Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

Τουρκία: Τρομοκρατικό χτύπημα στην Αεροδιαστημική Βιομηχανία στην Άγκυρα - 5 νεκροί και δεκάδες τραυματίες


Τα γεγονότα της ημέρας
Στόχο τις εγκαταστάσεις της τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (ΤΑΙ), έξω από την Άγκυρα, είχε η τρομοκρατική επίθεση λίγο μετά τις 15:00 της Τετάρτης (23/10).Δύο ένοπλοι, ένας άνδρας και μια γυναίκα, έφτασαν με ταξί στις εγκαταστάσεις και εισέβαλαν σε αυτές. Άνοιξαν πυρ και σκότωσαν πέντε ανθρώπους ενώ τραυμάτισαν άλλους 22.

Το πρώτο θύμα τους ήταν ο οδηγός ταξί που σκότωσαν και έκλεψαν το όχημά του. Οι άλλοι τέσσερις ήταν εργαζόμενοι στην TAI, ενώ επτά από τους 22 τραυματίες ήταν μέλη των ειδικών δυνάμεων που έφτασαν στο σημείο.

Τα βίντεο από το εσωτερικό της επιχείρησης δείχνουν τους ενόπλους να πυροβολούν αδιακρίτως, ενώ ακούστηκαν και εκρήξεις. Σε άλλο βίντεο φαίνονται εργαζόμενοι που έχουν κλειστεί σε αίθουσα για να γλιτώσουν από τα πυρά.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι οι δύο δράστες «έχουν εξουδετερωθεί». Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι έρευνες για την ταυτοποίησή τους, όπως και για τον εντοπισμό και άλλων ατόμων που πιθανόν εμπλέκονται.

Σχεδόν ααπό την πρώτη στιγμή οι τουρκικές αρχές μίλησαν για τρομοκρατική επίθεση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οργανώθηκε από το κουρδικό PKK. Αργά το βράδυ οι αναφορές τους έγιαν σαφέστερες σε ό,τι αφορά το κουρδικό κίνημα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπουργοί, αλλά και πολιτικοί της τουρκικής αντιπολίτευσης, καταδίκασαν την τρομοκρατική επίθεση. Την επίθεση καταδίκασαν και χώρες της Δύσης, μεταξύ τους και η Ελλάδα.

Τα θύματα ήταν της επίθεσης ήταν στην πλειοψηφία τους εργαζόμενοι στην TUSAS, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τζεβντέτ Γιλμάζ.

Όπως διευκρίνισε πρόκειται για τέσσερις εργαζόμενους της εταιρείας και τον οδηγό του ταξί που σκότωσαν για να του πάρουν το όχημα ώστε να φτάσουν στην TUSAS.

Ακόμη έγινε γνωστό ότι επτά από τους 22 τραυματίες είναι μέλη των ειδικών δυνάμεων που έσπευσαν στην εταιρεία.
23/10/2024 23:36



Η κατάσταση των τραυματιών


Σε νεότερες δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια είπε ότι τρεις από τους 22 τραυμαρτίες είχαν ήδη πάρει εξιτήριο. Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι ορισμένοι από τους τραυματίες είναι σε σοβαρή κατάσταση.
23/10/2024 22:51



Μπορέλ: Καταδικάζουμε σθεναρά την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της


Tην καταδίκη της ΕΕ για την τρομοκρατική επίθεση στα κεντρικά γραφεία της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας στην Άγκυρα, εξέφρασε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Καταδικάζουμε σθεναρά την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της. Η ΕΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της στην Τουρκία σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή», αναφέρει με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.
23/10/2024 22:21





Νεκρός είναι και ο οδηγός ταξί


Ανάμεσα στα πέντε θύματα της επίθεσης είναι και ο οδηγός ταξί, τον οποίο σκότωσαν για να κλέψουν το όχημά του
23/10/2024 22:15



Το ταξί με το οποίο οι δράστες έφτασαν στην TUSAS


Η αστυνομία απομακρύνει το όχημα με το οποίο οι δράστες έφτασαν στον χώρο της επίθεσης.

 





Σε πέντε ανέρχονται οι νεκροί της επίθεσης


Ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια ανέφερε ότι οι νεκροί από την επίθεση είναι πλέον πέντε.
23/10/2024 21:39



Ο Λευκός Οίκος καταδικάζει σθεναρά την επίθεση


Οι Ηνωμένες Πολιτείες «καταδίκασαν σθεναρά» την επίθεση εναντίον των κεντρικών εγκαταστάσεων της TUSAS. «Μολονότι δεν γνωρίζουμε ακόμη το κίνητρο ή τον δράστη αυτής της ενέργειας, καταδικάζουμε σθεναρά αυτήν την βίαιη πράξη», είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.
23/10/2024 21:27



Τι συνέβη στην τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία


Πρωτοφανής τρομοκρατική επίθεση στις εγκαταστάσεις της τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας, έξω από την Άγκυρα σημειώθηκε την Τετάρτη (23/10).

Τρεις ένοπλοι, δύο άνδρες και μια γυναίκα, έφτασαν με ταξί στις εγκαταστάσεις και εισέβαλαν σε αυτές. Άνοιξαν πυρ και σκότωσαν τέσσερις ανθρώπους ενώ τραυμάτισαν άλλους 14.

Τα βίντεο από το εσωτερικό της επιχείρησης δείχνουν τους ενόπλους να πυροβολούν. Σε άλλο βίντεο φαίνονται εργαζόμενοι που έχουν κλειστεί σε αίθουσα για να γλιτώσουν από τα πυρά.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι δύο δράστες «έχουν εξουδετερωθεί». Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι έρευνες για την ταυτοποίησή τους, όπως και για τον εντοπισμό και άλλων ατόμων που πιθανόν εμπλέκονται.

Από σχεδόν την πρώτη στιγμή οι τουρκικές αρχές μίλησαν για τρομοκρατική επίθεση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οργανώθηκε από το κουρδικό PKK.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπουργοί, αλλά και πολιτικοί της τουρκικής αντιπολίτευσης, καταδίκασαν την τρομοκρατική επίθεση. Επιπλέον την επίθεση καταδίκασαν χώρες της Δύσης, μεταξύ τους και η Ελλάδα.
23/10/2024 21:15



Sabah: Οι πρώτες ενδείξεις εμπλέκουν το PKK, συνεχίζονται οι έρευνες


Τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι τουρκικές αρχές σε σχέση με την τρομοκρατική επίθεση στην Αεροδιαστημική Βιομηχανία δείχνουν την εμπλοκή του PKK, αναφέρει η Sabah.

Η διαδικασία για την ταυτοποίηση των δραστών συνεχίζεται, επισημαίνουν οι αρχές που θα προχωρήσουν σε επίσημες δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση των ερευνών.
23/10/2024 21:03



Καταδίκη και από τον φυλακισμένο Σελαχεντίν Ντεμιρτάς


Ο φυλακισμένος ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, Σελαχεντίν Ντεμιρτάς, καταδίκασε την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση και απέστειλε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

Επιπλέον, καταδίκασε την νοοτροπία που προσπαθεί να ανακόψει με αιματηρές επιθέσεις κάθε αναζήτηση λύσης μέσω του διαλόγου και της πολιτικής
23/10/2024 20:52



ΠΑΣΟΚ: Απερίφραστη και ανεπιφύλακτη καταδίκη της τρομοκρατικής επίθεσης στην Άγκυρα


Ρητά και απερίφραστα καταδίκασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος, την τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα.


Κιλιτσντάρογλου: Οι τρομοκράτες απειλούν την ενότητα και την αλληλεγγύη μας


«Καταδικάζω την τρομοκρατία, τους τρομοκράτες και τους υποστηρικτές τους που απειλούν την ενότητα και την αλληλεγγύη μας», τόνισε σε δήλωσή του ο πρώην αρχηγός του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, με αφορμή του περιστατικό στην TUSAS.
23/10/2024 20:37



Η Γερμανία εκφράζει την αλληλεγγύη της στην Τουρκία


Την «αλληλεγγύη της είναι προς τους Τούρκους φίλους μας» εξέφρασε η Γερμανία που έχει μεγάλο τουρκικό πληθυσμό.

«Καταδικάζουμε όλες τις μορφές τρομοκρατίας με τον πιο έντονο τρόπο», ανέφερε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο X.

Την επίθεση καταδίκασε η πρεσβεία των ΗΠΑ, αλλά και η πρεσβεία της Βρετανίας.
23/10/2024 20:26



Υπουργός Άμυνας Γκιουλέρ: Δεν θα σταματήσουμε πριν εξοντώσουμε τους τρομοκράτες


Προς το PKK «έδειξε» έμμεσα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ σε δηλώσεις του με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση.



«Δεν θα παραιτηθούμε από την καταδίωξή των τρομοκρατών μέχρι να εξοντωθεί και ο τελευταίος τρομοκράτης και θα εκδικηθούμε τον πόνο που προκάλεσαν», δήλωσε.




Ερντογάν: Όποιος επιτέθηκε στο έθνος μας θα πληρώσει


Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας συνεχίζεται, δεσμεύτηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε ότι επρόκειτο για μια «άθλια επίθεση κατά της ειρήνης του έθνους μας και των αμυντικών μας πρωτοβουλιών».

Επαίνεσε τις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες «επενέβησαν γρήγορα και εξουδετέρωσαν τους τρομοκράτες».

Τόνισε ακόμη ότι «το έθνος μας πρέπει να γνωρίζει ότι τα βρώμικα χέρια που απλώνουν το χέρι τους στην Τουρκία θα ξεριζωθούν οριστικά».
23/10/2024 20:06



Γιασάρ Γκιουλέρ: Δίνουμε στους μπάσταρδους του ΡΚΚ την τιμωράι που τους αξίζει, αλλά δεν γίνονται σοφότεροι



Το PKK έδειξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ, διαμηνύοντας ότι θα υπάρξει τιμωρία.

«Προσπάθησαν να διαταράξουν την ειρήνη του έθνους μας επιτιθέμενοι στις εγκαταστάσεις της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας με έναν κατάπτυστο και ατιμωτικό τρόπο, όπως κάνουν πάντα», είπε.

Σε ακόμη πιο υψηλούς τόνους, ο Γκιουλέρ ανέφερε: «Δίνουμε σε αυτούς τους μπάσταρδους του PKK την τιμωρία που τους αξίζει κάθε φορά, αλλά δεν γίνονται σοφότεροι. Δεν θα τους αφήσουμε να φύγουν μέχρι να εξοντωθεί και ο τελευταίος τρομοκράτης. Θα βγάλουμε τον πόνο αυτών των ενεργειών σε αντάλλαγμα. Όλοι θα το δουν αυτό».
23/10/2024 19:58



Ο Μητσοτάκης καταδικάζει την τρομοκρατική επίθεση


Καταδικάζει την επίθεση στην Άγκυρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που εξέφρασε την αλληλεγγύη του στις οικογένειες των θυμάτων.

Συγγενείς περιμένουν πληροφορίες για τους δικούς τους ανθρώπους


Πολλοί άνθρωποι βρίσκονται μπροστά από τις εγκαταστάσεις, καθώς αναζητούν πληροφορίες για τους συγγενείς τους που εργάζονται στις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας.
23/10/2024 19:46



Καταδικάζει την επίθεση ο ΟΗΕ


Την καταδίκη του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην τρομοκρατική επίθεση στην Τουρκία εξέφρασε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Οργανισμού.

«Ο Γενικός Γραμματέας καταδικάζει αυτή την επίθεση εναντίον αμάχων», αναφέρει στη δήλωση εκφράζοντας συλλυπητήρια στις οικογένειες όσων έχασαν τη ζωή τους, ενώ ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Με ταξί έφτασαν οι τρομοκράτες στις εγκαταστάσεις
Προβλήματα στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης αναφέρουν Τούρκοι πολίτες
Λίγο πριν τις 18:00 το απόγευμα, χρήστες από μεγάλες περιοχές της Τουρκίας ανέφεραν ότι είχαν προβλήματα προσβασιμότητας στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, την ώρα που η κυβέρνηση έχει ζητήσει πολλή προσοχή στη δημοσιοποίηση οπτικοακουστικού υλικού.
23/10/2024 18:53



Συλλυπητήρια του Μαρκ Ρούτε στον Ερντογάν


Συλλυπητήρια στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, ο Ρούτε έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης.

Να σημειωθεί ότι η Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία ήταν εξουσιοδοτημένη από το ΝΑΤΟ.
23/10/2024 18:48



Σε εξέλιξη η διαδικασία αναγνώρισης των τρομοκρατών


Έρευνες για την αναγνώριση των τριών τρομοκρατών διενεργεί η τουρκική αστυνομία, που θέλει να μάθει τις ταυτότητές τους.

Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι αμέσως μόλις υπάρξει η αναγνώριση, οι Τούρκοι πολίτες θα ενημερωθούν για το ποια τρομοκρατική οργάνωση ευθύνεται για την επίθεση.
23/10/2024 18:44



Σε σοβαρή κατάσταση οι 3 από τους 14 τραυματίες


Σε σοβαρή κατάσταση βρίσκονται, μετά την τρομοκρατική επίθεση, οι 3 από τους 14 τραυματίες, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας
23/10/2024 18:38



Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών: Απερίφραστη καταδίκη στην επίθεση


«Η επίθεση στις εγκαταστάσεις της τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας, όπως και κάθε τρομοκρατική επίθεση, είναι απερίφραστα καταδικαστέα. Η αδιάκριτη βία δεν έχει θέση σε μια δημοκρατία», αναφέρει το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.
Εξουδετερώθηκαν η γυναίκα και ένας άνδρας τρομοκράτης


Ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια ανακοίνωσε ότι εξουδετερώθηκε η γυναίκα τρομοκράτης και ένας εκ των αδρών.

Όπως είπε, αμέσως μετά την επίθεση, οι μονάδες της αστυνομίας και η ομάδα ειδικών επιχειρήσεων έφτασαν πολύ γρήγορα εστις εγκαταστάσεις.
23/10/2024 18:33



Πολύ προσεκτικά κρατούσε το όπλο της η γυναίκα τρομοκράτης


Ιδιαίτερη εντύπωση έχει προκαλέσει η γυναίκα τρομοκράτης που επιτέθηκε στις εγκαταστάσεις. Όπως αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, κρατούσε το όπλο της πολύ προσεκτικά.

Πληροφορίες που μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα αναφέρουν ότι η μάχη συνεχίζεται μέσα στις εγκαταστάσεις.


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου