Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024

Οι απίστευτοι λόγοι που οι γάτες τρελαίνονται να πετάνε πράγματα μέσα στο μπολ του νερού τους


Άτιμα πλάσματα οι γάτες. Μοναδικοί δάσκαλοι ζωής. Τεράστια εμπειρία η ζωή μαζί τους. Κοιμάσαι το βράδυ και δεν ξέρεις τι θα σου ξημερώσει. Αν είσαι άνθρωπος που θέλει συνέχεια να μαθαίνει πράγματα και να μην πλήττει, η υιοθεσία μιας γάτας είναι το καλύτερο δώρο στον εαυτό σου.

Το αστείο με τις γάτες είναι αυτό που λένε ότι είναι ζώα ρουτίνας. Δεν είναι καθόλου έτσι. Ναι, είναι ζώα που θέλουν να μη διαταράσσεται το πρόγραμμά τους -κυρίως του φαγητού- αλλά μέσα σε αυτό το μη διαταρασσόμενο πρόγραμμα οι ουκ ολίγες καθημερινές εκπλήξεις είναι το δώρο των απίθανων αυτών ζώων στον κηδεμόνα τους.


Μια από τις εκπλήξεις που έκρυβε η ζωή με μια γάτα μου είναι η ακόλουθη. Λίγο καιρό μετά τη μέρα που την υιοθέτησα και την έφερα στο σπίτι, είδα στο μπολάκι του νερού της ένα παιχνίδι μέσα. Αυτό ομολογουμένως δεν το είχα ξαναδεί, αν και μια ζωή γατομάνα. Η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι θα της έπεσε την ώρα που έπαιζε με αυτό. Λογικό μου ακουγόταν. Ε, δεν είναι δύσκολο στη βιασύνη μου να μου πέσουν και εμένα τα κλειδιά του αυτοκινήτου μέσα σε μια κούπα καφέ.

Λίγες μέρες μετά ξαναβρίσκω ένα μικρό παιχνιδάκι μέσα στο μπολάκι της με το νερό. Ανθρώπινη λογική δεν υπάρχει. Μήπως όμως υπάρχει γατίσια;

Γιατί στις γάτες αρέσει να ρίχνουν πράγματα στο μπολάκι του νερού τους

Αναζητώντας πληροφορίες για αυτή την παράξενη συμπεριφορά και ρωτώντας ειδικούς που κάτι ξέρουν παραπάνω για αυτά τα γεμάτα εκπλήξεις μικρά αιλουροειδή, έμαθα πολλά και ενδιαφέροντα. Είπαμε, με μια γάτα δεν ησυχάζεις μέρα.

Το να ρίχνει λοιπόν μια γάτα ένα αντικείμενο στο μπολ νερού της είναι μια κοινή συμπεριφορά των γατών που ζουν σε εσωτερικούς χώρους. Μερικές μάλιστα δεν θα το κάνουν μόνο με παιχνίδια αλλά και με διάφορα άλλα πράγματα, όπως λαστιχάκια, κάλτσες, κορδέλες, σχοινιά κτλ. Οπότε αν ψάχνετε κάτι που χάσατε, ρίξτε μια ματιά στο νερό της γατούλας σας.


Εν αρχή ην το DNA

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μεταξύ αυτών και η Αμερικανίδα Mieshelle Nagelschneider, ειδική στη συμπεριφορά των γατών και ιδρύτρια της Cat Behavior Clinic στο Πόρτλαντ, των Ηνωμένων Πολιτειών, η τάση πολλών γατών να βάζουν τα παιχνίδια τους αλλά και διάφορα άλλα πράγματα στο μπολ με το νερό έχει να κάνει με το το ένστικτό τους. Τα πράγματα για αυτές δεν είναι απλώς πράγματα αλλά τα θηράματά τους. Έτσι τα βλέπουν. Και σαν θηράματα θέλουν να τα κυνηγήσουν, να παίξουν μαζί τους και για διάφορους λόγους να τα ρίξουν και μέσα στο μπολ του νερού. Αλλά δεν είναι πάντα αυτό.

Ας δούμε λοιπόν κάποιες πραγματικά ενδιαφέρουσες θεωρίες για τη συγκεκριμένη γατίσια συμπεριφορά.

Θεωρία 1: Κρύβουν το θήραμά τους

Αυτή η συμπεριφορά είναι παρόμοια με το πώς συμπεριφέρονταν οι γάτες όταν ζούσαν στην άγρια ζωή πριν εξημερωθούν. Η γάτα σας θα κυνηγήσει το ”θήραμα” μέσα στο σπίτι και στη συνέχεια θα το φέρει πίσω στη ”φωλιά” της.


Δεδομένου ότι οι γάτες δεν έχουν φωλιά, τείνουν να θεωρούν τα μπολ τροφής και νερού ως τα ασφαλέστερα μέρη της επικράτειάς τους. Εκεί τρώνε, εκεί πίνουν. Η επιβίωσή τους δηλαδή εξαρτάται από τα δύο αυτά μπολάκια. Πριν εξημερωθούν είχαν αυτή τη συμπεριφορά για να εμποδίσουν τα άλλα ζώα από το να τους πάρουν τη λεία. Τα έκρυβαν μέσα στη φωλιά τους.

Αυτός θα μπορούσε να ήταν ένας τρόπος με τον οποίο οι πρώιμες γάτες προστάτευαν τη λεία τους από πιθανή κλοπή της από άλλους θηρευτές.

Θεωρία 2: Αφαίρεση της μυρωδιάς του θηράματος

Αυτό συνδέεται με τη θεωρία 1. Πριν οι γάτες εξημερωθούν, έριχναν τη λεία τους στο νερό για να ξεπλύνουν τη μυρωδιά του νεκρού ζώου, μια μυρωδιά που θα προσέλκυε κάποιο άλλο αρπακτικό. Ξεπλένοντας αυτή τη μυρωδιά, η γάτα θα απέφευγε τόσο το να χάσει το γεύμα της όσο και το να γίνει γεύμα ενός άλλου ζώου.

Θεωρία 3: Η γάτα σας προσπαθεί να σας διδάξει πώς να κυνηγάτε

Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι η γάτα σας προσπαθεί πραγματικά να σας διδάξει πώς να κυνηγάτε, ακριβώς όπως θα έκανε και με τα δικά της γατάκια. Ωραίο δεν είναι αυτό; Και όχι μόνο να κυνηγάτε αλλά και να συλλέγετε το δικό σας θήραμα προσπαθώντας έτσι να σας πείσει να ξεκινήσετε το κυνήγι.

Οι γάτες είναι κυνηγοί από τη φύση τους και το παιχνίδι του κυνηγιού είναι αποκλειστικά για την τελειοποίηση αυτών των δεξιοτήτων. Οπότε το να φέρνουν διάφορα στο μπολ με το νερό είναι τρόπος να επιδεικνύουν και να σας διδάσκουν τις δεξιότητές τους. Είδατε τι άλλο μαθαίνουμε από αυτές;

Θεωρία 4: Είναι μια απάντηση στην αντίδρασή σας

Σύμφωνα με τον ερευνητή Dennis Turner, συγγραφέα του “The Domestic Cat”, ο οποίος κατείχε για πολλά χρόνια τη θέση του Ανώτερου Ερευνητή, Λέκτορα και επικεφαλής της Ομάδας Ηθολογίας Ζώων Συντροφιάς στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, αυτή η συμπεριφορά είναι ένα μοτίβο μάθησης: ”Στις περισσότερες γάτες αρέσει η προσοχή, είτε πρόκειται για έπαινο είτε για επίπληξη. Την πρώτη φορά που η γάτα σας έφερε παιχνίδια στο μπολ με το νερό, αυτό πυροδότησε κάποιο είδος αντίδρασης από εσάς, την οποία εκείνη πιθανότατα βρήκε ικανοποιητική. Αυτή η αντίδραση ή κάτι που της είπατε πιθανότατα ενίσχυσε αυτή τη συμπεριφορά, γι ‘αυτό συνέχισε να συμβαίνει.

Θεωρία 5: Μόνο για διασκέδαση

Οι γάτες είναι παιχνιδιάρικα πλάσματα. Τους αρέσει να παίζουν με ό,τι βρουν μπροστά τους, να ρίχνουν πράγματα από ύψος, να παίζουν με το τρεχούμενο νερό της βρύσης, να πηδούν να πιάσουν διάφορα, να σέρνουν κάλτσες και άλλα πράγματα σαν σκύλοι κτλ. Βάζοντας τα παιχνίδια τους στο μπολ με το νερό θα μπορούσε αυτό να είναι το παιχνίδι τους. Ένα παιχνίδι που μπορεί να φέρει στην επιφάνεια τα άγρια ένστικτα του κυνηγού. Αισθάνονται για λίγο στη φύση τους, μέχρι να χωθούν και πάλι στις κουβέρτες σας, εξημερωμένες, χαλαρές και ξέγνοιαστες.

Θεωρία 6: Συμπεριφορά απλής συλλογής

Μια άλλη εξήγηση θα μπορούσε να είναι ότι αυτή η συμπεριφορά είναι απλώς συμπεριφορά συλλογής.

Οι γάτες είναι συλλέκτριες διαφόρων πραγμάτων, όπως παιχνίδια, σχοινιά και άλλα και αυτό οφείλεται- και πάλι- στα αρχέγονά τους ένστικτα. Για παράδειγμα, θα μεταφέρουν το παιχνίδι στο μπολ με τον ίδιο τρόπο που μια μαμά θα επιστρέψει τα περιπλανώμενα γατάκια της πίσω στη φωλιά ή θα μετακινήσει τα γατάκια της από το ένα μέρος στο άλλο.

Οπότε όταν η γάτα σας φέρνει παιχνίδια στην περιοχή ταΐσματος, θα μπορούσε επίσης να είναι μια αντανάκλαση αυτής της συμπεριφοράς, της συμπεριφοράς συλλογής.






Τι πρέπει να προσέξετε πριν αγοράσετε μπολ τροφής και νερού για τη γάτα σας

Μπορεί τα πλαστικά μπολ να είναι πιο όμορφα και να τα βρίσκουμε σε περισσότερα σχέδια, έχουν όμως μερικά μειονεκτήματα.


Μπολ νερού: Κάτι στο οποίο πρέπει να επενδύσετε

Αφού λοιπόν το μπολ νερού είναι κάτι πολύ αγαπημένο αντικείμενο για τη γάτα σας, ένα ασφαλές μέρος και για να πιει το νερό της αλλά και για να παίξει, αυτό που εσείς έχετε να κάνετε είναι να της χαρίσετε το καλύτερο. Καλές λοιπόν επιλογές είναι:

Από ανοξείδωτο ατσάλι: Ένα τέτοιο μπολάκι είναι εξαιρετικά εύκολο να καθαριστεί. Επίσης το υλικό του εμποδίζει τη συλλογή βακτηρίων.

Με βάση από καουτσούκ: Μια βάση από καουτσούκ στο πιάτο του μπολ θα βοηθήσει στο να μη γλιστράει αυτό όταν εκείνη πίνει νερό ή το σπρώχνει για να βάλει και να βγάλει τα παιχνίδια που έριξε μέσα.

Ρηχό και φαρδύ: Ένα ρηχό και φαρδύ μπολ θα σας βοηθήσει να αποτρέψετε τα μουστάκια της γατούλας σας από το να ακουμπάνε εκείνη την ώρα στα τοιχώματα του μπολ. Έχετε ακούσει για το στρες μουστακιών της γάτας; Η κόπωση στα μουστάκια ή στρες των μουστακιών είναι ένα φαινόμενο που αναφέρεται στην υπερδιέγερση που βιώνει μια γάτα όταν τα μουστάκια της ακουμπούν στις πλευρές ενός στενού πράγματος, όπως, για παράδειγμα, ένα στενό μπολ ή μια στενή ή βαθιά λεκάνη. Αυτή, λοιπόν, σύμφωνα με τους ειδικούς, η δυσάρεστη αίσθηση μπορεί να προκαλέσει άγχος και δυσφορία στη γάτα και μπορεί να την οδηγήσει στο να μην πίνει πολύ νερό ή να μην τρώει ιδιαίτερα.

Υπερυψωμένο: Ένα υπερυψωμένο μπολάκι βοηθά τη γάτα σας να τρώει και να πίνει σε μια πιο φυσική θέση χωρίς στρες και άνετα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου