Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024

Κύπρος: To Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απέρριψε μια και όχι τρεις δικαστές

  Υπερβολική φαίνεται να ήταν η αναστάτωση που προκλήθηκε από την απόρριψη της λίστας των τριών ατόμων που πρότεινε η Κυπριακή Δημοκρατία για επιλογή Δικαστή στο ΕΔΑΔ (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων). Κάθε κράτος μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης διαθέτει έναν Δικαστή στην ολομέλεια του ΕΔΑΔ. Ο δικαστής κάθε κράτους επιλέγεται από λίστα τριών ατόμων, τα οποία πρέπει να έχουν συγκεκριμένα προσόντα.

Η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή Νομικών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, μετά από συνεντεύξεις με τους τρεις υποψήφιους Δικαστές που πρότεινε η Κύπρος αποφάσισε να απορρίψει την λίστα και να ζητήσει νέα λίστα.



Σύμφωνα με ενημέρωση που έκανε  από αρμόδια πηγή στη Λευκωσία «και τα 3 προτεινόμενα άτομα, από τη Κυπριακή Δημοκρατία, για διορισμό σε θέση δικαστή στο ΕΔΑΔ πληρούν τα κριτήρια. Η διαδικασία ακολουθήθηκε όπως έπρεπε και μάλιστα υπάρχει σχετική επιστολή ημερομηνίας 5/7/2024.

Στη διαδικασία της συνέντευξης, όμως, μια εκ των τριών υποψηφίων δεν τα πήγε και ιδιαιτέρως καλά και κρίθηκε ως μη ικανοποιητική η παρουσία της ενώπιον τη αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης. Επειδή, όμως, η Επιτροπή πρέπει να παραπέμψει τρία ονόματα στην Ολομέλεια, γι' αυτό προέκυψε το θέμα με την επιστροφή της λίστας και την παράκληση για αποστολή νέας λίστας. Από τη νέα λίστα θα απουσιάζει μόνο το ένα εκ των τριών ονομάτων το οποίο θα έχει αντικατασταθεί με άλλο». Η ίδια πηγή ανέφερε στο protothema.gr ότι παρόμοιο θέμα προέκυψε και με τη λίστα της Δανίας.



Πριν λίγο ο εκπρόσωπος τύπου του κυπριακού υπουργείου εξωτερικών Θεόδωρος Γκότσης, ανέφερε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η διαδικασία που ακολούθησε η αρμόδια Επιτροπή της Κυπριακής Δημοκρατίας επί του θέματος έχει αξιολογηθεί ως η πρέπουσα από την Επιτροπή Ειδικών που έχει συστήσει η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την εξέταση τόσο της διαδικασίας όσο και των σχετικών αιτήσεων.

«Το ίδιο ισχύει και για τον κατάλογο των υποψηφίων που προτάθηκαν, οι οποίοι, σύμφωνα με την Επιτροπή Ειδικών, πληρούσαν τα κριτήρια που τέθηκαν για την συμπερίληψή τους στην σχετική προτεινόμενη λίστα». Ο κ. Γκότσης σημείωσε ότι αυτό ισχύει και για τους τρεις υποψηφίους που είχαν προταθεί, ενώ συναφώς οι αρμόδιες αρχές ενημερώθηκαν και γραπτώς με σχετική επιστολή, ημερομηνίας 5 Ιουλίου 2024.



Εξηγώντας περαιτέρω τη διαδικασία που ακολουθείται σε τέτοιες περιπτώσεις, ο κ. Γκότσης ανέφερε ότι μετά το στάδιο των συνεντεύξεων ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, η επιτροπή αυτή υποβάλλει στη Συνέλευση την εισήγησή της. Στο στάδιο των συνεντεύξεων, για κάθε κράτος μέλος, προκύπτει το ενδεχόμενο κάποιος ή κάποιοι εκ των υποψηφίων να μην ικανοποιήσουν την επιτροπή.

«Αυτό σε καμία απολύτως περίπτωση δεν αντανακλά στη διαδικασία που ακολουθήθηκε από το κράτος μέλος, ούτε στα προσόντα των υποψηφίων, τα οποία άλλη ειδική επιτροπή έχει ήδη εξετάσει και αξιολογήσει πριν προχωρήσει στο στάδιο των συνεντεύξεων», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου