Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024

Έρευνα: H Γη στο μακρινό παρελθόν ίσως είχε δαχτυλίδια όπως ο Κρόνος

Έρευνα: H Γη στο μακρινό παρελθόν ίσως είχε δαχτυλίδια όπως ο Κρόνος Η Γη ενδέχεται να είχε στο μακρινό παρελθόν ένα γιγάντιο δαχτυλίδι διαστημικών βράχων γύρω της, παρόμοιο με εκείνο του Κρόνου, το οποίο θα μπορούσε να έχει προκαλέσει μία σειρά από χαοτικά χτυπήματα μετεωριτών στην επιφάνεια του πλανήτη μας.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Earth and Planetary Science Letters, ο δακτύλιος πρέπει να σχηματίστηκε πριν από 466 εκατομμύρια χρόνια από τα απομεινάρια ενός γιγαντιαίου αστεροειδούς που διαλύθηκε περνώντας κοντά από τη Γη.

Η ύπαρξη του δακτυλίου είχε δύο απροσδόκητες συνέπειες για τη Γη: Πρώτον, μπορεί να συνέβαλε σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο ψύχρανσης, ρίχνοντας σκιά στον ισημερινό και, δεύτερον, τον «βομβαρδισμό» της επιφάνειας του πλανήτη με μετεωρίτες.

«Με την πάροδο εκατομμυρίων ετών, υλικό από αυτόν τον δακτύλιο έπεσε σταδιακά στη Γη, δημιουργώντας την αιχμή των προσκρούσεων μετεωριτών που παρατηρείται σήμερα στο γεωλογικό αρχείο», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Andy Tomkins, καθηγητής πλανητικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Monash της Αυστραλίας.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στην εκπληκτική αυτή υπόθεση μελετώντας μια περίοδο στην ιστορία της Γης γνωστή ως Ορδοβίκια (485 εκατομμύρια έως 443 εκατομμύρια χρόνια πριν), η οποία ήταν μια από τις ψυχρότερες περιόδους των τελευταίων 500 εκατομμυρίων ετών, κατά την οποία παρατηρήθηκε επίσης μια δραματική αύξηση του αριθμού των μετεωριτών που έπεφταν στη Γη.

Για να διερευνήσουν τι θα μπορούσε να έχει προκαλέσει αυτά τα φαινόμενα, οι επιστήμονες χαρτογράφησαν τις θέσεις 21 κρατήρων πρόσκρουσης μετεωριτών, γεγονός που αποκάλυψε ότι όλες οι προσκρούσεις συνέβησαν σε μία ζώνη 30 μοιρών από τον ισημερινό της Γης.



Έχοντας κατά νου τις εξαιρετικά μικρές πιθανότητες να συμβεί αυτό τυχαία, οι ερευνητές κατέληξαν σε μια υπόθεση που θα μπορούσε να εξηγήσει τόσο τους κρατήρες στον ισημερινό, όσο και την ψύξη του πλανήτη: Την ύπαρξη ενός δακτυλίου γύρω από τη Γη από τα απομεινάρια ενός διαλυμένου αστεροειδούς.

Χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να υποστηριχθεί η υπόθεση, αλλά η θεωρία του αρχαίου δακτυλίου θα μπορούσε να εξηγήσει πολλές πτυχές της ιστορίας της Γης, ειδικά αν οι δακτύλιοι εμφανίστηκαν περισσότερες από μία φορές πάνω από τον πλανήτη μας, προτού εξαφανιστούν σιγά-σιγά λόγω της βαρύτητας της Γης.

«Η ιδέα ότι ένα σύστημα δακτυλίων θα μπορούσε να έχει επηρεάσει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες προσθέτει ένα νέο επίπεδο πολυπλοκότητας στην κατανόησή μας για το πώς γεγονότα εκτός της Γης μπορεί να έχουν διαμορφώσει το κλίμα της», δήλωσε ο Tomkins.

Φωτό: Oliver Hull/Monash University

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου