Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

Ταλιμπάν: Μετά τον τρόμο το έριξαν στον... τουρισμό - Τα ειδικά μαθήματα για τουρίστριες, το Ντουμπάι και η Κίνα

Σε μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών φαίνεται ότι έχουν επιδοθεί οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν οι οποίοι έχουν ιδρύσει μέχρι και κρατική σχολή τουρισμού ελπίζοντας ότι θα βοηθήσει στην ενίσχυση της χειμαζόμενης οικονομίας.Όπως σημειώνει το Associated Press «οι τουρίστες φαίνεται να επιλέγουν το Αφγανιστάν ενθαρρυμένοι από την μείωση των περιστατικών βίας στη χώρα, τον αυξημένο αριθμό απευθείας πτήσεων με περιοχές όπως το Ντουμπάι αλλά και για να έχουν να λένε ότι ταξίδεψαν σε έναν ασυνήθιστο προορισμό. Οι αριθμοί δεν είναι μεγάλοι - ποτέ δεν ήταν - αλλά έχουν ανοίξει μια συζήτηση για τον τουρισμό στο Αφγανιστάν. Το 2021 τη χώρα επισκέφθηκαν 691 ταξιδιώτες από το εξωτερικό, το 2022 το ίδιο έκαναν 2.300 ενώ το 2023 ο αριθμός έφτασε τους 7.000».


Αφγανοί βγάζουν σέλφι στο Παλάτι Νταρούλ Αμάν στην Καμπούλ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της διεύθυνσης Τουρισμού στην Καμπούλ, Μοχάμεντ Σαχίντ, η μεγαλύτερη τουριστική αγορά για το Αφγανιστάν είναι η Κίνα λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας αλλά και του μεγάλου πληθυσμού της. Κατά τον ίδιο η χώρα του έχει πλεονεκτήματα σε σχέση με γειτονικές χώρες: «Μου έχουν πει ότι δεν θέλουν να πάνεστο Πακιστάν γιατί είναι επικίνδυνο και δέχονται εκεί επιθέσεις. Το ίδιο μου έχουν πει και οι Ιάπωνες. Αυτό είναι καλό για εμάς».

Την ίδια ώρα, όμως, υπάρχουν και προβλήματα με πρώτο την δυσκολία έκδοσης και το υψηλό κόστος για τη βίζα καθώς αρκετές χώρες έχουν κόψει δεσμούς με τον Αφγανιστάν μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία και την απουσία αναγνώρισής τους ως νόμιμους ηγέτες. Παράλληλα οι πρεσβείες του Αφγανιστάν είτε έχουν κλείσει είτε έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους καθώς είναι σε εξέλιξη ένας «κρυφός πόλεμος» ανάμεσα σε πρεσβείες με στελέχη από το προηγούμενο και υπστηριζόμενο από τη Δύση καθεστώς και πρεσβείες που ελέγχονται από τους Ταλιμπάν.



Δεύτερο εμπόδιο το οδικό δίκτυο το οποίο σε αρκετά σημεία της χώρας είναι είτε μισοτελειωμένο είτε και ανύπαρκτο ενώ αρκετές είναι και οι αεροπορικές εταιρείες που αποφεύγουν τον αφγανικό εναέριο χώρο. Έτισ μπορεί η Καμπούλ να έχει τις περισσότερες διεθνείς πτήσεις αλλά κανένα αφγανικό αεροδρόμιο δεν έχει απευθείας πτήσεις με μεγάλες τουριστικές αγορές όπως η Κίνα, η Ευρώπη ή η Ινδία.


Αφγανοί εργάζονται στον κήπο του ανακαινισμένου Παλατιού Νταρούλ Αμάν στην Καμπούλ.



«Οι γηραιοί (σ.σ. έτσι αποκαλούνται οι υπουργοί στο Αφγανιστάν) με έβαλαν σε αυτή τη θέση. Πρέπει να με εμπιστεύονται για να με έχουν στείλει σε αυτή τη σημαντική θέση» δηλώνει ο Σαίντ παρά τις αντιξοότητες που προαναφέρθηκαν.






Τις ίδιες φιλοδοξίες έχουν και οι φοιτητές στην σχολή Τουρισμού με έναν από τους σπουδαστές, τον Αχμέντ Μασούντ Ταλάς ο οποίος είναι μοντέλο, να λέει ότι θέλει να μάθε περισσότερα για τα αξιοθέατα του Αφγανιστάν ώστε να κάνει αναρτήσεις στο Instagram και την ιστορία τους για όταν θα εμφανίζεται σε μέσα ενημέρωσης. Από την πλευρά του ο απόφοιτης εμπορικής σχολής, Σαμίρ Αχμαντζάι λέει ότι θέλει να ανοίξει ξενοδοχείο αλλά πιστεύει ότι πρέπει πρώτα να μάθει περισσότερα για τον τουρισμό και την φιλοξενία.

«Αυτοί ακούνε ότι το Αφγανιστάν είναι οπισθοδρομικό, φτωχό και έχει μόνο πόλεμο. Έχουμε 5.000 χρόνια ιστορίας. Θα πρέπει να υπάρξει νέα σελίδα για τη χώρα» δηλώνει ο Αχμαντζάι.


Αφγανός ξεναγός φωτογραφίζει έναν Ταϊλανδό τουρίστα κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Καμπούλ.

Στο πλαίσιο των μαθημάτων οι σπουδαστές της τουριστικής σχολής μαθαίνουν - άτυπα - πώς να αλληλεπιδρούν με ξένες γυναίκες και πώς οι συμπεριφορές ή οι συνήθειές τους μπορεί να έρχονται σε αντίθεση με τοπικά έθιμα και κανόνες. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν γυναίκες που μπορεί να καπνίζουν ή να τρώνε δημοσίως ή που μπορεί να συναναστρέφονται με άνδρες με τους οποίους δεν έχουν σχέση αίματος ή γάμου.

Μπορεί, μεν, οι Ταλιμπάν να έχουν επιβάλει αυστηρούς ενδυματολογικούς κανόνες και περιορισμούς για τις γυναίκες όταν ταξιδεύουν, ωστόσο σημάδι ότι κάτι αλλάζει μπορεί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Associated Press, να αποτελεί η επαναλειτουργία του σπα για γυναίκες και του ινστιτούτου ομορφιάς στο μοναδικό 5αστερο ξενοδοχείο της χώρας, το Serena. Γυναίκες από χώρες του εξωτερικού πρέπει να επιδείξουν το διαβατήριό τους για να απολαύσουν αυτές τις υπηρεσίες αλλά γυναίκες από το Αφγανιστάν δεν επιτρέπεται να τις πλησιάσουν.

Παρά τις αλλαγές, πάντως, στην σχολή Τουρισμού και Hotel Management δεν υπάρχει καμία γυναίκα με τους σπουδαστές να μην κάνουν καμία νύξη για την απουσία αυτή και μόνο έναν αξιωματούχο να δηλώνει υπό καθεστώς ανωνυμίας ότι «είναι στενάχωρο. Μας ρωτούν γυναίκες αν μπορούν να σπουδάσουν εδώ αλλά υπήρξε αλλαγή πολιτικής μετά την αλλαγή στην κυβέρνηση. Οι γυναίκες που σπουδαζαν πριν δεν εμφανίστηκαν ποτέ ξανά εδώ. Δεν αποφοίτησαν ποτέ».


Mια Ταϊλανδή τουρίστρια ποζάρει για φωτογραφία κατά την επίσκεψή της στην Καμπούλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου