Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024

Νέα Υόρκη: Δίωξη για τον δήμαρχο της πόλης - Τον κατηγορούν ότι πήρε χρήματα από την Τουρκία


Δίωξη σε βάρος του δημάρχου της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς, άσκησαν οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ με πληροφορίες αμερικανικών μέσων ενημέρωσης να αναφέρουν ότι σχετίζονται με τις έρευνες για χρηματοδότηση της καμπάνιας του από την Τουρκία προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως» για το τουρκικό προξενείο στο Μανχάταν.Οι ακριβείς κατηγορίες δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές με δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για το αδίκημα της λειτουργίας ως ξένου πράκτορα μετά την αποδοχή χρημάτων από ξένες οντότητες.

Ο ίδιος στην πρώτη αντίδρασή του υποστήριξε ότι η δίωξη σε βάρος του ασκήθηκε επειδή αναφέρθηκε στην κρίση με τους μετανάστες που αντιμετωπίζει η Νέα Υόρκη.

«Γνώριζα πάντα ότι αν στήριζα τους κατοίκους της Νέας Υόρκης θα αποτελούσα στόχο, και αυτό έγινε. Αν ασκηθεί δίωξη σε βάρος μου, είμαι αθώος και θα παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις» ανέφερε σε δήλωσή του στη New York Post.



Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Άνταμς θα παραδοθεί στις αρχές των ΗΠΑ κάποια στιγμή την ερχόμενη εβδομάδα.

«Θα ζητήσω η εκδίκαση να γίνει άμεσα ώστε οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης να μάθουν την αλήθεια» ανέφερε σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Χ.


Εκτός του Άνταμς στην ίδια υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται τουλάχιστον άλλα δύο άτομα, η Μπριάνα Σαγκς που είχε την αρμοδιότητα της συγκέντρωσης δωρεών και ο Γουίνι Γκρέκο ο οποίος ήταν υπεύθυνος των σχέσεων του δημάρχου της Νέας Υόρκης με χώρες της Ασίας.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη δικογραφία θα ονοματίζονται επιπλέον τρία άτομα, η ταυτότητα των οποίων δεν έχει γίνει γνωστή.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για την πρώτη φορά που θα ασκηθούν διώξεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο για δήμαρχο Νέας Υόρκης.

Παράνομες δωρεές

Η επικείμενη απαγγελία κατηγοριών εις βάρος του δημάρχου της Νέας Υόρκης επιδεινώνει περαιτέρω τη θέση του, την ώρα που η δημοτικότητά του πέφτει. Εξάλλου η υπόθεση ενδέχεται να αποτελέσει πλήγμα για τους Δημοκρατικούς λίγες εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Τουλάχιστον τέσσερις ομοσπονδιακές έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη, εκ των οποίων τρεις από την εισαγγελία του Μανχάταν, εις βάρος του δημάρχου και συνεργατών του, κάποιοι από τους οποίους παραιτήθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Πριν καν ανακοινωθούν οι κατηγορίες, ο Νταγκ Μούζιο, Νεοϋορκέζος πολιτικός αναλυτής, επεσήμανε ότι ο Άνταμς «δεν μπορεί να αποφύγει τις ευθύνες του», ενώ εκτίμησε ότι «οι Ρεπουμπλικάνοι μπορεί να πούνε: κοιτάξτε, είναι η πιο μεγάλη πόλη των ΗΠΑ, τη διαχειρίζονται οι Δημοκρατικοί και υπάρχουν λόγοι να πιστέψουμε ότι εκεί η διαφθορά είναι γενικευμένη».

Πριν λιγότερο από έναν χρόνο ομοσπονδιακοί πράκτορες κατέσχεσαν τις ηλεκτρονικές συσκευές του δημάρχου της Νέας Υόρκης και πραγματοποίησαν έρευνα στο σπίτι της Μπριάνα Σαγκς, επικεφαλής της ομάδας συγκέντρωσης δωρεών για την προεκλογική εκστρατεία του Άνταμς.

Αργότερα έγινε γνωστό ότι η εισαγγελία του Μανχάταν ερευνούσε αν η προεκλογική ομάδα του Άνταμς το 2021 συνωμότησε με εταιρείες που συνδέονται με την Τουρκία ώστε να λάβει παράνομες δωρεές.

Από την πλευρά τους οι New York Times ανέφεραν τη Δευτέρα ότι η εισαγγελία κλήτευσε πρόσωπα από την προεκλογική εκστρατεία και το γραφείο του δημάρχου αναζητώντας πληροφορίες για τη λήψη παράνομων δωρεών από πέντε ακόμη χώρες: το Ισραήλ, την Κίνα, το Κατάρ, τη Νότια Κορέα και το Ουζμπεκιστάν.

«Πλημμύρα παραιτήσεων και κενών»

Ήδη τις τελευταίες ημέρες πολλά πρόσωπα από τον στενό κύκλο του δημάρχου της Νέας Υόρκης έχουν παραιτηθεί, ανάμεσά τους ο υπεύθυνος των υπηρεσιών υγείας και ο υπεύθυνος για ζητήματα παιδείας.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Υόρκης Έντουαρντ Καμπάν, που επίσης ερευνάται, παραιτήθηκε νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, έναν χρόνο αφού ανέλαβε την ηγεσία της αστυνομίας της Νέας Υόρκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου