνες. Μπορεί ξαφνικά να έχει στο στόμα του μια κουβέρτα και να κάνει σβούρες για αρκετή ώρα. Ή να ανεβοκατεβαίνει στον καναπέ, να τρέχει μέσα στο σπίτι, χωρίς να διαφαίνεται κάπου το τέλος της συμπεριφοράς αυτής. Εκεί πρέπει να κάνετε υπομονή μέχρι την ενηλικίωση, να φροντίσετε να μη χτυπήσει πάνω στο ξέφρενο παιχνίδι και να του δώσετε όσο περισσότερες λύσεις γίνεται, προκειμένου να εκτονώσει την ενέργειά του.






Πώς να βγάλετε βόλτα έναν μεγαλόσωμο σκύλο

Θα πρέπει πρώτα να κατανοήσετε τις ανάγκες του σκύλου σας.


Τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τον σκύλο σας

Το μόνο πράγμα που δεν πρέπει να κάνετε είναι να του φωνάξετε.

Αγοράστε παιχνίδια κατάλληλα για την ηλικία, το μέγεθος και τις ανάγκες του. Ένα μπαλάκι, για παράδειγμα, δεν μπορεί να ικανοποιήσει τη θέληση του σκύλου να ανακουφίσει τα ούλα του. Επιπλέον ένα μικρόσωμο σκυλάκι, θα δυσκολευτεί να διαχειριστεί ένα μεγάλο κόκκαλο που δεν μπορεί καν να σηκώσει ή να βάλει στο στόμα του.

Βγείτε μεγαλύτερες και πιο ποιοτικές βόλτες. Η γλώσσα του σώματος ενός σκύλου είναι πιο χαλαρή μόλις καλύψει όλες τις ανάγκες του.

Δώστε του χώρο στο σπίτι για να ξεκουραστεί. Φροντίστε να υπάρχει πάντοτε ένας άνετος και μαλακός χώρος για να ξαπλώσει.

Αλλάξτε την τροφή του, καθώς μπορεί το στομάχι του να μην την αντέχει.

Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο μήπως υποφέρει από κάποια ασθένεια ή τραυματισμό. Ο ίδιος θα σας δώσει και τις σωστές κατευθύνσεις για την διατροφή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου