Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Ιράν: Ποια είναι η χήρα του Εμπραχίμ Ραϊσί - Η αμφιλεγόμενη για τον μουσουλμανικό κόσμο Πρώτη Κυρία Τζαμιλέ Αλαμολόντα

«Είμαι δάσκαλα και επικεντρώνομαι σε φιλοσοφικές θεωρίες»... Συγγραφέας και ακαδημαϊκός η χήρα του προέδρου του Ιράν Ραϊσί, Τζαμιλέ Αλαμολόντα, θεωρείται μία αμφιλεγόμενη για τα μουσουλμανικά πρότυπα «Πρώτη Κυρία».Εκφέρει δημόσια τις απόψεις και τους προβληματισμούς της ενώ είχε στείλει επιστολή στη σύζυγο του Εμανουέλ Μακρόν για τον πόλεμο στη Γάζα. Όσον αφορά στις απόψεις της για τον ρόλο της γυναίκας, δεν μπορούν να θεωρηθούν σκοταδιστικές, απεναντίας με αυτές προωθεί την ελευθερία, ωστόσο υποστηρίζει τον νόμο για το χιτζάμπ.

Ερωτηθείσα ειδικότερα εάν το Ιράν πρέπει να διατηρήσει τον νόμο, η Αλαμαλόντα είχε πει τα εξής:

«Ήταν μια παράδοση, ευρέως αποδεκτή. Και τώρα, εδώ και χρόνια, έχει μετατραπεί σε νόμο. Και η παραβίαση του νόμου, η καταπάτηση οποιουδήποτε νόμου, όπως ακριβώς σε κάθε χώρα, συνοδεύεται από τις δικές της τιμωρίες».

Εκείνη φοράει το μαύρο τσαντόρ της, που δεν είναι απλώς μια μαντίλα αλλά ένας μανδύας που καλύπτει ολόκληρο το σώμα και αφήνει ελεύθερο το πρόσωπο, αλλά όχι τα χέρια.

Με την επιλογή της αυτή απορρίπτει το δυτικό στυλ που αγκάλιασαν πολλές Ιρανές, ιδιαίτερα εκείνες που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις μετά τη δολοφονία της 22χρονης Μαχσά Αμινί.

Τον Νοέμβριο του 2023, η Τζαμιλέ Αλαμολόντα έστειλε επιστολή προς τη σύζυγο του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, Μπριζίτ, με την οποία την προέτρεπε να εργαστεί για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Έγραψε ειδικότερα: «Αγαπητή κυρία Μακρόν! Παρακαλώ, ως γυναίκα που εκπροσωπεί τις μητέρες και τις κόρες της Γαλλίας, ζητήστε από τον σύζυγό σας να μην είναι συνένοχος στη δολοφονία παιδιών και γυναικών της Παλαιστίνης».

Γεννημένη στη δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη πόλη του Ιράν, το Μασχάντ, το 1965, η Τζαμιλέ Αλαμολόντα, κόρη του σκληροπυρηνικού ιμάμη, Ιχμάντ Αλαμολόντα, είναι καθηγήτρια εκπαιδευτικής φιλοσοφίας και έλαβε το διδακτορικό της από το Πανεπιστήμιο Shahid Beheshti. Επίσης διευθύνει το ερευνητικό ινστιτούτο επιστήμης και τεχνολογίας του πανεπιστημίου από το 2001.



Το 1983, παντρεύτηκε τον Εμπραχίμ Ραϊσί, σκληροπυρηνικό μέλος της Ισλαμικής Δημοκρατίας που τον αποκαλούσαν «Χασάπη της Τεχεράνης» και απέκτησαν δύο κόρες.

Είναι, πάντως, ασυνήθιστο για σύζυγο Ιρανού ηγέτη να προωθεί τις δικές της απόψεις ωστόσο η 59χρονη δεν επέλεξε να ακολουθήσει την παραδοσιακή εικόνα που επιβάλλει η συντηρητική κοινωνία.



Οι απόψεις της για τον ρόλο της γυναίκας έχουν προκαλέσει ζωηρό ενδιαφέρον ανά τον κόσμο, καθώς πρωθούν την ελευθερία σε πολλούς τομείς όπως την εκπαίδευση.

Η Τζαμιλέ Αλαμολόντα έχει δώσει, μάλιστα, συνεντεύξεις σε ξένα μέσα ενημέρωσης κι έχει συνοδεύσει τον σύζυγό της σε επίσημα ταξίδια, όπως στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη.

Σε συνέντευξή της στην κρατική τηλεόραση της Βενεζουέλας τον Ιούνιο του 2023, υποστήριξε ότι υπάρχουν κυβερνήσεις που κλείνουν τα μάτια στην κακοποίηση των γυναικών όπως συμβαίνει και στον χώρο εργασίας.



Έχει εστιάσει δε στην ανάγκη καταπολέμησης της ενδοοικογενειακής βίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου