Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

Μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων στον Καύκασο - 6 αστυνομικοί και 1 ιερέας νεκροί


Ένοπλοι εξαπέλυσαν σήμερα σειρά επιθέσεων σε ορθόδοξες εκκλησίες και σε συναγωγή στη Δημοκρατία του Νταγκεστάν στον Ρωσικό Καύκασο, σκοτώνοντας έναν ιερέα και έξι αστυνομικούς, ανακοίνωσε η Ρωσική Αντιτρομοκρατική Επιτροπή και η αστυνομία.

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν στην Μαχατσκαλά, πρωτεύουσα της Δημοκρατίας του Νταγκεστάν, και την παράκτια πόλη Ντέρμπεντ.

Η Ρωσική Ανακριτική Επιτροπή ανέφερε ότι ξεκίνησε ποινική έρευνα για «τρομοκρατικές ενέργειες», χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Στο Ντέρμπεντ οι ανταλλαγές πυροβολισμών συνεχίζονται μέχρι και αυτήν την ώρα. Ελικόπτερα της αστυνομίας πετούν διαρκώς πάνω από την πόλη και οι αρχές κάνουν έκκληση στους κατοίκους να μην κυκλοφορούν στους δρόμους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δράστες έχουν διαφύγει σε ένα κτίριο και οι δυνάμεις της αστυνομίας σχεδιάζουν να επέμβουν.

Το Νταγκεστάν, ομοσπονδιακό υποκείμενο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, είναι μια περιοχή όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι. Η περιοχή γειτνιάζει με την Τσετσενία, και βρίσκεται επίσης κοντά στη Γεωργία και το Αζερμπαϊτζάν.

«Σήμερα το απόγευμα, στις πόλεις Ντέρμπεντ και Μαχατσκαλά, πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις ενόπλων εναντίον δύο ορθόδοξων εκκλησιών, μιας συναγωγής και ενός αστυνομικού σημείου ελέγχου», ανακοίνωσε η Ρωσική Αντιτρομοκρατική Επιτροπή, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria-Novosti.

«Σύμφωνα με αρχικές αναφορές, ένας ιερέας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και αστυνομικοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια αυτών των τρομοκρατικών επιθέσεων», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Συνολικά έξι αστυνομικοί σκοτώθηκαν και 12 τραυματίστηκαν στις επιθέσεις, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Δημοκρατίας του Νταγκεστάν, Γκαγιάνα Γκαρίγεβα.

Ο ιερέας, ηλικίας 66 ετών, σκοτώθηκε στο Ντέρμπεντ, είπε.

Βίντεο που αναρτήθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα δείχνουν τη συναγωγή στο Ντέρμπεντ να έχει τυλιχθεί στις φλόγες.

Ο πρόεδρος του συμβουλίου εβραϊκών κοινοτήτων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Μπαρούχ Γκόριν δήλωσε στο Telegram ότι «η συναγωγή στο Ντέρμπεντ έχει τυλιχθεί στις φλόγες».

«Είναι αδύνατον να κατασβεστεί η φωτιά. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν: ένας αστυνομικός και ένας φύλακας», πρόσθεσε.

Τόνισε επίσης ότι «η συναγωγή στη Μαχατσκαλά πυρπολήθηκε και κάηκε».

Ο ηγέτης του Νταγκεστάν, Σεργκέι Μελίκοφ, έγραψε στο Telegram: «απόψε στο Ντέρμπεντ και τη Μαχατσκαλά, άγνωστοι προσπάθησαν να αποσταθεροποιήσουν την κοινωνία». Άλλα βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν την ανταλλαγή των πυροβολισμών έξω από τη συναγωγή στο Ντέρμπεντ.

Τρεις δράστες κατέβηκαν από τα αυτοκίνητα στα οποία επέβαιναν και άνοιξαν πυρ σε βάρος αστυνομικών οι οποίοι απομακρύνθηκαν από το σημείο με μεγάλη ταχύτητα.

Δύο από τους δράστες σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς, ανέφερε το Baza Telegram

Πυροβολισμοί ακούστηκαν και στην πρωτεύουσα της Δημοκρατίας του Νταγκεστάν, Μαχατσκαλά. Τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι ένοπλοι κρατούν ομήρους στην ορθόδοξη εκκλησία. Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί από τις αρμόδιες αρχές.

Δείτε εικόνα με τους δύο νεκρούς δράστες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου