Παρασκευή 24 Μαΐου 2024

Πώς να δώσετε χάπι στη γάτα σας

Ακόμα κι αν η υγεία της γάτας σας είναι εξαιρετική (και ελπίζουμε να είναι), δεν υπάρχει περίπτωση να αποφύγετε εντελώς να της δώσετε κάποια στιγμή χάπια. Είτε πρόκειται για αντιπαρασιτικά είτε για κάποιο αντιβιοτικό, είναι σημαντικό να βρείτε έναν όσο το δυνατόν πιο αναίμακτο και τραυματικό – τόσο για εσάς όσο και για εκείνη – τρόπο να της δίνετε τα χάπια της.


Κάθε γάτα είναι διαφορετική, με τις παραξενιές και τις ιδιαιτερότητές της. Κάποια απίθανα (ή αλλοπρόσαλλα, ανάλογα πώς το βλέπει κανείς) αιλουροειδή μπορεί να καταπιούν μόνα τους ένα χάπι που βρίσκουν τον πάγκο της κουζίνας (προσοχή με τα ανθρώπινα χάπια!) ενώ κάποια άλλα μπορεί να σας φάνε ολόκληρο δάχτυλο πάνω στη διαδικασία, και το χάπι να το φτύσουν στο πάτωμα δώδεκα συνεχόμενες φορές. Στην πλειοψηφία τους, οι γάτες δεν θα καταπιούν τόσο πρόθυμα κάτι που δεν έχει γεύση τόνο ή μπριζολάκια – ευτυχώς δηλαδή, φανταστείτε να είχατε να κυνηγάτε γατιά που τρώνε λαστιχάκια μαλλιών (τυχαίο το παράδειγμα, ονόματα δεν λέμε, οικογένειες δεν θίγουμε). Επομένως, ενδέχεται να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε διάφορα τεχνάσματα μέχρι να βρείτε αυτό που δουλεύει για τη γάτα σας.

Αρχικά, πρέπει να ρωτήσετε τον/την κτηνίατρό σας αν μπορείτε να δώσετε τα εκάστοτε χάπια με ή χωρίς φαγητό, αν επιτρέπεται να τα σπάσετε σε κομμάτια ή να τα κάνετε σκόνη. Από εκεί και πέρα, ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες του/της κτηνιάτρου, μπορείτε να δοκιμάσετε διάφορους τρόπους μέχρι να βρείτε τι βοηθάει τη γάτα σας να πάρει το χάπι της. Ας δούμε μερικούς απ’ αυτούς (τουλάχιστον όσους έχω δοκιμάσει και μπορώ να μιλήσω γι’ αυτούς εξ ιδίας πείρας, γιατί είμαι σίγουρη ότι ο κόσμος είναι ευρηματικός κι οι μέθοδοι ατελείωτες):

Βάλτε το χάπι μέσα σε φαγητό

Κρύψτε το χάπι ολόκληρο ή θρυμματισμένο (αφού ρωτήσετε πρώτα τον/την κτηνίατρό σας αν επιτρέπεται να το θρυμματίσετε) μέσα σε μια κουταλιά πατέ, μους, πάστα για τριχόμπαλες, μέσα σε ένα κομματάκι λουκάνικο, μια κουταλίτσα τυρί κρέμα, ή βούτυρο. Μια ακόμη ευρηματική τεχνική που έχει δουλέψει στο σπιτικό μας είναι η δημιουργία μιας μικρής μπάλας από πεπιεσμένο τριμμένο τυρί μέσα στην οποία κρύβεται το χάπι. Ιδανικά, αφήστε τη γάτα σας χωρίς φαγητό για αρκετές ώρες, ώστε να πεινάει πολύ και να καταβροχθίσει εύκολα τη μπουκιά-Δούρειο Ίππο. Ελέγχετε πάντα ότι η γάτα έχει καταπιεί το χάπι με επιτυχία – κάτι πονηροί δαίμονες τείνουν να τρώνε το φαγητό και μετά να φτύνουν το χάπι.

Υπάρχουν κάποια θαυματουργά χάπια που έχουν γεύση κρέατος. Το πιθανότερο είναι ότι η γάτα σας θα τα καταβροχθίσει σκέτα, κατευθείαν από το χέρι σας.


Βάλτε το χάπι σε ειδική λιχουδιά

Στα pet shops μπορείτε να βρείτε ειδικές λιχουδιές που σας επιτρέπουν να κρύψετε μέσα ένα χάπι. Η ελκυστική τους γεύση θα σας βοηθήσει να δώσετε το χάπι στη γάτα σας χωρίς κόπο και άγχος.

Το κρύψιμο ενός χαπιού μέσα σε μια κουταλιά φαγητό ή σε ειδική λιχουδιά είναι αναμφισβήτητα ο λιγότερο στρεσογόνος τρόπος να δώσετε ένα χάπι στη γάτα σας, οπότε αν λειτουργεί με επιτυχία προτιμήστε τον.

Χορηγήστε το χάπι με το χέρι

Αν το φάρμακο που πρόκειται να δώσετε στη γάτα σας δεν πρέπει να χορηγείται μαζί με φαγητό, ή αν η γάτα σας είναι εξαιρετική στο να εντοπίζει και να φτύνει το χάπι, μπορεί να χρειαστεί να της το βάλετε στο στόμα με το χέρι, και να το κρατήσετε κλειστό μέχρι να καταλάβετε ότι το έχει καταπιεί. Ακούγεται δύσκολο, και σίγουρα δεν είναι το αγαπημένο της γάτας σας, αλλά μπορείτε να τα καταφέρετε με ηρεμία και την κατάλληλη προετοιμασία.


Θα χρειαστεί να ακινητοποιήσετε τη γάτα σας, ήρεμα και με προσοχή για να μην την πονέσετε. Μπορείτε να ζητήσετε από ένα δεύτερο άτομο να σας βοηθήσει, κρατώντας τη γάτα ακίνητη όσο εσείς της χορηγείτε το χάπι, ή το αντίστροφο.

Κρατήστε τη γάτα σας σε μια στέρεα και μη γλιστερή επιφάνεια, όπως είναι το τραπέζι ή ο πάγκος της κουζίνας. Πιάστε το κεφάλι της από πάνω και κρατήστε το προς τα πίσω, ή στην ανάγκη σβερκώστε την με προσοχή για να μην την πονέσετε, και βάλτε το χάπι στο στόμα της. Μετά, κρατήστε κλειστό το σαγόνι της με το χέρι σας μέχρι να καταλάβετε ότι το κατάπιε. Αν η γάτα δυσανασχετεί και προσπαθεί να φύγει ή να σας γρατζουνίσει, θα βοηθήσει αν ένα δεύτερο άτομο της κρατήσει τα πόδια από το πάνω μέρος τους. Μπορείτε, ακόμα, να την την τυλίξετε προσεχτικά σε μια πετσέτα σαν burrito, ώστε να μην μπορεί να κουνάει τα πόδια της για λίγη ώρα.

Σας ευχόμαστε καλούς, ασφαλείς πειραματισμούς, και καλή τύχη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου