Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

Εμπραχίμ Ραϊσί: Ποιοι είναι οι Ιρανοί που πανηγύρισαν για τον θάνατο του «χασάπη της Τεχεράνης»

 
Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί πέθανε μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου του και ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, κήρυξε πενθήμερο εθνικό πένθος.Την Κυριακή την ώρα των αγωνιωδών αναζητήσεων για τον Ιρανό πρόεδρο, προτού βρεθεί νεκρός, πολλοί ήταν εκείνοι που είχαν βγει στους δρόμους του Ιράν για να προσευχηθούν. Η κρατική τηλεόραση έδειξε πλάνα με πιστούς να προσεύχονται για τον πρόεδρο στην πόλη Mashhad.Όμως οι αντιδράσεις των Ιρανών στην είδηση του θανάτου του Εμπραχίμ Ραϊσί δεν είναι ομόθυμες. Σύμφωνα με τη Daily Mail, υπάρχουν και οι Ιρανοί που ύψωσαν ένα ποτήρι με αλκοόλ και ήπιαν γιορτάζοντας με ανακούφιση που ο «χασάπης της Τεχεράνης» δεν ζει πια.


Δύο Ιρανές, η Mersedeh Shahinkar και η Sima Moradbeigi, φαίνεται να χορεύουν και χαμογελούν ως απάντηση στην είδηση ότι το ελικόπτερο του Ραϊσί είχε συντριβεί στην πλαγιά του βουνού. Η Shahinkar τυφλώθηκε από τη βαρβαρότητα των δυνάμεων ασφαλείας εν μέσω των διαδηλώσεων του 2022, ενώ η Moradbeigi έχασε τη χρήση του ενός χεριού της όταν ένας ένοπλος φρουρός της ανατίναξε τον αγκώνα της.


Η Mersedeh Shahinkar και η Sima Moradbeigi

Οι κόρες της Minoo Majidi, μιας 62χρονης Ιρανής που ήταν ένας από τους ανθρώπους που πυροβολήθηκαν από τις υπηρεσίες ασφαλείας μετά τον θάνατο της Μάχσα Αμίνι τον Σεπτέμβριο του 2022, μοιράστηκαν ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σηκώνοντας ένα ποτήρι... γιορτάζοντας τον θάνατο του Ιρανού προέδρου.


Οι κόρες της Minoo Majidi

Επίσης, η Daily Mail τόνισε πως μια σειρά από άλλα βίντεο κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνοντας ανθρώπους να ρίχνουν πυροτεχνήματα στους δρόμους της Τεχεράνης για να πανηγυρίσουν, ωστόσο αυτά τα βίντεο ήταν από το 2023.

Πάντως, εκατοντάδες βγήκαν στους δρόμους της Τεχεράνης σήμερα, ντυμένοι στα μαύρα και κρατώντας φωτογραφίες του Ραϊσί. Πολλοί έδειχναν φανερά αναστατωμένοι με την είδηση του θανάτου του προέδρου του Ιράν.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το βρετανικό μέσο, στη Μόσχα, γυναίκες- επίσης ντυμένες στα μαύρα- φάνηκαν να απλώνουν κόκκινα τριαντάφυλλα στους τοίχους της ιρανικής πρεσβείας στη ρωσική πρωτεύουσα.

Πενθήμερο εθνικό πένθος

Υπενθυμίζεται πως οι τελετές για την κηδεία του προέδρου του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί, ο οποίος σκοτώθηκε την Κυριακή σε συντριβή ελικοπτέρου, θα ξεκινήσουν την Τρίτη από την πόλη Ταμπρίζ, στα βορειοδυτικά, ανακοίνωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο Irna.

Η νεκρώσιμος ακολουθία για τον πρόεδρο και τα πρόσωπα που τον συνόδευαν στο ταξίδι του θα γίνει το πρωί στις 9.30 (τοπική ώρα, 08.00 ώρα Ελλάδας) στην Ταμπρίζ και στη συνέχεια οι σοροί θα μεταφερθούν στην Τεχεράνη, όπου θα συνεχιστούν οι τελετές, ανέφερε το πρακτορείο, επικαλούμενο τον υπουργό Εσωτερικών Αχμάντ Βαχιντί.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του προέδρου της χώρας Εμπραχίμ Ραϊσί και ανακοίνωσε ότι ο πρώτος αντιπρόεδρος Μοχαμάντ Μοχμπέρ αναλαμβάνει καθήκοντα προσωρινού προέδρου και έχει στη διάθεσή του 50 ημέρες για τη διοργάνωση προεδρικών εκλογών, μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

«Βάσει του άρθρου 131 του Συντάγματος, ο Μοχμπέρ αναλαμβάνει να ηγηθεί της εκτελεστικής εξουσίας» και θα πρέπει σε συννενόηση με τους επικεφαλής της νομοθετικής και της δικαστικής εξουσίας να διοργανώσει «εκλογές για νέο πρόεδρο εντός 50 ημερών κατά το μέγιστο», σημείωσε ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν κήρυξε επίσης πενθήμερο εθνικό πένθος στη χώρα για τον θάνατο του προέδρου και επτά άλλων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, κατά τη συντριβή του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαιναν χθες, Κυριακή, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

«Κηρύσσω πενθήμερο εθνικό πένθος και εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στον αγαπητό ιρανικό λαό», σημείωσε ο ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν σε ανακοίνωση που εξέδωσε μερικές ώρες μετά την αναγγελία του θανάτου του προέδρου της χώρας.

Ο Μοχμπέρ, όπως ο Ραϊσί, θεωρείται στενός συνεργάτης του Χαμενεΐ, ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο στα κρατικά ζητήματα του Ιράν. Ο Μοχμπέρ έγινε πρώτος αντιπρόεδρος το 2021 όταν ο Ραϊσί εξελέγη πρόεδρος.

Παράλληλα η ιρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μετά τον θάνατο του υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν διορίζει προσωρινό υπουργό Εξωτερικών της χώρας τον Αλί Μπαγερί Κανί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου