Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Λίβανος: Γιατί το Ισραήλ βομβαρδίζει τα θησαυροφυλάκια της Χεζμπολάχ - Τι είναι η ιδιότυπη τράπεζα Al Qard Al Hassan

 Από την Κυριακή το βράδυ τα μαχητικά του Ισραήλ στοχεύουν συγκεκριμένα σημεία στα οποία κατά γενική παραδοχή δεν υπάρχουν στρατιωτικοί στόχοι. Τα ξημερώματα της Δευτέρας ο IDF επικοινώνησε μέσω διαρροής πως έχει πλήξει τα κεντρικά της Al-Qard Al-Hassan, της ιδιότυπης τράπεζας που έχει συστήσει η Χεζμπολάχ. Η συγκεκριμένη υποδομή βρίσκεται στο νότιο προάστιο της Βηρυτού, Νταχία, πολύ κοντά στο σημείο που τα μαχητικά του Ισραήλ σκότωσαν στο καταφύγιό του τον Χασάν Νασράλα πριν από έναν μήνα. Γιατί όμως το Ισραήλ δαπανά εκατομμύρια σε βόμβες υψηλής ακρίβειας για ένα κατάστημα τράπεζας;

Το κτίριο το οποίο χτυπήθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας δεν ανήκει σε μία απλή τράπεζα αλλά στην Al-Qard Al-Hassan. Η Al-Qard Al-Hassan είναι μία ιδιότυπη τραπεζική υπόσταση η οποία έχει συσταθεί από την ίδια της Χεζμπολάχ το 1982 και έχει μάλιστα δανείσει με περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια μέλη της σιιτικής οργάνωσης αλλά και την ίδια την Χεζμπολάχ. Το μακρύ χέρι της Τεχεράνης, προκειμένου να καταφέρει να ξεφύγει από τις παγκόσμιες οικονομικές κυρώσεις και να χρηματοδοτήσει με την ενεργό συμμετοχή του Ιράν τη δημιουργία μίας ισχυρότατης πολεμικής απειλής για το Ισραήλ.





Η Al-Qard Al-Hassan μπορεί να μην είναι μία «τυπική» τράπεζα αλλά έχει δώσει περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια δάνεια σε επιχειρηματίες αλλά και απλά της μέλη. Η Al-Qard Al-Hassan είναι με λίγα λόγια ολόκληρη η τραπεζική – λογιστική υποδομή της Χεζμπολάχ. Το Ισραήλ χτυπώντας παραρτήματα της συγκεκριμένης τράπεζας αλλά και εχθές το βράδυ το προσωπικό θησαυροφυλάκιο του Νασράλα γνωρίζει καλά πως δεν μπορεί να καταστρέψει τα κεφάλαια της οργάνωσης, κι αυτό γιατί μετά τον θάνατο του Νασράλα αυτά έχουν «φυγαδευτεί».

Όσο κι αν φαντάζει περίεργο η Χεζμπολάχ μπορεί να ζήσει και να «αναστηθεί» χωρίς τον Νασράλα, χωρίς κεφάλαια όχι… Το Τελ Αβίβ έχει βάλει στο στόχαστρο έναν ακόμη άνθρωπο «φάντασμα» κι αυτός είναι ο διαχειριστής ολόκληρου του οικονομικού προγράμματος της Χεζμπολάχ. Αν καταφέρει να τον σκοτώσει θα έχει σκοτώσει την καρδιά του οικονομικού σχεδίου της σιιτικής οργάνωσης κι αυτό ίσως να σημάνει μετά το τέλος της Χαμάς στο Νότο και τον θάνατο της Χεζμπολάχ στον Βορρά.





Δεδομένα το Ισραήλ δεν έχει ως στόχο τα χρήματα ως ύλη… Γνωρίζει καλά πως η ιρανική πηγή είναι τεράστια και ανεξάντλητη και πάντα θα βρίσκει τον τρόπο να φτάνει για να «ποτίζει» την οργάνωση. Αυτό που επιχειρεί να κάνει το Ισραήλ είναι ακόμη πιο σύνθετο αλλά αν τα καταφέρει θα αλλάξει ριζικά την εικόνα του Λιβάνου… Όπως με τους βομβητές στις αρχές Οκτωβρίου έτσι και τώρα το Ισραήλ επιχειρεί να σπείρει τον πανικό εντός της Χεζμπολάχ. Οι καταθέτες της Al-Qard Al-Hassan δεν είναι μόνο μέλη της Χεζμπολάχ αλλά κυρίως απλοί πολίτες – σιίτες οι οποίοι μετά το οικονομικό κράχ στον Λίβανο το 2020 και την κατάρρευση της τοπικής οικονομίας έσπευσαν να πάρουν – όσοι πρόλαβαν- τα χρήματά τους από τις συμβατικές – συστημικές τράπεζες και τα εναπόθεσαν στα θησαυροφυλάκια της Χεζμπολάχ.

Μπορεί ιδεολογικά να διαφωνούν με τους «τρόπους» της οργάνωσης αλλά διαχρονικά το «χρήμα μας φέρνει πιο κοντά». Η Al-Qard Al-Hassan δεν έχει επιτόκια καταθέσεων αλλά δίνει τρία διαφορετικά προγράμματα δανεισμού σε αυτούς που στην κρίση της «εμπιστεύτηκαν». Τα στεγαστικά της μάλιστα δάνεια διαφήζονταν και σε μέσα του Λιβάνου ως τα «μοναδικά χωρίς τόκο» πριν από μερικά χρόνια.





Με τα μαχητικά του Ισραήλ να έχουν σήμερα στο στόχαστρό τους εκτός από τα ιρανικά εκατομμύρια της Χεζμπολάχ και τις αποταμιεύσεις απλών πολιτών δεν είναι καθόλου απίθανο να υπάρξει σε λίγο καιρό μαζική κινητοποίηση ακόμη και επεισόδια έξω από τα παραρτήματα της συγκεκριμένης τράπεζας. Το πρόσφατο παρελθόν, λίγο μετά την τεράστια έκρηξη που συγκλόνισε το λιμάνι της πρωτεύουσας του Λιβάνου, έχει δείξει πως η κοινωνική εξέγερση στον Λίβανο έρχεται ευκολότερα και μαζικότερα μέσα από την οικονομική κατάρρευση.

Αν τα καταφέρει το Ισραήλ θα έχει επιφέρει το κρισιμότερο χτύπημα ενάντια στο μακρύ χέρι της Τεχεράνης καθώς θα την φέρει αντιμέτωπη με τους ίδιους της τους ανθρώπους. Μετά τους βομβητές το Ισραήλ θα τελειώσει με ακόμη ένα «υβριδικό» χτύπημα αυτό που ξεκίνησε στην περιοχή πριν από έναν μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου