Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Πήρε πτυχίο στα 14 και διδακτορικό στα 17: Η απίστευτη ιστορία της Dorothy


Μέχρι την ηλικία των 14 ετών, η Dorothy Jean Tillman είχε αποκτήσει απολυτήριο Λυκείου, πτυχίο και μεταπτυχιακό και παρά τις επιτυχίες της θυμάται να λέει στη μητέρα της πως ήθελε να συνεχίσει τις σπουδές της για ένα διδακτορικό.

Η μητέρα της, Jimalita Tillman, εξεπλάγη. Την περίοδο εκείνη είχε ξεσπάσει η πανδημία του Covid-19 και εκείνη θεωρούσε ότι η κόρη της θα είχε κουραστεί να διαβάζει και θα ήθελε να ηρεμήσει.

Παράλληλα, είχε ήδη ξεκινήσει τη σύσταση μιας επιχείρησης κατασκηνώσεων επιστήμης, τεχνολογίας, μηχανικής, τεχνών και μαθηματικών (STEAM) και αναζητούσε χρηματοδότηση για τον οργανισμό. Ήταν πολύ απασχολημένη.

Η αποφασιστικότητα της κόρης της και η θέλησή της να επηρεάσει θετικά τους νέους, αναφορικά με την ψυχική τους υγεία, διέλυσαν τις αμφιβολίες της μητέρας της.

Δύο χρόνια αργότερα η 17χρονη Dorothy παρέδωσε με επιτυχία τη διατριβή της. Τώρα, στα 18 της χρόνια, είναι η Dr. Dorothy Jean Tillman, αφού στις 8 Μαΐου πήρε και επίσημα τον διδακτορικό της τίτλο από College of Health Solutions του Arizona State University.

Η Jimalita δήλωσε στο CNN ότι το να βλέπει την κόρη της να πετυχαίνει τόσα πολλά είναι συγκινητικό.

«Ήξερα τι χρειαζόταν για να φτάσει εκεί που έφτασε. Έπρεπε να θυσιάσει πολλά. Πολλούς από τους φόβους της και να περάσει διάφορα στάδια κατά τη διάρκεια της πανδημίας», είπε. «Αναδύθηκε ως ηγέτης χωρίς φόβο, δείχνοντάς σε όλους πώς να περιηγηθούν στην ηλεκτρονική εκπαίδευση».

«Ήταν πάντα πολύ δύσκολο να το χωνέψω νοητικά επειδή ήμουν τόσο μικρή. Όταν βγαίνεις από το κολέγιο, σκέφτεσαι, “τι θα κάνω μετά;”. Τώρα είμαι σε θέση να κάθομαι με την άνεση του να είμαι έφηβη και να είμαι εντάξει με το γεγονός ότι δεν χρειάζεται να σκεφτώ τι θα ακολουθήσει», δήλωσε η Dorothy.

Σπούδασε γνωσιακή συμπεριφορική ψυχοθεραπεία στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. Για τη διδακτορική της διατριβή, διερεύνησε το στίγμα που εμποδίζει τους φοιτητές πανεπιστημίου να λάβουν θεραπεία ψυχικής υγείας.

Ο οργανισμός που στηρίζει νέους για την ενασχόλησή τους με το STEAM

Εκτός από το ακαδημαϊκό της έργο, η Dorothy αφιερώνει επίσης χρόνο στη διεύθυνση του Ινστιτούτου Ηγεσίας STEAM Dorothy Jeanius, το οποίο εμπνέει εκατοντάδες νέους που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση στο Σικάγο, καθώς και στο εξωτερικό σε χώρες όπως η Γκάνα και η Νότια Αφρική, να ακολουθήσουν καριέρα STEAM. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει προσκεκλημένους ομιλητές και ανοιχτές συζητήσεις γύρω από καθέναν από τους πέντε τομείς του STEAM.

«Θέλουμε να τους παρέχουμε όλους τους δυνατούς πόρους και τα καλύτερα θεμέλια για να μπορέσουν να αρχίσουν να βαδίζουν προς το μονοπάτι των ονείρων τους», δήλωσε.

Ενώ τόσοι πολλοί άνθρωποι θαυμάζουν την επιτυχία της, η Dorothy Tillman λέει ότι εξακολουθεί να είναι μια φυσιολογική έφηβη που περνάει χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους της. Αποδίδει τα εύσημα στη μητέρα της ως ένα από τα μεγαλύτερα κίνητρά της.

«Βλέποντας τη μητέρα μου να εργάζεται με συνέπεια τόσο σκληρά για να διατηρεί συνεχώς την κληρονομιά της οικογένειάς μας και να είναι το πρόσωπο στο οποίο όλοι μπορούσαν να απευθυνθούν, αν χρειάζονταν κάτι… βλέποντάς την πάντα σαν μια “γυναίκα-θαύμα”, σίγουρα με έκανε να θέλω να μεγαλώσω και να γίνω ένα καταξιωμένο άτομο».

Όσο για τα σχέδιά της μετά την αποφοίτησή της, η Tillman είπε ότι: «είμαι όπως κάθε άλλος έφηβος, που ακόμα προσπαθεί να βρει ποια είναι τα όνειρα και οι στόχοι του».

Η 18χρονη Dorothy ελπίζει οι νέοι να πάρουν παράδειγμα από την ιστορία της και να καταλάβουν δεν πειράζει να ανακαλύπτεις συνεχώς τι θέλεις να κάνεις στη ζωή σου.

«Να θυμάστε πάντα ότι όλοι έχουν σημεία στη ζωή τους όπου νιώθουν ότι την ανακαλύπτουν από την αρχή», είπε. «Και έτσι το να μαθαίνεις πράγματα ή το να μην ξέρεις τι θέλεις δεν είναι κακό. Το να κάνεις την επιλογή να καθίσεις και να μην προσπαθήσεις, είναι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου