Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

Είναι οι αρσενικές γάτες πιο στοργικές από τις θηλυκές; Ποια είναι η απάντηση


Υπάρχει σε πολλούς η αντίληψη ότι οι αρσενικές γάτες είναι πιο εύκολα κατοικίδια ζώα από ό,τι οι θηλυκές, καθώς είναι πιο αγαπησιάρες και πιο στοργικές. Είναι όμως αυτό η πραγματικότητα ή πρόκειται για έναν ακόμα μύθο για τις γάτες- που εδώ που τα λέμε δεν είναι και λίγοι;

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η απάντηση σε αυτό δεν είναι ένα απλό ναι ή όχι. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αρσενικές γάτες μπορεί να είναι πιο στοργικές από τις θηλυκές, αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα. Στην πραγματικότητα υπάρχουν διάφοροι παράγοντες, οι οποίοι μπορούν να συμβάλουν στο αν μια αρσενική γάτα είναι πιο στοργική και άρα πιο αγαπητή από μια θηλυκή γάτα. Αλλά και το αντίθετο. Οπότε ας δούμε τι ακριβώς συμβαίνει.

Υπάρχουν αποδείξεις ότι οι αρσενικές γάτες είναι πιο στοργικές από τις θηλυκές;

Η Βρετανίδα κτηνίατρος Emma Rogers-Smith και αρθρογράφος σε sites για γάτες αναφέρει: «Ως κτηνίατρος, λαμβάνω αποφάσεις με βάση επιστημονικά στοιχεία. Υπάρχει λοιπόν κάποια επιστημονική έρευνα που να υποδεικνύει ότι οι αρσενικές γάτες είναι πιο στοργικές από τις θηλυκές; Η απάντηση είναι όχι. Υπάρχουν πολλές ανεπίσημες πληροφορίες εκεί έξω για αυτό το θέμα αλλά αυτές βασίζονται σε απλές απόψεις και όχι σε τεκμηριωμένα γεγονότα. Μια έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, η οποία έγινε πριν από λίγα χρόνια και μελέτησε τη σχέση παιδιών με θηλυκές και αρσενικές γάτες, δεν διαπίστωσε κανέναν συσχετισμό μεταξύ του φύλου της γάτας και των επιπέδων επιθετικότητας ή στοργής της».

Αν λοιπόν το φύλο από μόνο του δεν αποτελεί παράγοντα που επηρεάζει τα επίπεδα στοργής στις γάτες, κάτι που μάλλον αποδεικνύεται μύθος, τότε τι είναι αυτό που τα επηρεάζει;

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το πόσο στοργική είναι μια γάτα

Η αλήθεια είναι ότι οι αντιλήψεις των κηδεμόνων γατών για το τι είναι στοργή διαφέρουν. Για κάποιους, στοργική είναι μια γάτα αγκαλιάς, για άλλους μπορεί να είναι μια γάτα που επιλέγει να τους κάνει παρέα στον καναπέ, και μπορεί να μη θέλει να τη χαϊδεύουν. Το γεγονός αυτό καθιστά δύσκολη την αντικειμενική μέτρηση. Ωστόσο, κάποιοι παράγοντες φαίνεται να επηρεάζουν το πόσο στοργική μπορεί να είναι μια γάτα και αυτοί είναι:

-Η στείρωση ή η μη στείρωση
-Το χρώμα
-Η ανατροφή και η κοινωνικοποίησή της
-Η ύπαρξη άλλων κατοικιδίων στο σπίτι
-Η στείρωση ή η μη στείρωση

Η στείρωση μιας γάτας επηρεάζει τα επίπεδα των ορμονών της. Επηρεάζει επίσης ορισμένες συμπεριφορές, όπως η τάση της για περιπλάνηση. Μια γάτα που βγαίνει και έξω από το σπίτι και δεν είναι στειρωμένη θα περιπλανηθεί περισσότερο. Οι αρσενικές θα αναζητήσουν θηλυκές και το μυαλό τους θα είναι εκεί και όχι στα χάδια και τις αγκαλιές με εσάς. Αντίθετα μια γάτα στειρωμένη που περνάει τον περισσότερο χρόνο στο σπίτι, είτε είναι θηλυκή είτε αρσενική θα είναι περισσότερο ”στη διάθεσή μας” για χάδια και αγκαλιές. Επίσης, για να δούμε και αυτή την πλευρά, μια γάτα σε εγκυμοσύνη ενδέχεται να είναι πιο τρυφερή με τους ανθρώπους της.

Το χρώμα του τριχώματος

Η σύνδεση χρώματος της γούνας μιας γάτας με τα επίπεδα αγάπης και τρυφερότητας που μπορεί να έχει είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Η Rogers θα πει: «Ας εξετάσουμε κάποια από τα επιστημονικά στοιχεία που κρύβονται πίσω από αυτό. Στις γάτες, ορισμένες παραλλαγές χρώματος συνδέονται με το φύλο. Αυτό σημαίνει ότι επειδή το DNA που μεταφέρει πληροφορίες για ορισμένα χρώματα τριχώματος βρίσκεται συγκεκριμένα στα χρωμοσώματα (γενετικό υλικό) που καθορίζουν επίσης το φύλο μιας γάτας, η συντριπτική πλειοψηφία των γατών ενός συγκεκριμένου χρώματος μπορεί να είναι αρσενικές ή θηλυκές.

Παραδείγματα αυτού είναι οι αρσενικές γάτες ginger και οι θηλυκές γάτες tortie ή calico. Κάποιοι ερευνητές έχουν πει ότι το χρώμα του τριχώματος μπορεί να έχει έμμεση σχέση με τη συμπεριφορά των ζώων, καθώς η μελανίνη, μια χρωστική ουσία απαραίτητη για το χρώμα της γούνας και του δέρματος, συνδέεται επίσης με τα επίπεδα ντοπαμίνης.»

Σύμφωνα πάντα με τη Rogers η συσχέτιση αυτή είναι μια υπόθεση και δεν έχει αποδειχθεί απόλυτα. Οι γάτες tortie και calico, οι οποίες είναι κυρίως θηλυκές, έχουν τη φήμη ότι είναι ζωηρές. Κάποια δε μελέτη του 2016 έχει δείξει ότι οι γάτες αυτές έχουν και μεγαλύτερη συχνότητα αρνητικών συμπεριφορών.

Από την άλλη οι ginger γάτες, οι οποίες είναι κυρίως αρσενικές, έχουν τη φήμη ότι είναι φιλικές. Μια μάλιστα μελέτη σε Πανεπιστήμιο στο Μεξικό διαπίστωσε ότι οι πορτοκαλί γάτες σε ανάλογο τεστ συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία σε ό,τι αφορά τη φιλικότητα και την ηρεμία. Αυτά όμως για τη Rogers είναι απλά κάποια στοιχεία και όχι απόλυτες αποδείξεις.

Ανατροφή, κοινωνικοποίηση και σπίτι με πολλές γάτες

Όπως γνωρίζουμε, το περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε ένα γατάκι και το επίπεδο κοινωνικοποίησής του μπορεί να επηρεάσει το πόσο στοργικό και φιλικό μπορεί είναι. Ορισμένες γάτες που έχουν βιώσει δυσάρεστες καταστάσεις ή είχαν ελάχιστη κοινωνικοποίηση κατά τη διάρκεια της ζωής τους μπορεί να γίνουν πιο απόμακρες και να δείχνουν λιγότερη στοργή από ό,τι εκείνες που έχουν κοινωνικοποιηθεί με το σωστό τρόπο ως γατάκια.

Η Rogers αναφέρει πάνω σε αυτό: «Και πάλι, ωστόσο, αυτό επηρεάζεται σημαντικά από την προσωπικότητα της κάθε γάτας. Μερικές γάτες διάσωσης με άσχημες εμπειρίες και δύσκολο παρελθόν μπορούν να γίνουν οι πιο στοργικές γάτες του κόσμου.»

Η ύπαρξη πολλών γατών σε ένα σπίτι μπορεί επίσης να επηρεάσει το πόσο στοργικές και φιλικές μπορεί να είναι κάποιες γάτες καθώς οι πιθανοί τσακωμοί και ανταγωνισμοί αυξάνουν τα επίπεδα του στρες. Και εδώ δεν έχει να κάνει με το φύλο αλλά με την κάθε γάτα ξεχωριστά.

Αν λοιπόν αποφασίσετε να υιοθετήσετε μια γατούλα και να τη φέρετε στο σπίτι σας, μη σκεφτείτε το φύλο της. Δεν σημαίνει ότι επειδή επιλέξατε αρσενικό γατάκι, αυτό μεταφράζεται αυτόματα ότι θα είναι πιο φιλικό από κάποιο θηλυκό. Πολλοί παράγοντες- τους είδαμε πιο πάνω- συμβάλλουν στο πόσο τρυφερό και στοργικό θα γίνει.

Κάθε γάτα είναι ξεχωριστή και με τη δική της μοναδική προσωπικότητα. Και ακόμα και αν δεν είναι και τόσο της αγκαλιάς, υπάρχουν τρόποι για να δημιουργήσετε μια στενή και υπέροχη σχέση ανάμεσά σας. Αυτό άλλωστε δεν είναι το πιο σημαντικό;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου