Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Ρύθμιση οφειλών στην εφορία: Συμψηφισμοί για όσους «κάηκαν» από τα υψηλά επιτόκια

 Με αυτόματους συμψηφισμούς, δηλαδή χωρίς καμία ενέργεια από την πλευρά των οφειλετών, θα διορθωθεί το πρόβλημα με τα υψηλά επιτόκια που «έκαψαν» πολλούς που ήθελαν να ρυθμίσουν από την 1η Απριλίου τις οφειλές τους προς την εφορία.Μέσα στις επόμενες ημέρες το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα προχωρήσει στην κατάθεση τροπολογίας, η οποία θα ορίζει σε χαμηλότερα επίπεδα τα επιτόκια που αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα λόγω της διασύνδεσης τους με το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ. Με την νομοθετική παρέμβαση του ΥΠΕΘΟ τα επιτόκια παγώνουν για ένα έτος με αναδρομική ισχύ από τον περασμένο Απρίλιο.
Ειδικότερα, το επιτόκιο για τη ρύθμιση οφειλών σε 12 δόσεις, αναμένεται να μειωθεί στο 4,34% από 6,68% που είναι σήμερα, ενώ για τις 24 δόσεις το επιτόκιο θα υποχωρήσει στο 5,84% από 8,18% που είχε αυξηθεί από τον Απρίλιο.

Η διαφορά που θα προκύπτει για όσους έχουν ήδη πληρώσει αυξημένη δόση, θα πιστωθεί στην επόμενη καθώς όπως έχει διευκρινίσει ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης οι φορολογούμενοι δεν θα χρειαστεί να κάνουν κάποια ενέργεια, καθώς η όλη διαδικασία θα γίνει αυτόματα.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως το ότι το 4,6% από το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος στην εφορία δηλαδή 4,611 δισ. ευρώ από 107 δισ. ευρώ έχει ενταχθεί σε κάποιο σχήμα ρύθμισης. Το υψηλότερο ποσοστό ρυθμισμένων οφειλών φυσικών προσώπων καταγράφεται μεταξύ 500 και 10.000 ευρώ ενώ τα νομικά πρόσωπα ρυθμίζουν σε υψηλότερο ποσοστό οφειλές που κινούνται στο εύρος από 10.000 έως 100.000 ευρώ. Αντίθετα, χαμηλά είναι ποσοστά ρύθμισης οφειλών σε μικρά ποσά ιδιαίτερα κάτω των 500 ευρώ όσο και σε υψηλά ποσά άνω των 20.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και άνω των 150.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα.

Για την διευκόλυνση των φορολογουμένων η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) δρομολογεί ένα νέος σύστημα ψηφιακης ειδοποίησης για όσους κινδυνεύουν με απώλεια ρύθμισης χρεών. Από τον επόμενο μήνα θα τους ειδοποιεί εγκαίρως για την πληρωμή των μηνιαίων δόσεων. Το ψηφιακό «καμπανάκι» θα ηχεί μέσω της εφαρμογής myAADElive στο κινητό αλλά και με παράλληλες ειδοποιήσεις στα email των φορολογούμενων και την προσωπική τους σελίδα στο taxisnet.



Σε περίπτωση που φορολογούμενος δεν τηρεί κάποια από τις προϋποθέσεις θα λαμβάνει ειδοποιήσεις συμμόρφωσης ώστε σε εύλογο χρόνο να τακτοποιήσει την εκκρεμότητα και εάν δεν το κάνει η απώλεια της ρύθμισης θα γίνεται με κεντρική διαδικασία και όχι από τον κάθε τοπικό προϊστάμενο της ΔΟΥ.

Σημειώνεται, τέλος, πως με το νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας το πλαίσιο διατήρησης ρυθμίσεων οφειλών καθίσταται πιο ελαστικό καθώς δίνεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους με ρυθμισμένες οφειλές να μην τίθεται εκτός προγράμματος εφόσον εξοφλούν ή τακτοποιούν τα υπόλοιπα χρέη μέσα σε διάστημα 3 μηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου